Aıds, hıv ve tanı (p24, westernblot) AIDS, HIV virusunun sebep olduğu sonu olumle biten, ağır hastalık tablosuna verilen addır. HIV kapan insanlar, beraberinde gelişen AIDS tablosunun ardından virusun sebep olduğu olumcul enfeksiyonlar ve kanser gibi diğer ağır hastalıklar nedeniyle kaybedilir.AIDS ırk, cinsiyet, yaş gozetmeksizin “salgın” halinde yayılan onemli toplum sağlığı sorunudur. İlk kez 1981’de bildirilmiştir ve iki yıl sonra, 1983 yılında hastalığın etkeni HIV virusu saptanmıştır. 1980'li yıllarda, ABD ve Avrupa’da HIV enfeksiyonu ve AIDS esas olarak, rastgele cinsel ilişkide bulunan homoseksuel erkekler, damar ici uyuşturucu bağımlıları ve hemofili (kan kullanmak zorunda oldukları icin) hastalarında gorulmuştur.
AIDS homoseksuel hastalığı değildir
1992 yılına kadar rapor edilen AIDS hastalarının %86’sı erkekti sadece %14 kadındı. Başlangıcta homoseksuel ilişki ile bulaştığı duşunulurken, daha sonraları heteroseksuel ile ilişkide de risklerin aynı olduğu oğrenilmiştir. Başlangıctaki bu duşunce AIDS’in homoseksuel hastalığı olduğu yanlış inanışını icselleştirmemizi sebep olmuştur. Bugun ise durum farklıdır heteroseksuel ilişki ve homoseksuel ilişkiler arasında yaygınlık neredeyse aynıdır. Afrika’da HIV’in temel bulaşma şekli heteroseksuel ilişki ile olmaktadır. Dunyada HIV’le enfekte yetişkinlerin %53 erkek, %47 si kadındır. Heteroseksuel ilişki nedeniyle bulaşma oranı %56, homoseksuel ilişki ile bulaşma oranı %44 dur.Diğer bir veri de 2005 yılı itibariyle dunyada HIV ile enfekte insanların dağılımını %49 erkek, %45 kadın % 6 cocuk olarak bildirmiştir.
HIV’in seksuel temasla bulaşma yolları:
HIV seksuel temas sırasında semen, vajinal sekresyon, kan ile bulaşmaktadır.
· Vajinal seks,· Anal seks,· Oral seks, · Cinsel birleşme yerlerini okşamak ve birleşme yerlerine masaj yapmak.· Ağzın anuse, vajinaya dayanması,· Derin ve ıslak opuşme ile HIV bulaşmaktadır.
Seksuel temas olmadan HIV’in bulaşması olmakta mıdır?
Evet, olmaktadır hatta bazı Afrika ulkelerinde anneden cocuğuna bulaştırması cok yaygındır. HIV’in bulaşması enfekte anneden yeni doğan cocuğuna anne karnında olmaktadır. Enfekte annelerin emzirmesi sonucunda da bebeğine bulaştırdığı bilinmektedir. Sağlık personelleri de hastalarla surekli temas halinde olmaları, iğne batması kazaları nedenleri ile HIV kapabilmektedir. HIV’in sağlık personeli tarafından hastalara bulaştırması enderdir fakat ornekleri de yok değildir yurt dışında “1990’da bir diş hekiminin beş hastasını enfekte ettiği bildirilmiştir” Uyuşturucu bağımlıları damarlarına zerk ettiği iğneleri defalarca kullanmakta ayrıca arkadaşının iğnesini kullanmakta cekinmemektedir, uyuşturucu bağımlısı olanlarda AIDS sıklığının sebebi bu yondedir.Kan alımı ile bulaşmaktadır, kan bağışlanması sırasında mutlaka HIV testi yapılmaktadır. HIV, organ ve dokulardan da bulaşacağından HIV’li insanların organları başkalarına nakil edilmez.
