Aile ici gecimsizlik ve cocuklar Evliliklerde eşlerin anlaşmazlıkları cocukların psikolojik sorunlar yaşamalarına sebep olur, bu durum cocukların duygu ve duşunce sistemlerinin bozulmasına yol acar ve gunluk yaşantılarının icinde cıkmaza girmelerine cok erken yaşlarda başlamalarına neden olur. Ebeveynler cocuklarının yanında her ne kadar ofke ve tartışmalarını gizlemeye calışsalar da evdeki gergin hava duygusal bozulmaya en buyuk etkendir.
Gerginlik ve ofke patlamalarına maruz kalan cocuklar korku ve endişeye kapılıp uzuntu duyarlar ve bu yuzden de hırcınlaşırlar. Vucut kimyası bozulmaya başlar ve cocukta uykusuzluk, mide ağrıları, baş ağrıları, ağlama, sinirlilik, kendine zarar verme davranışları ile genellikle ilk sinyallerini verir, artık cocuğun hayatının olumsuz yonde etkilediğini, ona verdiği zararları ve hayatının geri kalanında yol acacağı zararlı oğrenimlerin sonuclarından ne kadar kotu yonde etkilendiğini gorebilirsiniz.
Muhtemelen anne-baba arasındaki catışmalar kendilerince sadece tartışmadır ama ne yazık ki cocuklar icin o kadar basit olmadığını, mutlaka derin izler bıraktığını, olumsuz kişilik ozellikleri edindiklerini, olumsuz catışmalardan oğrendikleri davranışları uygun veya uygun olmayan ortamlarda sergileyeceklerini de goz ardı edemeyiz. Cocuklar ofkesini kontrol edemeyen, tepkisel davranış ve duşunceler gosteren ozellikler gostermeye başladıkca yaşam kalitelerinin duşmeye başladığını ailelerde gozlemleyecektir. Her ne kadar cocukların bu duruma alıştıkları ya da tartışmaları anlamayacakları duşunulse de aksine cocukların ebeveynlere gore daha duyarlı olduklarının gozlemlendiğini belirtmeliyiz.
Aileler mumkun olduğunca catışmalarını ya da olabilecek sert tartışmalarını cocuklarından uzakta yaparken herhangi bir anlaşmazlık durumunu cocuklarına uygun bir dille anlatma yolunu secmelidir. Eğer cocuklarınızın yanında tartışma başlıyor ve şiddetleniyorsa mutlaka konuşarak anlaşabildiğinizi de cocuklarınıza ispat etmelisiniz. Bu cocuğunuzun hem size olan guveninin hem de kendisine olan guveninin artmasını sağlayacaktır.
Cocuklarınızın ofkesini kontrol edebilen, uyumlu, problemlerini konuşarak cozebilen kişiler olarak yetişmesi icin ebeveynlerin caba gostermesi gerekiyor. Mumkun olduğunca, problemlerinizden kaynaklanan catışmaların yukunu cocuklarınıza yuklememelisiniz, anlaşmazlıkların yarattığı duygusal yıpranmaları onlara yansıtmamalısınız ve onların yanında tartışmalar buyuk boyutlara ulaşmadan konuşarak cozume ulaşabilmelisiniz. Ozellikle gelişme cağındayken buyume hormonlarının uretilmesi tamamen mutlu olmasıyla ilgilidir. Cocuğunuzun planlama ve organizasyondaki gelişimini tamamlaması da mutluluk duygusuyla bağlantılı, beynindeki bu kısımlar da duygularla etkileşim gostererek harekete geciyor.
Ebeveynlerin farkına varmasını istediğim bir diğer durumda, kendi cocukluk yıllarında anne babalarının tartışma ve catışmalarına maruz kaldıkları zamanlarda hissettikleri duyguları ve neler duşunduklerini, muhtemelen huzursuzluk, korku, tedirginlik, ofke, guvensizlik hissettiklerini hatırlayarak kendi cocuklarının neler hissedebileceğini tahmin etmeye calışmalarıdır. Cocuklarınız hangi yaşlarda olursa olsunlar kaldı ki yetişkin yaşlarda bile anne babanın catışmalarını gormek guven duygusunu torpuleyecektir, kucuk ve genc yaşlardaki cocukların mutluluk, guven, huzur, saygı, sevgi duygu ve duşuncelerini buyuk olcude zedeleyecektir.
Butun bunları değerlendirerek aile ici oğrenmelerin kalıcılığını bilerek yine de bu davranışları gosteriyorsanız ve bunları cozemeyeceğinizi duşunuyorsanız. Bu konuda deneyimli bir uzmandan yardım almanızı ve hem kendi ruh sağlığınız acısından hem de cocuklarınızın davranış ve duşuncelerinin sağlıklı ve olması gerektiği gibi gelişmesini sağlamak acısından oğrenebileceğiniz ve farkına varabileceğiniz olumlu davranışları en kısa zamanda edinmenizi oneririm.


[h=2]Mersin Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]