Kekik uzerine olan araştırmalarım henuz tamamlanmış değildir. Şimdiye kadar almış olduğum sonucları burada sizinle paylaşmaktayım. Kekik uzerinde henuz kesinleşmemiş araştırma sonuclarını da tamamladıkca buradan inşallah sunmaya calışacağım.
Kekiği araştırmaya dokuz yıl once başladım. Kekik, yaklaşık kırk yıldan beri geliştirmiş olduğum sistematiğe ideal bir şekilde uymaktadır. Etkin maddelerinin cok farklı kimyası var. İnsan vucudunda, aynı anda farklı metabolizmaları uyarıyorlar. Bu farklılıklar onun kullanma ve hazırlanma şeklinin pek kolay olmayacağı duşuncesini uyandırmıştı bende. Nitekim de oyle oldu. Sizin icin hazırlama ve kullanma şekli zor değil. Benim icin hazırlama ve kullanma şeklinin nasıl olacağını araştırmak ve tanımlamak zor oldu. Ve bu zorluk halen de devam ediyor. Zorluk, soz konusu bazı hastalıklara karşı onun nasıl kullanılması ve hazırlanması gerektiğini ortaya koymakta yatıyor.
Etkin maddeler hızla suya geciyor
Kekiği kısık ateşte demlemeye başladığınız anda, cok şey değişiyor. Etkin maddeler hızla suya geciyor ve farklı bir hastalık icin onerilecek demleme surelerini belirleme imkÂnı ortadan kalkıyor. Orneğin, kekiğin uc farklı hastalık icin etkili olan maddeleri aynı zaman aralığında suya geciyor. Demleme suresine bağlı değiller. Hepsi aynı anda suya geciyor ve dolayısıyla da etkisi azalıyor. Muhim olan her etkin maddenin demleme surecinde farklı zamanlarda suya gecme ozelliğini kullanarak, ilgili hastalık icin kurun demleme suresini belirlemektir. Maalesef, boyle bir imkÂnı kekik vermemektedir.
Peki, cozum nedir? Bu işin cozumu kolay olmasına rağmen, hazırlanmasında zorlukla karşılaşılmaktadır. Orneğin, adına A dediğimiz hastalığa karşı gerekli olan etkin maddeler ellibeş derece santigratta suya gecerken, yetmişsekiz derece santigratta, adına B hastalığı dediğimiz hastalığa karşı etkili olan etkin maddeler belirli surede suya gecmektedir. İşte, zorluk bu noktada başlamaktadır. Orneğin, bir yemek kaşığı kekiği, yetmişsekiz derece santigratta suyun sıcaklığını sabit tutarak altı dakika bekletiniz denildiği takdirde, evinizin mutfağında bu kuru hazırlamak mumkun olmayacaktır. Bu nedenle, kekiğin cok kolay kullanılıp hazırlanabileceği bir ozelliğini tanıtmak istiyorum.
Kekik ve mide bulantısı
Zaman zaman mide bulantısı cekiyorsanız, ilk aklınıza gelecek olan kekik olmalıdır. Hemen belirtmekte fayda goruyorum, uzun zaman ağzı acık beklemiş ve aroması ucmuş kekik bu amac icin uygun değildir. Taşıt (araba, ucak, gemi) tutmasından şikÂyet ediyorsanız, kekik imdadınıza yetişecektir.
Kemoterapi ve radyoterapi almış hastalar
Kemoterapi veya radyoterapi alan hastaların en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesi de mide bulantısıdır. Bu durumda olan hastalara kekik tavsiye ederim.
GUNUN KURU
Mide bulantısı, arac tutması, radyoterapi ve/veya kemoterapi sonrası gelişen mide bulantısına karşı.
Kurutulmuş bir tatlı kaşığı kekik ağza alınır. Birkac yudum suyla ciğnemeden yutulur.
Bir anım
Değerli okuyucu, bir dostum yakın bir akrabasıyla ziyaretime gelmişti. Akrabası, kırk yaşlarındaydı. ŞikÂyetiyse, ne tuketirse tuketsin hazımsızlıktan yakınıyordu. Tek bir zeytin dahi yese, yedikten birkac dakika sonra şişkinlik başlıyormuş. Daha fazla bir şeyler yediğinde de mide ağrısıyla beraber oyle bir istifra nobeti geliyormuş ki, o an ne yapacağını şaşırıyormuş. “Rahatlayana kadar cektiğimi bir Allah bilir, bir de ben biliyorum” diyordu.
Kendisine dağ kekiği kullanmasını, cayını yapıp icmesini onerdim. Bu kişi hÂl daha zaman zaman gelip teşekkur etmektedir.
Dağ kekiğini, Toroslardan bir tanıdığı kanalıyla getirtmiş ve kaynatıp cayını icmiş. İctikten sonra aldığı sonucu aynen şoyle tarif ediyordu: “İcer icmez ben yeniden doğdum. Karnımın şişliği indi, midem anında boşaldı. Bu nasıl bir mucize?” diye anlatmıştı. İlk aylarda tanıdığı tum insanlara sorar olmuş, “Midenizde hazımsızlık, şişkinlik, bulantı var mı?” diye. Sorusuna evet cevabı alınca, hemen dağ kekiğini oneriyormuş, bende dağ kekiği var size verebilirim diyormuş. Bunu yapmamasını, once mutlaka bir hekime gitmesinin doğru olacağını belirttim. Onerdiği kişinin ya farklı bir rahatsızlığı varsa?
Dikkat
Hamileliğinin ilk ayında olan kadınların ve tiroid problemi olanların uzak durması gerekir. Ayrıca mide ulseri olanların kekiğe karşı dikkatli olmalarını oneririm. Mide kanaması riski taşıyanların kekik tuketimiden kesin olarak uzak durması şarttır.
Dikkat
Kan-pıhtılaşma problemi olanların kekikten uzak durmaları gerekir.
Dikkat
Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.
milliyet.com.tr
Prof.Dr. İbrahim Adnan Saracoğlu Bitkilerle gelen sağlık/Kekik
Alternatif Tıp0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alternatif Tıp
- Prof.Dr. İbrahim Adnan Saracoğlu Bitkilerle gelen sağlık/Kekik