Latince: Brassica olerace convra. botrytis var. italica
İngilizce: Broccoli
Almanca: Brokoli
Ozellikleri:

prostatit
iyi huylu prostat buyumesi
gırtlak, yemek borusu ve prostat kanserini onleyici
hormon dengeleyici
mide ulserine karşı
antioksidan
idrar yolları enfeksiyonu
meme kanserini onleyici
menepoz doneminde
kemik erimesine karşı
goğusteki fibrokistlere karşı

Brokoli, uzerinde en fazla ve en uzun calışma ve araştırma yapmış olduğum bitkilerden bir tanesidir. Brokoli uzerindeki calışmalarımın sonuclarını ilk olarak, Turk televizyon kanallarında, 1999 yılının Mart ve Nisan aylarında memleketimde acıkladım. Bu acıklamayı yaparken karşımdaki bilim adamı bir farmakoloji uzmanı idi. Bana canlı yayında aynen şoyle demişti: “cok guzel bir yemek tarifi verdiniz”. Bir bilimadamından gelen boyle bir yanıt acıkcası beni şaşırttığı kadar uzmuştude. Fakat, bu olayın beni hicbir şekilde olumsuz etkilemesine izin vermeyerek calışmalarıma devam ettim. Internet uzerinden Avrupa ve Amerika’da universiteler ve medical forumlar ile irtibata gectim. Yine internet uzerinden hasta ve hekimler ile karşılıklı olarak yapmış olduğum tartışmaların sonucunda, 1999 yılını mayıs ayında, Almanya’da Medikal Forum “Prof.Saracoglu yontemi ile Prostatit Tedavisi” adı altında Web Sitesi acmıştır. Aynı şekilde temmuz 1999 tarihinde Amerika’da St.John Universitesi bu alanda en buyuk tartışmayı başlatmıştır. Yine Amerika’nın ve dunyanın en buyuk prostat vakfı Haziran 1999’da internette web sitesi acmışlardır. Daha sonra sırasıyla İspanya, Kanada ve İsvec gelmiştir.Boyle bir hizmetin başlangıcını her ne kadar memleketimde başaramadıysam da, bir Turk olarak brokolinin bu şifalı gucunu tum dunya insanlarının hizmetine sunabilmenin gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayım. Yurt dışında acılmış olan bu siteleri tum dunyadan hergun binlerce insan ziyaret etmektedir. Bir hafta icerisinde tum dunyadan aldığım ortalama e-mail sayısı 400’un uzerindedir. Beni en cok mutlu eden brokoli kurunu bizzat kullanmakta olan hekimlerden gelen e-maillerdir.

Brokoli memleketimizde son birkac yıldan beri tanınmaya başlamıştır. Halbuki, Bizans Doneminde Anadolu’da ve Akdeniz Bolgesinde ozellikle yetiştirilmiş bir sebzedir. Brokoli, karnabaharın yeşiline benzeyen bir sebzedir.

