AIDS, 80’li yıllardan bu yana insan hayatına maalesef tedavisi neredeyse imkansız hastalık olarak girmiştir. Her gecen yıl gorulme oranı katlanarak artmıştır. Dunya Sağlık Orgutu (World Health Organisation-WHO) verilerine gore gunumuzde her 10 dakikada 1 kişiye AIDS bulaşmaktadır. Dunyada 40 milyondan fazla insanı etkilemiş ve 25 milyon kişi bu nedenle hayatını kaybetmiştir. Tedavisi imkansız diyorum cunku AIDS hastalığına sebep olan virusu ceşitli yontemlerle durdurmak belki mumkun, fakat vucuttan tamamen temizlemek mumkun değil. Vucuttan tamamen temizlenemediği icin de surekli olarak fırsatcı enfeksiyonlarla birlikte aktif hale gelerek hayat standardını oldukca duşuren bir hastalıktır.
Her hastalıkta olduğu gibi en onemli nokta ise erken teşhistir. AIDS hastalığı 1 seneden 11 seneye kadar sessiz donemde kalabiliyor. Bu donemde hic belirti vermediği kabul edilse de, HIV infeksiyonunda en erken bulgular ağız icinde kendini gostermeye başlıyor. Oral kavitede bir cok lezyon oluşabildiği gibi, en cok karşılaşılan lezyon, halk arasında pamukcuk diye bildiğimiz mantar (oral kandida) infeksiyonudur. Mantar infeksiyonunda kişi ilk olarak bunun goruntusunden rahatsız olur. Yutkunma gucluğu ve tat alma duyusunda guclukler başlar. İnfeksiyon soluk borusuna kadar ilerler. Sık sık tekrarlayan dişeti kanamaları, dişeti iltihabı ve periodontal hastalıklar gibi belirtiler en onemli bulgulardır. Ağız dışı muayenede ise alt cene altında bulunan ve 3 aydan uzun suredir gecmeyen 1 ya da 2 servikal lenf nodulu erken teşhiste dikkat edilmesi gereken bulgulardır.
HIV virusu taşıyan hastaların coğu, bu durumun farkına varmayarak ya da onemsemeyerek tedaviye başlama zamanını geciktiriyor, bu da olum riskininin artmasına neden oluyor. HIV virusu taşıyan bireylerde, hastalığın teşhisinde diş hekimlerinin ustune duşen gorevleri yerine getirmeleri, gerek ağız diş sağlığının korunması gerek genel sağlık bağlamında, toplumdaki farkındalığın sağlanması acısından buyuk onem taşımaktadır. HIV infeksiyonunun, kan ve kan urunleri yoluyla bulaştığını hatırlatırsak, diş hekimlerinin erken teşhiste rolu olduğu kadar, hastalığın bulaşıcılığında da rolu oldukca buyuktur. Hekim, tedavi edeceği tum hastaları potansiyel infeksiyon riskine sahip olarak duşunur ve optimum hijyenik calışma koşullarına uyar ise, virusun hekime veya diğer hastalara bulaşma riski olmayacaktır.
Gunumuzde AIDS olumcul değil kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Butun hayatınız boyunca sizi yonetecek bir hastalık… Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile, AIDS gibi daha başka bir cok hastalığın şuphesinde ağız ici belirtilerin onemini hatırlatarak, senede en az 1 defa diş hekiminizi ziyaret ederek ağız hijyeninizin devamlılığını koruyabilirsiniz.
Sağlıklı gunler dilerim.
Uzm. Dt. Sevgen ERALP
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aıds-hıv infeksiyonu
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Aıds-hıv infeksiyonu