Corekotu "olumden başka her derde deva" olarak bilinen bir bitki. Hele hangi hastalığa karşı nasıl kullanılacağı bilinirse daha kolay netice alınabili-yor. Radyoloji uzmanı Dr. Mehmet Kılınc bronşiyal astım kaynaklı alerjik rahatsızlığını taze oğutulmuş corekotu tuketerek atlatmış. Astım hastası olan ağabeyi de bu yontemle rahatlarken 4 ve 8 yaşındaki cocukları da gunluk daha az miktarda corekotu kullanıyor.
Hastalıklarına şifa arayanlar alternatif olarak bitkilere yoneliyor. Bu bitkilerin en onde gelenlerinden biri de 'kara şifa' olarak bilinen corekotu. Corekotunun bağışıklık sistemini guclendirdiği alerji solunum sistemi romatizma cilt sinir sistemi ve bobrek hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Alternatif tedavi yontemlerine başvuranlardan biri de 28 yaşından sonra bronşiyal astım hastalığına yakalanan ve kendisi de bir doktor olan Mehmet Kılınc. Konya Numune Hastanesi'nde radyoloji uzmanı olarak calışan Kılınc hastalığıyla birlikte tum ilacları kullandığını hayatının hastalık merkezli hale geldiğini ve surec icinde tum ceplerinin mendillerle dolduğunu soyledi. Kılınc alerji doneminde yaşadığı sıkıntıyı "Surekli burun akıntısı vardı ve surekli hastaydım." şeklinde anlatıyor. Kılınc ilacların sadece şikÂyetleri azalttığını tedavi etmediğini ilacların etkisi gecince rahatsızlığın yeniden ortaya cıktığını belirtiyor.
Bu donemde arayış icine giren ve bitkisel ilacları da deneyen Kılınc en son corekotuna başvurmuş. Ama onda da nasıl kullanacağı konusunda tereddut yaşamış. İlk once ciğneyerek denemiş. Sonra kavurarak ve oğuterek kullanmış. Corekotu yağını da duzenli almış. Bir tavsiye uzerine corekotunu kendi oğutmuş ve bunu da o oğun hemen tuketmiş. Gunluk bir cay kaşığı corekotunu oğuterek kullanmasından bu yana rahatladığını ve eski yaşadığı sıkıntılarının olmadığını soyleyen Dr. Mehmet Kılınc "Artık eskisi gibi hasta olsam da yatağa duşmuyorum. Şimdi daha az hasta oluyorum. Bağışıklık sistemimin guclendiğini hissediyorum." diyor.
11 yıldır bronşiyal astımının iyi olduğunu gunluk bir cay kaşığı corekotunu ihmal etmediğini ifade eden Kılınc tecrubelerini yakınlarına da aktarmış. Astım hastası olan ağabeyi de bu sayede rahatlarken 4 ve 8 yaşındaki cocuklarına da daha az dozda corekotunu kullandırtmış. Yaşadıklarını "Cocuklarım da cok sık hasta oluyordu şimdi daha az hasta oluyorlar." şeklinde anlatıyor. Cevresinden edindiği izlenim ise hep olumlu. Bugune kadar en az 100 kişiye corekotu oğutmesi icin el değirmeni hediye ettiğini soyleyen Kılınc ozellikle internette dolaşan bilgi kirliliğinin insanların guvenlerini sarstığını ve bundan dolayı bitkilere inancın zayıfladığını belirtiyor.
Nasıl kullanılmalı?
Bir cay kaşığı kadar corekotu un ya da kepek iriliğinde oğutulur. Oğutme işlemi icin el değirmeni ya da tunc havan kullanılabilir.
Oğutuldukten sonra bekletmeden hap gibi ağız icine alınır ve uzerine bir miktar su ile ciğnemeden yutulur.
Oğutulmeden alınırsa buyuk oranda hazmedilmeden atılır. Ağızda ciğnenirse yeterince oğutulemez ve bulantı yapabilir.
Oğutuldukten sonra bekletilirse acığa cıkan aromatik yağ asitleri ucup kaybolur.
Ac alınırsa sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi ve bulantı yapabilir. Yemekten sonra alınması onerilir.
Kullanım sırasında bildirilen tek yan etki ozellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda ekşime ve yanma şikÂyetleridir. Bu şikÂyetler icin antiasit ilaclar alınabilir.
Alerjik astım rahatsızlığına Corekotu
Alternatif Tıp0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alternatif Tıp
- Alerjik astım rahatsızlığına Corekotu