Hatta, şifa gucu bakımından brokoli ile karnabaharın ortak yonleri de vardır. Ancak, şifa gucu ve icindeki etkin maddeler bakımından brokoli, karnabahardan cok daha etkilidir. Karnabaharın brokolinden guclu olduğu bir tek nokta vardır, o da kadınların kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı olan gucudur. Bu konuda karnabahar ile ilgili kısmı okuyunuz. Brokolide bulunan bazı onemli etkin maddeler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo: Brokolide bulunan bazı etkin maddeler
alpha-amyrinbeta-sitosteroldimethyl-disulfidferulic asitindol-3-carbinolkaempferolp-coumaric asitprogoitrinsalicylic asitsinapic asittrans-ferulic asitcinkocaffeic asitcinnamic asitglucoerusingluconasturtinlinoleic asitn-penthyl-aminequercetinquercitrinsinigrinstigmasterolallyl-isothiocynateabscisic asit
Brokoli gercek bir C-vitamini deposudur. Orta buyuklukteki bir brokoli gunluk C-vitamini ihtiyacımızın tam iki katını karşılar. Brokolinin lifli yapısı ve icerdiği beta karotensağlıklı bir bağırsak florası icin vazgecilmez birer takviyedir. Aynı buyuklukteki brokoli gunluk A-vitamini ihtiyacımızın %15’ini karşılar. Burada okuyucuya hatırlatmakta fayda goruyorum, besinlerdeki A-vitaminini, A-vitamini olarak değil beta karoten olarak alırız. Besinlerde bulunan beta karoten A-vitamininin on basamağıdır. Beta karoten vucudumuza alındıktan sonra yine vucudumuz tarafından A-vitaminine donuşturulur. Gerek beta karoten gerekse de C-vitamini antioksidandırlar. Antioksidanlar serbest radikalleri (free radicals) yok edici ozelliğe sahiptirler. Serbest radikaller kansere, kalp-damar rahatsızlıklarına, eklem romatizmasına ve Alzheimer hastalığının oluşumunda rol oynayabilmektedirler. Nebraska Universitesi Tıp Fakultesi oğretim uyelerinden Dr. Harman ve ekibi yaptığı calışmalarda serbest radikallerin hucreleri cabuk yaşlandırdığını (aging) ve katarakta sebebiyet verdiğini ortaya koymuşlardır. Piyasada satılan antioksidan takviye tabletlerini hekiminize danışmadan kullanmayınız. Vucudumuzun kendisi yeterli olcude antioksidan uretmektedir. Ayrıca, sebze ve meyveler uzerinden de fazlası ile doğal antioksidan almaktayız. Unutmayınız, vucudumuz gerektiğinde kendi antioksidanını kendisi uretmektedir.

Brokoli cok ceşitli etkin maddeler iceren bir sebzedir. Kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu gucu olan bu etkin madde sulforafen dir. Bu madde aynı zamanda prostat kanserinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Sulforafen 1992 yılında Johns Hopkins Universitesinden Dr. P.Talalay tarafından ortaya konmuştur. Sulforafen aynı zamanda yeşil soğan, havuc, bruksel lahanası ve karnabaharda da bol miktarda bulunmaktadır.

Sulforafen maddesinin gucu, vucudumuzda kansere karşı savaşan quinnen reduktaz enzimini aktive etmesinden (uyarmasından) kaynaklanmaktadır. Kansere karşı koruyucu olan sulforafeni en iyi destekleyen ve yine brokolide bulunan indol-3-carbinol maddesidir. Değerli okuyucu, bilim adamlarının yaptığı araştırmaların sonuclarına gore, gerek prostat kanserinin gerekse de kadınlarda meme kanserinin oluşumuna ve de yayılmasına neden olan iki onemli neden oldukca ağırlık kazanmaktadır. Bunlardan birincisi aşırı yağlı (hayvansal) beslenme, ikincisi ise hormon dengesizliğidir.

Prostat ve meme kanserlerinin hızlı ilerlemesinde ve yayılmasında hormon denge- sinin onemli rolu vardır. Orneğin erkeklerde testosteron hormonunun aktif bir ceşidi (metaboliti) olan DHT (DiHidroTestosteron) hormonudur. Dihidrotestosteron prostat kanserinin ilerlemesinde ve de yayılmasında etkilidir. İşte, brokolinin icerisinde bulunan onemli bir etkin madde olan dihidrotestosteron hormonunun oluşumunu engelleyebilmektedir (buyuk oranda inhibe edebilmektedir). Bu sayede prostat kanserinin yayılmasına ve ilerlemesine engel olmaktadır. Burada bilinmesi gereken brokoli kurunun prostat kanserini yok etmediğidir. Ancak, brokoli kuru prostat kanserine yakalanma riskini onemli olcude engelleyebilmektedir. Eğer, yakın akrabalarında prostat kanseri olanlar var ise, bu kişilere brokoli kurunu yılda en az iki-uc kez uygulamalarını oneririm. Brokoli kuru, prostat kanserini onleyici potansiyel bir guctur. Hastalığa yakalandıktan sonra tedavi etmek farklıdır, hastalığa yakalanmamak icin onlem almak farklıdır. Brokoli kurunun onleyici gucunden cok daha fazla onleyici guce sahip olan arslanpencesidir. (Bakınız: arslanpencesi)