Cağdaş bir toplum olabilmek ve sorunlara demokratik cozumler getirebilmek icin bireylerde sağlıklı iletişim becerileri geliştirilmelidir.
İletişim Engelleri Cocuğu Olumsuz Etkiler
Anne baba cocuğu dinlerken bedensel olarak da dinlemelidir. Sen dili, cocuğun olumsuz davranışlarını değiştirmesinde etkili olmaz. Anne baba tarafından suclayıcı ve yargılayıcı sen mesajları alan cocuk, zamanla kendisini savunmaya ve anne babasını yargılayarak karşı cıkmaya başlar. Ben dili, kabul edilmeyen davranışın tanımlandığı ve ne tur duygular uyandırdığının acıklandığı durust ve sorumlu bir kızgınlık ifadesidir. Ben dili; Anne Babanın o anda kendilerinde oluşan gercek duygularını ifade etmeleridir. Duyguların ifade edilişinde suclama ve yargılamanın yoktur. Sen dili, suclama ve yargılama icerir. En Etkili ben iletileri anne-babanın gercek duygularıyla uyumlu olan iletilerdir. Cocuğunuzun kendine guvenli olmasını mı istiyorsunuz? Once siz ona guvenin. Sozleriniz ya da davranışlarınızla cocuklarınıza onları sevdiğinizi ne kadar sık belli edersiniz? Cocuklarınızla, geneldeki ilişkileriniz, tutumunuz sevginin gostergesidir.
Cocuğun Davranışını Anlamakta Gucluk Mu Cekiyorsunuz? Kendinizi Cıkmazda Hissedip Caresiz Mi Kalıyorsunuz?
Etkili anne baba olmak sabır gerektirir. adım adım ilerleyin.
Cocuğun hatalarını soylemek yerine gucleri ve olumlu taraflarını ifade edin.
Sevginizi Dile Getirin.
Yetersizlik sergileyen bir cocuk, beceriksiz değildir. Kendi yeteneklerine inancını yitirmiştir.
Anne Baba Olarak Cocuğunuzu ve Kendinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?
Aile değerleri cocukların secimlerini etkiler. Orneğin; Muziğe değer ve onem verilen bir ailede cocuğun seciminin bu yonde olma ihtimali yuksek olacaktır.
Cocuklar sevilmek, şefkat ve ilgi gormek ister. Cocukların sorumlu kişiler olarak yetişmelerine yardım etmek, cocuklar acısından en iyi yoldur. Kontrol etme, baskı yapma, aşırı koruma ve acıma duyguları cocukların saygı kavramlarını mahveder. Cocukların hatalarını bulmaktansa, beğendiğiniz olumlu davranışlarını destekleyin. Ovmeyin, yureklendirin.
Temel Aile Gereksinimleri
* Değerli olma Duygusu
* Guven Ortamı
* Yakınlık ve Dayanışma Duygusu
* Sorumluluk Duygusu
* Zorluklarla Mucadele Ederek Onların Ustesinden Gelme Becerisi
* Oğrenme, Mutluluk ve Kendini Gercekleştirme Ortamı
* Sağlıklı Manevi Yaşamın Temellerini Oluşturma Ortamı
Catışma Konusunda Aktif Dinleme Kullanılmalıdır.
Cocuğun davranışının altında yatan nedeni anlayabilirsek olumsuz davranışı değiştirmek icin de ne yapabileceğimizi cok daha kolay buluruz.
CALIŞAN ANNE VE COCUK İLETİŞİMİ
1) İş sonrası cocuğunuzla birlikte yuz yuze sohbet ederek, birlikte oyun oynayarak nitelikli zaman gecirin.
2) Yeterli zaman ayıramadığınızı duşunup sucluluk duygusu icinde cocuğunuza veremediğiz zamanı, hediyelerle telafi etmeye calışmayın.
3) İşten eve donuşte ozlemle cocuğunuzun her istediğini yaparak, aşırı hoşgorulu tutum sergilemeyin.
4) 0-3 yaşları arasında cocuğun ev ortamında olmasının onemi sebebiyle aile buyuğu tarafından (anneanne, babaanne) yada onun kontrolunde titizlikle secilmiş bakıcıyla buyutulmesini tercih edin.
5) Mumkunse 3-6 yaşından sonra kurum bakımını tercih edin.
6) Okul cağında, mumkunse cocuğunuzun okuldan donuşunde evde olun. onu haberleşmeden uzun sure evde yalnız bırakmayın.
7) Okula başlama, cocuğun hayatında onemli bir gelişmedir okula uyum sağlaması, calışma alışkanlığının kazanması icin ona destek olun.
Cocuklar, başarılarının ilgiyle izlenmesini isterken, başarısızlıklarında da yardım bekler.
8) Cocuğunuza işten donuşunuzde, sizden beklediği ilgiyi gosterebilmeniz icin gun boyu zamanınızı iyi planlayıp enerjinizi doğru harcayın.
9) Okul cıkışında (olanaklarınız doğrultusunda) etut veya okuma salonu, sanat atolyesi, spor alanı olan cocuk kuluplerini tercih edin.
10) Ergenlikte cocuğunuzun buyuduğunu artık size gecmişteki kadar gereksinim duymayacağını duşunmek oldukca yanlıştır.
* Hızlı bedensel gelişmesini anlayıp kabul etmesi icin desteğinize, anlayışlı sohbetinize ve dertleşmeye ihtiyacı vardır.
* Etkin bir dinleyici olun.
* Coğu zaman cozum değil, dinlenmek ve anlaşılmak ister.
* Kız ve erkek arkadaşlığı konusunda bilgi verin.
* Okul cıkışında, spor ve / veya kultur sanat etkinliklerine yonlendirin.
Uzm. Psikolog Tulin Cizer
[h=2]Kocaeli Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aile ici etkili iletişim
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aile ici etkili iletişim