Net bir tarih verememekle birlikte, bir hafta once sanıyorum gece uykumdan uyandım. Sallanıyorum. Yorgunluktan herhalde dedim cok ustunde durmadım.
Birkac gun sonra gece tekrar sallanma hali ancak bu kez gurultulu. Televizyondan cıtır cıtır ses geliyor, lambalar hareket halinde derken afallamış halde koltuğa oturup beklemeye başladım. Sakin bir insanım normalde, peki daha once travmatik bir olay yaşamış olsaydım ne yapardım?
Once travmalardan bahsedelim; bir olaya bağlı gercekleşen (ani kayıp , doğal afetler, saldırı, kaza, teror, hastalık vb.) acı deneyimlerdir.
Herkesin hayatında acı deneyimler değişkenlik gosterse de mutlaka vardır. Bu deneyimlerin sonrasında yas tutmak doğal bir surectir. Kaygı da aynı şekilde, ancak travmatik olay henuz atlatılamamış ve travma sonrası bozukluğuna donmuş olsaydı işte orda bir sıkıntı var demektir. Cunku yaşam kalitesi bozulmaya başlar.
TSSB – Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri;
Hatırlatıcılara yoğun tepkiler vermek , kabuslar gormek , hatırlamamak icin kacınma davranışı gercekleştirmek, o doneme ait hafıza kaybı, sinirlilik, tedirginlik, olay anını tekrar tekrar yaşıyor gibi hissetmek travma sonrası stres bozukluğu belirtilerindendir.
Tedavisi mumkun olan bir durumdur bu. Psikolojik destek ise travmatik olayın ozumsenerek diğer normalleştirilen olayların arasında yer almasını sağlamak ve semptomları en aza indirgeyip, kişinin yaşam kalitesini olağan duruma getirmek icindir.
Travma sonrası stres bozukluğu ile başa cıkarken en onemli husus tedavinin devamlılığıdır. Antibiyotik gibi duşunun tam anlamıyla iyileşmek icin kutuyu bitirmeniz gerekir. Uzman desteği alırken de surekliliği sağlamalı ve işbirliği icinde olmalısınız.
Her an her olayı kontrol edemediğinizi kabullenip , bunun sizin sucunuz olduğunu duşunmekten vazgecmelisiniz. Sıkıntıların donem donem olabileceğini bilmeli ve kendinize zaman tanımalısınız. Hızlıca normal yaşantınıza donmek sureci ozumsemek adına en kolay baş etme yontemidir. Hayatınızda birşeylerin değişmesine neden olmadığı duşuncesine girmiş olursunuz. Destek alırken bir yandan, dengeli beslenmeli ( ki bu cok onemli) , spor ya da hobi gibi bir uğraş bulmalısınız. Hem sosyal alan zihninizdeki duşuncelerden uzaklaşmak adına guzel bir cozumdur. Hemde kendinize yaptığınız her yatırım unutmayın ki sizi daha guclu kılar.
[h=2]Antalya Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ah bu travmalar…
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ah bu travmalar…