Yaşadığımız olaylara karşı duygu, duşunce ve davranışlarımız; bireyin erken cocukluk doneminde ebeveynlerinden ve cevresinden oğrendiği ve geliştirdiği etkileşim surecleriyle bağlantılıdır. Buralardan duşunme oruntulerimiz, duygusal tepkisellik ve davranış tarzımız şekillenir. Cevredeki gucluklerle başa cıkmak icin kullanılan duşunme oruntulerimiz, kurallarımızı oluşturur ve hayat olayları ile aktive olan kendimize yonelik kokleri derinlere dayalı farkında olamadığımız inanışlarımız vardır.
Olumsuz hayat olayları yaşadığımızda bize zararı olan ve uyuma yonelik olmayan bu negatif duşuncelerimiz guc kazanırlar. Oyle olmadığımız halde, karşıt kanıtlara rağmen, otomatik olumsuz duşuncelerimizin gecerliliğini surdurmesini nasıl acıklarız.
Orneğin, sınav fobisi olan oğrenci, derslerinde başarılı ve yaptıkları yapacağının kanıtı olmasına rağmen universite sınavında stres yaşadığını nasıl duşunebiliriz. Olumsuz otomatik duşunceler devreye girer ve on uzerinden 3 olması gereken kaygı 4-5-7’e yukselir ve kendini doğrulayan kehanet ortaya cıkar.
Otomatik olumsuz duşuncelerin doğru olduğuna ortuk bicimde inanıldığından duygusal anlamda gecerli olduğu duşunulur. Olayların yorumlanmasında yapılan hatalar sorgulanmadan devam eder. Mesela evin vergi borcunu odemeye gittiniz ve yanlış kuyruğa girerseniz ‘bana hep olur veya ne kadar aptalım’ duşuncesi aklımıza gelir. Oysa olur boyle şeyler. Trafikte yoğunluğumuzla beraber yaptığımız hatadan dolayı ceza yersek kendimizi suclama ve kızmaya girişiriz.
Oysa hayatlar kayıplar olmadan yaşanmaz, sonucta o parayı da ben kazanmadım mı?
Eğer olumsuz otomatik duşuncelerimizin peşinden gidersek kendimizi hasta eder, sonucta depresyonla da yaşayamayız. Cunku duvarı nem insanı gam yıkar hesabı ceker gideriz bu dunyadan, gozlerimiz acık.
Bu bize faydası olmayan ve gecmişten satın aldığımız olumsuz otomatik duşuncelerimizin farkına varırsak ve kendimizi sakinleştirip olur boyle şeyler deyip kendimizi ve başkalarını affedemezsek hayatı zor yaşıyoruz demektir vesselam.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]