Değerli okuyucu, doğal bir urunun belli bir kısmını cope atıyorsak, onun hakkında bilgi sahibi değiliz demektir. Doğa kesinlikle cop uretmez. Orneğin, elmanın veya portakalın kabukları cop değildir. Elma kabukları uzerine yapmış olduğum araştırmalarımın ardından hic beklemediğim bir sonucla karşılaştım. Elmanın cildi mukemmel bir şekilde besleyecek, tazelik ve parlaklık kazandıracak etkin maddelere sahip olduğunu gordum.

Direncli kılıyor
Kozmetikle ilgili calışmalar pek fazla uzerinde durmadığım konulardır. Bir deri hastalığı uzerine kırmızı elma kabuklarının etkili olabileceğini araştırmaya başlamıştım. Cunku elmanın iceriğinde bulunan bazı etkin madde gruplarının, orneğin, digalactosyl-diglycerid’in, bir deri hastalığına karşı etkili olduğunu biliyordum. Bazı meyve kabuklarında kimyasal adı farnesen olan bir etken madde vardır. Farnesenin alpha-farnesen ve beta-farnesen olmak uzere iki adet izomeri bulunur. Koklandığında, ozellikle yeşil elmaya ozgu kokuyu veren bu etken maddedir. Kabuğunda farnesen bulunan meyvelerin kabuk-ları zarar gorduğunde, acığa cıkan farnesen, havanın oksijeni ile temas ederek zarar goren bolgenin kararmasına neden olur. Sonucta meyve zedelendiği bolgeden curumeye başlar. Farnesen maddesi, bulunduğu meyvenin kabuğunu (cildini) direncli kılan bir maddedir.
Araştırmalarımın sonunda kırmızı elma kabuklarının iceriğindeki etkin madde gruplarının tek başına etkili olamayacağını gordum. Etkili olabilmesi icin beraberinde farklı bir promotorla (işlev artırıcı) kullanılması gerekiyordu.
Bu yolda araştırmaya devam ederken sırada kayısı vardı. Kırmızı elma kabuklarıyla kalın soyulmuş kayısı karışımının cilde tazelik, canlılık kazandıran mukemmel bir maske oluşturduğunu fark ettim. Ne var ki, kırmızı elma kabuklarıyla beraber kayısı uygulaması araştırdığım deri hastalığına cozum getirmemişti, ama yan sonuc olarak cilt tazeliği, cilt canlılığı icin uygulana-bilecek başarılı bir yuz maskesi ortaya cıkmıştı.

Kabukları cope atmayın
Ne elmanın ne de portakalın kabukları cope atılmayı hak ediyor. Portakalın kabuklarından recel yapabilirsiniz. Hicbir şey yapamazsanız, evinizdeki ocak, soba veya kalorifer radyatoru-nun uzerine koyarsanız, tum evinizi kaplayan hoş kokuyu hissedebilirsiniz.
Elma uzerinde araştırmalarıma yıllar once başlamıştım. Elma kabuklarındaki cilde parlaklık ve tazelik kazandıracak etkin maddelerinden nasıl faydalanabilirdik? Elma kabuklarını bu amacla tek başına kullanmak yeterli değildi. İcerdiği bu faydalı etkin maddelerin cildimize uygulandığında etkili olabilmeleri icin, ikinci bir promotora ihtiyac vardı.
Calışmalarım sonunda, en uygun promotorun kayısı olduğunu buldum.

GUNUN KURU Doğal cilt maskesi
Hem kadınların hem de erkeklerin kolayca uygulayabilecekleri elma-kayısı cilt maskesi icin kullanacağınız malzemeler:
1 adet sert, ekşi olmayan orta boy kırmızı elma
4 adet sert kayısı
Bir adet orta boy kırmızı elmanın kabuğunu incecik soyun.
4 adet kayısının (yumuşak olmayan) kabuklarını, yaklaşık 1.5 cm kalınlığında soyun. Kayısının cekirdeğinin etrafında bulunan yumuşak plazenta kısmı kullanılmamalıdır.
İncecik soyduğunuz kırmızı elma kabuğu ile kalın etli (1.5 cm) soyduğunuz kayısıları, kucuk bir kapta ve cok az su ilave ederek hafif ateşte 5 dakika lapa haline getirin. 5 dakika sonra karışıma az az su ilave ederek kıvamı koruyun. Catal veya kaşık yardımıyla iyice ezin. Ilıyınca iki parmak yardımıyla alnınıza, burun ve yuzunuze cok hafif bir şekilde yedirerek surun. En az 20, en fazla 30 dakika yuzunuzde bekletin.
Daha sonra sadece suyla yıkayın ve havluyla kurulayın.
Bu işlem haftada bir kez uygulanır. Ayda uc defadan fazla uygulamayın.

Dikkat: Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız
milliyet.com.tr