Ağrı vucudunuzun alarm sistemidir. Vucudunuzun bir kısmında yaralanma durumu gibi bir şeylerin yanlış gittiğini soyler. Ağrı aynı zamanda nasıl davranmanız gerektiği konusunda da sizi uyarır. Mesela, sıcak bir tencereye dokunursanız beyninizden gelen ağrı sinyalleri elinizi hemen geri cekmenizi sağlar. Bu ağrı sizi korumaya yardımcı olur.
Genel olarak ağrı 2 kategoride incelenir.
Akut Ağrı- Akut ağrı doku hasarına fiziksel duyarlılığa bağlı gecici bir ağrıdır. Birkac saniyeden birkac aya kadar surebilir fakat genellikle normal doku iyileşmesinden sonra duzelir.Yaralanma, yanma, kırık oluşumu, adelelerin aşırı kullanımı, tıbbi prosedur yada cerrahi gibi belirli bir neden sonrası oluşur.
Kronik Ağrı-Normal iyileşme surecinin dolmasına rağmen devam eden ağrıdır. Birkac aydan yıllara kadar surebilir. Hafif ya da sakat bırakacak kadar ağır olabilir. Artrit veya şeker hastalığı gibi hastalıklara bağlı olabilir veya travma, cerrahi ya da amputasyon sonrası gelişebilir. Bazı kronik ağrıların sebebi belirsizdir ve sinir liflerinin hasarı ya da yaralanması sonucu gorulebilir. Sinirler bazen devam eden doku hasarı olmamasına rağmen ağrı sinyalleri gondermeye devam ederler.
Halihazırda kronik ağrınız olabilir ve şu anda akut ağrı deneyimi yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuz mevcut ağrının yeni bir ağrı mı (akut) yoksa kronik ağrınızın devamı olup olmadığını anlamak icin size bir takım sorular soracaktır.
Ağrı Hakkında Konuşmak
Doktorunuz size ağrınız hakkında sorular soracaktır. Ağrınızı doğru anlatmak doktorunuzun ağrı tipini anlaması, bir tanı koyması ve bir tedavi planı belirlemesine yardımcı olacaktır. Şu sorulara doğru cevaplar vererek yardımcı olabilirsiniz:
Ağrınız nerede?
Ne zamandır ağrınız var?
Ağrı devamlı mı yoksa gelip gecicimi?
Ağrı ne kadar suruyor?
Ağrınızı daha iyi ne yapıyor?
Ağrınızı daha kotu ne yapıyor?
Ağrınızın şiddeti ne?
Doktorunuza son ziyaretinizden sonra ağrınız değişti mi?
Ağrınız icin ne tur ilaclar yada girişimler uygulandı? Ne kadar etki oldular?
Ağrıyı olcmek icin farklı metodlar vardır. Bir yol basitce ağrınızı tarif etmenizin istenmesidir. Yanıcı, batıcı, sızlatıcı, zonklayıcı, keskin, kunt ya da darbe şeklinde gibi kelimeleri tarif etmek icin kullanın.
Ağrıyı tarif etmenin diğer bir yolu bir ağrı olceğinin kullanılmasıdır. Size ağrınıza 0 ile 10 arası bir puan vermeniz istenecektir. 0 hic ağrınız yok, 10 ise olabilecek en yoğun, en şiddetli ağrıyı temsil eder.
Ağrınız ile Baş etmek
Doktorunuz sizden aldığı bilgiler ile bir tedavi planı belirleyecektir. Verilen tedavi sonrası ağrınızdaki değişimleri bildirmeniz buyuk onem arz etmektir. Bazen doktorunuz ilaclar ile ağrınızı kontrol altına alamayabilir. Ağrınızla baş etmek adına yeni bir tedavi planı oluşturulana kadar pek cok şey yapabilirsiniz. Aşağıdaki oneriler ağrınızı azaltmak ve tedavinizin etkisini arttırmaya yardımcı olabilir:
Derin Nefes Alma- Derin nefes alma tum vucudunuzu rahatlatmanın cok basit bir yoludur. Burnunuzdan 4-5 kez yavaş ve derinden nefes alın ve nefesinizi birkac saniye tutun. Dudaklarınızı sanki ıslık calacakmış gibi buzun. Ağzınızdan yavaşca nefesinizi verin. Nefes verme suresinin alma suresinin en az 2 katı uzun surmesine dikkat edin. Rahatladığınızı hissedene kadar devam edin.
Gorsel Duşunme- Kendinizi guzel bir denizin kumsalı gibi sizin icin anlamı olan ozel bir yerde hayal etmek ağrınızı duşunmenize engel olabilir. Gozlerinizi kapatın, derin nefes alın ve kendinizi tam olarak istediğiniz yerde duşunun.
Dua etmek veya meditasyon- Dua etmek yada meditasyon yalnız olmadığınızı hissetmenizi sağlar
Yumuşak muzik dinlemek
Tv de eğlence programları seyretmek
Okumak
Arkadaşları ve aileyi ziyaret etmek
Sonuc
Doktorunuz ile ağrınız hakkında duzgun bir iletişim kurarsanız tedaviniz icin sizde cok onemli bir rol ustlenmiş olursunuz. Sizin verdiğiniz bilgiler ağrınızın tanısının konması ve tedavisinde yardımcı olacaktır.
[h=2]İstanbul Beyin Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ağrıyı anlamak
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ağrıyı anlamak