B-BARİYER METODLARI
1-Kondom kullanımı, kondom lateks normal veya spermisid icerenler ve doğal maddelerden yapılanlar olarak sınıflanabilir. Spermisid icerenler spermleri hareketsizleştirerek veya oldurerek yırtılma veya kacak durumunda ek koruma ağlarlar. Kondom kullanımı tum kadınlar icin uygun bir yontemdir. Ayrıca başka bir yontemle korunsalar bile, birden fazla partneri olan kadınlar cinsel temasla gecen hastalıklar yonunden risk altındadırlar ve kondom kullanmalılar. Gebeliği onlemede oldukca etkindir ve seksuel temasla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayan tek yontemdir. Başararısızlık oranı her yıl icin 100 kadında 10-15 dir. Ciftlerin birinde lateks allerjisi varsa lateks olmayan doğal kondomlar kullanılmalı.
2-Diyafram, duz, halka ve yay tipleri vardır. Ukemizde yoktur. Diyafram vajina yukarısına rahim ağzını tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir. Pratik değildir. Kullanmadan once spermisid kullanılmalı. İlişkiden sonra en gec 8 saat sonra cıkarılmalı. Diyafram kullanımına bağlı sağlık riski yoktur. Uygun kullanılması durumunda gebeliği onlemede etkilidir. Seksuel geciş olan hastalıklara karşı kısmen koruma sağlar. Başarısızlık oranı her yıl icin 100 kadında 5-20 gebelikdir. Dezavantajı artmış idrar yolu enfeksiyonudur.
3-Servikal kap(rahim ağzı kap'ı), rahim ağzına uygulanan kubbe şeklinde bir kaptır. 48 saatten fazla rahim ağzında bırakılmamalı. Sadece servikal smear normal kadınlarda kullanabilir. Kullanıma başlanılmasından 3 ay sonra servikal smear tekrar edilmelidir. Başarısızlık oranı her yıl icin 100 kadında %8-20dir. Ulkemizde kullanılmamaktadır.
4-Spermisid, sperm hucre membranını tahrip eden ajanlardır. Boylece spermlerin hareketini azaltır. Spermisid ajanlar aerosol, kopuk, krem, vajinal suppozotuar, jel şeklinde olabilir. Tum formlarında nonoxynol 9 denen sperm oldurucu madde vardır. Spermisid kullanımından dolayı herhangi bir sağlık sorunu oluşmaması avantajıdır. Spermisidlerin orgazma ulaşmayı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Seksuel geciş sağlayan hastalıklara karşı kısmi koruma sağlar. Başarısızlık oranı her yıl icin 100 kadında 10-25 gebelik oranıdır. Koruyuculuk suresi 1-2 saatdir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]