Bazısı daha onlu yaşlar bitmeden surmeye başlar,buyudum diye havaya girilir. Kimi zaman yaş olur 30-40 ,surmeye tenezzul etmezler,bu durumda da hep genc kalınır.


Gomuk olarak kalma ihtimali en yuksek dişler ucuncu buyuk azı dişleridir.Dolayısıyla 20 yaş dişi cekimleri diş hekimliğinde en sık yapılan cerrahi uygulamalardır.


Ozellikle alt cenede, gomuk veya tam surememiş olan ucuncu buyuk azı dişlerine rastlanma sıklığı daha fazladır.Boyle dişler yaptıkları baskıyla komşu dişin kokunde erime,diğer dişlerde capraşıklık meydana getirebilirler.Yine, dişetinde iltihaplanmaya, kist oluşumuna, selim yada habis tumorlere neden olabilirler. Tam olarak surmuş olup ciğneme fonksiyonuna katılmadığı
durumlarda da, curume yada başka problemler oluşturabilirler.Tum bunların yanı sıra gomuk bir 20 yaş dişi hicbir patolojik değişikliğe neden olmayıp hayat boyu sessiz de kalabilir.


Peki cekilsin mi,kalsın mı?Tabii ki ,iki alternatif arasındaki risk faktorunu değerlendirip karar verecek olan kişi diş doktorunuzdur. Cekim kacınılmazsa zamanlama da cok onemlidir. Şoyle ki, ileride patolojik değişiklik ve problem yaratması riski fazla olan dişlerin erken donemde alınması daha kolay ve komplikasyonsuz olmaktadır. Oysaki,cekim hastanın yaşının ilerlediği doneme denk gelirse, cerrahi operasyon sonrasında ciddi komplikasyon riski ihtimali artar.



Burada hekimin, hastasının klinik ve genel sağlık durumlarını iceren sistematik ve sağduyulu yaklaşımı cok onemlidir. Sonuc olarak hekim, profesyonel bir sorumlulukla verileri değerlendirmeli ve kararında hasta menfaatlerini on planda tutmalıdır.



Bu konuda verilecek sağlıklı bir karar icin sizlere duşen ise en az altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeniz ve onun onerileriyle gerekli radyolojik tetkiklerinizi yaptırmanızdır.


Sağlıklı guluşler dileğiyle.

[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]