Aile ici etkili iletişim!Aile ici iletişim; en temel tanımı ile aile uyelerinin birbirlerine sozel ve sozel olmayan davranışları ile verdikleri tepkileri, mesajları kapsar. Bu iletişim doğru bir şekilde sağlandığında da, insanlar karşısındakinin duygu ve duşuncelerini anlayabilir hale gelir. Bu nedenle, etkili iletişim sadece kendini ifade etmekten değil, aynı zamanda soylenenleri de dinleyebilmekten gecer.
Etkili iletişim, aile uyelerinin birbirlerine karşı hissettikleri olumlu duyguları olduğu farklılıkları da ifade edebilecekleri ozgur bir ortam yaratılmasını sağlar. Duygu ve duşuncelerini acık ve durust bir şekilde dile getirebilen aile uyeleri kimi zaman “cozulemez” gibi gorunen problemleri de cozebilme şansına sahip olur. Acık ve durust bir iletişimi sağlayamayan aileler ise, problem cozumlerinde başarısız olmakta, aile icinde zayıf duygusal bağ, samimiyet eksikliği oluşmaktadır. Uzun vadede ise zayıf iletişim; aile uyelerinin ayrı yaşaması, ebeveynlerin boşanması ve cocuklarda artan uyum ve davranış problemleri ile sonuclanmaktadır.
Ailelerin Etkili Bir İletişim Kurmak İcin Ne Yapması Gerekir?
Yapılan araştırmalar aile ici iletişimde yaşanan sorunlardan bir tanesinin de, aile uyelerinin birbirlerine yeterince zaman ayıramaması olduğunu gosteriyor. Bu nedenle, etkili bir iletişim kurmanın temel prensiplerinden biri de iletişimi sıklaştırmaktır.
Sağlıklı bir aile ici iletişim icin acık ve doğrudan iletişim kurun. Ne istediğinizi, ne beklediğinizi, sizi uzen ya da sevindiren şeyi, direkt olarak ilgili kişiye iletin. “Ev işlerinde uzerine duşen sorumluluğu almadığını duşunuyorum ve bana daha cok yardımcı olmanı istiyorum” gibi.
Sadece kendi istek ve beklentilerinizi anlatmayın, karşı tarafın da ilettiği mesajları dikkatli bir şekilde dinleyin. Size aktarılan mesajı doğru bir şekilde anladığınızdan emin olun, bunu “seni doğru bir şekilde anladıysam ……………..?” , “Burada kastettiğin ………………?” gibi cumlelerle tasdikleyin.
İletişim kurmakta olduğunuz kişinin yaşını ve olgunluk duzeyini asla unutmayın. Kucuk bir cocuğun sizi bir yetişkin gibi anlamasını beklemeyin. Eğer cocuğunuzla bir şeyler konuşuyorsanız, bunu mutlaka onun anlayabileceği dilden yapın.
İletişim kurarken asla yuz ifadelerini ve beden hareketlerini goz ardı etmeyin. Bazen soylenenlerle, bedenen iletilenler birbirini tutmayabilir. Orneğin; kişi sozel olarak “problem yok” derken tavır ve davranışlarından, yuz ifadesinden bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edebilirsiniz.
Sorunun ne olduğunu belirlemek elbette onemlidir ancak bunu yaparken olumlu şeylere odaklanın, tartışma sırasında amacınız haklıyı, haksızı ayırt etmek değil, sorunu cozmek olsun.
Butun cocukların ilgi cekmek istediklerini unutmayın. Cocuklar eğer olumlu davranışları ile ilgiyi uzerlerine cekemezlerse, olumsuz davranışlarla bu ilgiyi kazanmaya calışacaklardır. Bu nedenle, bir cocuğu olumlu davranışlara sevk etmenin en kolay yolu, iyi/doğru şeyler yaptığı zaman onunla ilgilenmektir.
Aile icerisinde kurallarınızı bir defa koyduğunuz zaman, bunların nedenlerini cocuğunuza anlatın ve kurallarınızı değiştirmeyin.
Cocuklar arasındaki tartışmaları kendi başarısızlığınız olarak gormeyin. Bu onların buyume sureclerinin bir parcasıdır, bu nedenle, biri fiziksel olarak zarar gormedikce tartışmaların dışında kalın. Ancak “şiddet yok” kuralını da iyice oğrenmelerini sağlayın.
Ne olursa olsun cocuğunuzu etiketlemeyin. Bu etiket olumlu da olsa, olumsuz da olsa cocuk uzerinde belli belirsiz bir baskıya sahip olduğunu unutmayın.
Cocukları kendi aralarında kıyaslamayın. “Sen niye Ali gibi duzenli olamıyorsun?” gibi cumlelerin cocukta kin gibi olumsuz duygular uyandırabileceğini hatırlayın.
Kendi kızgınlığınızı kontrol edin, cocuğunuzu ofke ile terbiye etmeyin.
Cocuğunuzu koşulsuz olarak sevin, “Boyle yaparsan senin annen/baban olmayacağım” gibi cumlelerden kacının. Kuralları koyarken kesin, tutarlı ancak yumuşak bir tavır icerisinde olmaya ozen gosterin.
Cocuklar uzun surede elde edebilecekleri kazanc ve oduller icin yeterince sabırlı değillerdir, bu nedenle bu gibi zamanlarda sık sık motive edilmeye ve cesaretlendirilmeye ihtiyac duyacaklardır.
Cocuğunuz icin her zaman bir model işlevi gorduğunuzu unutmayın, bu nedenle kendinizin guclu ve zayıf yanlarını onunla tartışmaktan cekinmeyin.
Doğru davranışları oğrenmesini kolaylaştırmak icin cocuğunuzun cevresinde ona ornek olabilecek olumlu karakterlerin olmasına dikkat edin (oğretmeni, bir arkadaşının annesi, yaşca kendisinden buyuk biri gibi). Cocuğunuzun bu kişi ile kurduğu ilişkileri de destekleyin.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]