AİLE PLANLAMASI
Aile planlaması ailelerin istediği zamanda,istediği kadar bakabileceği kadar cocuğa sahip olması icin gebe kalmayı onleyici yontemlerin uygulanmasıdır.Aile planlamasının amacı cocuk sayısını azaltmak değildir.Bir diğer amacı gebelikler arasında belli bir sure bırakılarak anne ve cocuk sağlığını korumaktır. Aile planlamasının felsefesi ciftlere cocuk yapmak istediklerinde ve istemediklerinde yol gostermektir.Ciftlere cocuk sayısı ve doğumlar arasındaki sureyi belirlemede yardımcı olur.2 yıldan sık aralıklarla yapılan doğumlar ile annenin cok genc ya da yaşlı olması anne ve cocuk sağlığını olumsuz etkilemektedir.Dunyada her yıl yarım milyondan fazla kadın gebelik ve doğumla ilgili problemlerden hayatını kaybetmektedirler.Etkili aile planlamasının uygulanamaması sonucu ,ulkemizde her yıl 500,000 den fazla kadın kuretaj olmakta ve dahada tehlikelisi 50,000 in ustunde kadın yaşamını yitirmektedir.Aile planlamasının amacı fazla sayıda ve sık gebelikleri onlemek ve sık doğumların anne,cocuk sağlığına olan olumsuz etkilerini engellemek,duşukleri onlemek,cocuğu olmayan ailelerin cocuk sahibi olmaları icin yol gostermek,ailelere gebelikten korunmanın sağlıklı yontemlerini oğreterek anne ve cocuk sağlığını korumaktır.
Bilinen aile planlaması yontemleri:
A-DOĞAL RİTM METODU Bu metodla ciftler kadın siklusunun fertil doneminde istemli olarak cinsel ilişkiden kacınırlar.Bu yontem diğer metodları kullanamayan veya kullanmak istemeyen adetleri duzenli olan kadınlar icin uygundur.Adet peryodu gebe kalma olasılığının değerlendirilmesi icin 3 faza ayrılır:
a-Nisbi(doğurgan olmayan) faz 1,adet başlangıcından yumurtlama oncesi zamanına kadar surer.
b-Faz 2,fertil faz(doğurgan) yumurtlama oncesi birkac gun ile yumurtlama sonrası 48 saate kadardır.
c-Faz 3,(kesin infertil faz),yumurtlamadan 48 saat sonra başlar ve adet kanamasının başlangıcına kadar yaklaşık 10 ila 16 gun devam eder.
Adet peryodunun fazları nasıl belirlenir:
a-servikal mukus incelenmesi, faz 1 ve 3 de rahim ağzı akıntısı az miktardadır, kalındır, uzatılmaya calışıldığında hemen kopar. Faz 2 de akıntı bol miktardadır, ince berrak ve kolayca uzar.
b-bazal vucut ısısı olcumu, bazal vucut ısısı sabah olculmeli. Normal koltuk altı ısısı 36.5 derecedir. Sabah yatakdan kalkmadan olculen vucut ısısının 0,2 ila 0,6 derece arasında artış olması yumurtlama olduğunun gostergesidir. Yumurtlama sonrası gebe kalınamayacak donem, ısı artışının 3.gun sabahı başlar ve adet kanamasına kadar devam eder. Bu yontemin avantajı hic yan etkisinin olmamasıdır. Ekonomiktir, bu yonteme bağlı sağlık riski yoktur. Dezavantajı, başarısızlık oranı yuksektir. Her yıl icinde 100 kadında 10 ila 30 kadardır. insel temasla gecen hastalıklara karşı koruculuğu yoktur. Ayrıca cinsel ilişkinin spontanlığını engellemektedir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]