Yolculuk yapma, deniz, yuzme havuzu,sauna, hamam gibi yerlerin ortak kullanımı, beraber calışma, aynı tuvaleti, banyoyu, havluyu kullanma, elbiselerini kullanma ile virus bulaşmamaktadır. Ellerinden yemek yeme; tokalaşma, sarılma, oksurme, aksırma ile de bulaşmamaktadır.
AIDS den korunmak icin,
–Tek eşli yaşayın, karşılıklı sadakate dayalı birliktelik kurun.
–Cinsel eş seciminde dikkatli olun
–Prezervatif kullanın
Eğer HIV'li materyale (kan,cinsel organlardan salgılanan sıvılar) temas ettiğinizi duşunurseniz o an yapmanız gerekenler nelerdir.
· Bulaşma yerini su ve sabun ile en az 30 saniye yıkayın.
· Ardından deriyi alkol ile temizleyin.
· Fırcalayarak temizlik yapmayın, derinizin kolay zedelenebileceğini unutmayın.
· Eğer yaralanma durumu varsa doktora başvurmadan once tenturdiyot gibi bir antiseptik ile temizleyin.
Hızlı Tanı
HIV infeksiyonunu sırasında serumda ilk saptanan virus marker’ı p24 antijenidir. Vucut antikor oluşturmaya başladığında anti-p24 antikorları oluşmaktadır. Bu safhada p24 antijeni kaybolmaktadır. p24 antijeninine yonelik testlerin kullanılması erken infeksiyonun değerlendirilmesi icin tanısal oneme sahiptir. Ancak, antijen testinde tanısal duyarlılık duşuktur.
Tanı Nasıl Konur
HIV infeksiyonunun tanısında ilk olarak ELISA yontemiyle HIV-1 antikorları aranmalı. İşlem pozitif ise bir kez daha test edilmelidir. İki sonuctan birinin pozitif olması doğrulama testine alınmayı gerekli kılar. Doğrulama testi olarak WESTERNBLOT ya da immunfloresan yontemi kullanılır.
ELISA ile pozitif sonuc alınan ve doğrulama testi ile doğrulanan sonuclar HIV pozitif olarak değerlendirilir.HIV-1/2 infeksiyonlarının laboratuvar tanısında, hem uluslararası kuruluşların hem ulusal resmi sağlık otoritelerinin bilimsel ongoruleri bu yondedir.
HIV kaptığını duşunen biri nasıl bir yol izlemeli?
HIV’ le temas ettiğinizi duşunurseniz, cekinmeden doktorunuzdan randevu almalısınız. Doğrudan test yapmaya gitmek doğru bir tutum değildir, danışmanlık hizmeti almanız gerektiğini unutmamalısınız. Doktorların tecrubeleri HIV kaptığını duşunen insanların şuphelerinde coğunlukla haksız olduğu, durumu hic onemsemeyen kontrolsuz cinsel ilişkide bulunan, bilincsiz insanların ise hastalıkla bir fiil habersiz yaşadığı yonundedir. Şupheli cinsel ilişki sonrası kişiler mutlaka doktorundan randevu talebinde bulunmalıdır. Doktorlar hastaneye başka şikÂyetlerle gelen hastalar da olsa HIV den ya da cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan şupheleniyorsa rutin tetkiklerini istemekte ya da diğer birimlere yonlendirmektedir.Doktorunuz, HIV’le temas ettiğinizi duşunurse size, testlerden once ve sonra mutlaka danışmanlık hizmeti verecektir.
Hastalık yayılıyor mu?
'AIDS ile savaş kaybediliyor' Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un AIDS konusundaki en ust duzey bilimsel danışmanı, dunyanın bu hastalıkla yuruttuğu savaşı kaybetmekte olduğunu soyledi. Doktor Fauci, gelişmekte olan ulkelerde hastalıktan etkilenen milyonlarca insana yardım edilmesi konusunda ilerleme sağlandığını soyledi. Ancak rakamlara bakıldığı zaman durumun iyi olmadığını belirtti. Fauci, "Tedavi altına aldığımız her bir kişiye karşılık, altı yeni kişi hastalığa yakalanıyor" diye konuştu.”BBCTurkish.com, 23 Temmuz, 2007Medyadan toplumumuza yansıyan bu haber doğrudur. AIDS'in salgın halinde yayılmaya devam etmesi, bilimsel cevrelerin kaygısını oluşturmaya devam etmektedir.“Dunya capında tahminler, gelişmekte olan ulkelerde yaşayan enfekte kişilerin artan bir oranda olacağı şeklindedir ayrıca yayılmanın (salgın) buyumeye devam edeceği duşunulmektedir.”Ulkemize baktığımızda durum farklılık arz etmemektedir. Turkiye, daha doksanlı yıllarda yapılan bilimsel bildirilerde riskli ulkeler arasında sayılmıştır.
