Cocuk Eğitimi
Bilgi ister,
Emek ister,
Sabır ister,
Kararlılık ister,
Tutarlılık ister…
Cocuklar ozerk olmak isterken, anne baba olarak Cocuğun ozerk olma ihtiyacını dikkate almak ve desteklemek, diğer taraftan da yakın bir ilişki kurmak gerekir. Destekleyici tutumu benimseyen aile cocuklarına iyi model olan ailedir.
İLETİŞİM MODELLERİ:
SEN DİLİ: Koşeye sıkıştırma ve alt etme duygusu hakimdir.
BEN DİLİ :Seni anlamaya ve yardımcı olmaya calışıyorum mesajı vardır.
BEN DİLİ İLE KENDİMİZİ İFADE ETTİĞİMİZDE COCUKLARIMIZIN GELİŞİMİNE NE ŞEKİLDE DESTEK VERMİŞ OLACAĞIZ?
Davranışı değiştirmeye yoneltir.
Davranış değiştirme sorumluluğu yuklediği icin sorumluluk almasını oğrenmesine yardımcı olur.
Cocuklarda suclamaz
İlişkileri guclendirir
Yakınlık sevgi saygı birliktelik yaşanmasını sağlar.
Ben iletileri durusttur.
Rahatlatır.
Kızgınlık ofke birikimini onler.
Duyguların acıklanmasını, ifade edilmesini sağlar.
Empati kurmasını sağlar.
İLETİŞİM ORNEKLERİ
“Neredesin bakayım bu saatlere kadar”(yargılayıcı)
“Gec saate kadar gelmemen beni kaygılandırdı(ben dili-duyguları dile getiren)
“Seni anlamak mumkun değil bunu nasıl yaparsın.”(yargılayıcı)
“Bunu yapmış olman beni kaygılandırdı.”(bendili-duyguları dile getiren)
“Neden yine ceketin yerlerde”?( “Daha Once ceket hakkında konuşmuştuk onu yine yerde gorunce uzuldum.”ben dili duyguları dile getiren)
İletişim engellerinden uzak durduğunuzda,cocuğunuzla aranızda guvenli ve sağlıklı bir iletişim temeli atmış olursunuz.
COCUĞUMUZU DİNLERKEN
* Bedenen dinler duruma gecmek, Size doğru oturtmak, sizinle aynı hizaya gelmek,
* Gozlerinin icine bakmak
* Tavrımız , bakışlarımız, ses tonumuz, konuşma hızımız ve yuz ifademiz cok onemlidir.
İLETİŞİM ENGELLERİ
*Emir verme, yonetme
*Yargılamak, eleştirmek
*Soru sorma
*Oğut vermek, Cozum getirmek, yonlendirmek
*Teselli etmek, sakinleştirmek,
*Alay etmek, lakap takmak, konuyu değiştirmek iletişim engelleri olarak ifade edilen temel ilişki hatalarıdır.
İLETİŞİMDE BASİT KAPI ARALAYICILAR:
Daha cok konuşmaya davettir. Cocuğu konuşmaya davet eder.Anlıyorum, oh, hımmm, oyle mi, konuşmaya davet ederken, 'bu konuda konuşmak istermisin, bunu tartışalım, anlatacaklarını dinlemek istiyorum, bu konuda bir şeyler soyleyecek gibisin' gibi kapı aralayıcı mesajlar kullanılmalıdır. Bu cocuğu cesaretlendirecektir.
EBEVEYN TUTUMLARI:
Aşırı Koruyucu Tutum: Bu ailelerde anne-babalar cocuğa gereğinden fazla ozen gosterip onu denetim altında tutarlar.
Aşırı Baskıcı-Otoriter Tutum: Otoriter tutumda cocukların kişilik ozellikleri, ilgi ve gereksinimleri dikkate alınmamaktadır. Cocuğun istekleri bastırmaya calışılır. Katı bir disiplin anlayışı vardır.Cocuğa acıklanmada kurallar konulur ve bu kurallara kesinlikle uyması istenir, bu konuda anne-baba asla tartışma kabul etmez.
Aşırı hoşgorulu –Tavizkar tutum: Denetimin duşuk, tepkiselliğin yuksek olduğu bir tutumdur. Saldırgan tutumlar dahil cocuğun her tur davranışları hoşgoru ile karşılanır. Davranışlara sınır cekilmez ve yaptırım uygulanmaz.
Olumlu Aile Tutumu, Destekleyici Tutum:
Bu tutuma sahip anne babalar, cocuklarını herhangi bir karşılık beklemeden icten ve derinden bir duyguyla severler. Cocuklarının davranışlarını ilgi ve anlayışla izleyip , kendi ayakları uzerinde durabilecek şekilde yetiştirirler.
Sonuc olarak Aşırı kural koymak da, fazlasıyla kuralsız olmak da cocuğa zarar verir. Cocuk icin evde duzenli ve belirli kuralların olduğu bir ortam yeterlidir. Mukemmel anne-baba mukemmel cocuk yetiştiremez, Mutlu anne-baba mutlu cocuk yetiştirir.
KAYNAKCA
*İletişim Catışmaları ve Empati ( Sistem Yayıncılık ) – Prof. Dr. Ustun Dokmen
*Anne-baba ve Cocuklarla İletişim ( Makale ) - Dr. Sadık Akşit – Doc.; Ege Univ. Tıp Fak. Pediatri Ana Bilim Dalı

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]