Aşısı var mı?
HIV enfeksiyonunu onlemek adına, onlarca aşı deney aşamasındadır. Bu konu tıp cevresinin ilgisini ceken bir calışma alanıdır. Şu an kullanılan bir aşı piyasada yoktur.Aşının olmaması insanlarımıza bilinc aşılamamızın onemini daha da artırmaktadır. Bilincsiz davranışların ortadan kaldırılmasını amaclayan eğitim şimdilik en onemli aşıdır. Konuyla ilgili verilmesi gereken eğitimin ilkoğretim 5. sınıftan sonra başlanması gerektiğine bircok bilimsel bildiride, makalede değinilmektedir. 1,2Hekimlerin bildirileri kulak arkası edilmemeli, şimdilik tek aşı olan eğitim tam anlamıyla kullanmalıdır. Turkiye’deki genclerin ve oğretmenlerin AIDS ile ilgili bilgi ve duşuncelerini sorgulayan onlarca araştırma vardır. Bu araştırmaların carpıcı bir sonucuyla metnimizi bitirelim.“Oğrencilerin yaklaşık %70’i HIV/AİDS’li kişilerin işine ve okuluna devam edebileceğini belirmiştir.” Ayrıca bunu doğrulayan daha bircok ulusal bildiri mevcuttur. Takdir edersiniz ki oğrencilerin coğunluğunun bu doğru yaklaşımı uzmanları sevindirmiştir.Akbulut A ve arkadaşlarının bir calışmasında oğretmenlerin bilgi ve duşuncelerini sorgulanmış. Oğretmenlerin sadece %37,82’si HIV/AİDS’li kişilerin işine ve okuluna devam edebileceğini belirmiştir.” Bu durum uzmanları şaşırtmış ve verilecek eğitimde karşılaşacak ilk aksaklığın ne olduğunu gozler onune sermiştir.
Referanslar
Akbulut A, Kalkan A, Felek S, Papila S. Kılıc S.S. Ogretmenlerin AIDS ile ilgili bilgi duşunce ve davranislarinin arastirilmasi. AIDS Savaşım Gunleri 94 Kongre Kitabı. AIDS Savaşım Derneği Yayını, İstanbul 1994· Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmunoloji Warren Levinson, Ernest Jawetz Sayfa 324· Gender and HIV/AIDS Karen Rosen. · UNAIDS, 2006 Report on the Global AIDS Epidemic, 2006· Plot P, Merson MH: Global perspective on HIV infection and AIDS In Mandell G, Bennet J, Dolin R(eds) Mandell, Douglas and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, vol 1, 4th ed. New York, Churchill Livingstone , 1995.· Dunya Cocuklarının Durumu: AIDS, cocuk trajedisi, Oxford University Press, 1995· Peşken Y, Dadak Ş: Genclerin eğitim oncesi ve sonrası AIDS konusundaki bilgi duzeyleri. Yeni Tıp Dergisi,1994· “Oğrencilerin yaklaşık yarısı HIV/AİDS’li kişilerin işine ve okuluna devam edebileceğini belirmiştir.”· Sevim Savaser R.N., Ph.D (2003) Knowledge and Attitudes of High School Students about AIDS: A Turkish Perspective Public Health Nursing 20 (1) , 71–79 doi:10.1046/j.1525-1446.2003
[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aıds, hıv ve tanı (p24, westernblot)
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aıds, hıv ve tanı (p24, westernblot)