EPİDURAL ANESTEZİ NEDİR?
Epidural anestezi, vucudun sadece ozel bir bolumunde anestezi oluşmasını sağlayan bolgesel anestezi yontemlerinde birisidir. Ağrısız doğumda en cok kullanılan yontemdir. Doğumdaki epiduralin amacı hissizlik sağlayan tam bir anesteziden ziyade, doğum ağrısının azaltılması yani analjezi sağlamaktır.

Epidural blok alt bel bolgesinden gelen sinir uyarılarının bloke edilmesidir. Bu amacla değişik lokal anestezikler, değişik konsantrasyonlarda kullanılır. Boylece minimal yan etkiyle optimum fayda sağlanır.

EPİDURAL NASIL YAPILIR?
Aktif doğum ağrıları başlamadan ve epidural işlemi yapılmadan once damar yolu acılarak intravenoz sıvılar verilir. Uzman bir anestezist ve hemşire işlemi gercekleştirir.

Enfeksiyon ihtimalini azaltmak icin sırtınız antiseptik bir solusyonla silinir. Belinizin kucuk bir bolgesinden ince bir iğneyle lokal anesteziniz yapılır. Daha sonra bu uyuşmuş bolgenizden epidural iğneniz ilerletilir.

Bu iğnenin icersinden ise kateter olarak adlandırılan kucuk bir tup epidural bolgeye yerleştirilir. Kateter yerleştirildikten sonra iğne dikkatlice yerinden cıkartılır. Kateter vasıtasıyla periyodik veya surekli ilac verilmesi sağlanır. Kateter uygun bir bicimde sırtınıza yapıştırılarak işlem sonlandırılır.

EPİDURAL ANESTEZİNİN YARARLARI NEDİR?
- Tum eylem boyunca istirahat etmenizi sağlar.
- Doğum sırasında rahatsızlığa sebep olan şey ağrıdır. Ağrısı olmayan bir annenin doğum deneyimi cok daha pozitif şekilde sonuclanır.
- Ağrısı olmayan anne doğum boyunca hemşire ve doktoruyla daha rahat işbirliği yapıp, doğuma aktif olarak katılabilir.
- Eğer doğum şekliniz sezaryana donecek olursa, epidural anestezi ameliyat sırasında uyanık kalmanızı ve ameliyat sonrası donemde etkin ağrı tedavinizin yapılmasını sağlar.
- Epidural anestezi doğum ağrısını gecirmek icin kullanılan diğer tıbbi ilaclara nazaran anne ve bebek ustunde cok daha az yan etkiye sahiptir.
- Hastanın ağrı duymadığını bilen obstetrisyen doğum sırasında rahattır ve doğuma cok daha iyi odaklanabilir.

EPİDURAL ANESTEZİNİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
- Epidural, annenin kan basıncında ani duşmeye sebep olabilir bu nedenle rutin olarak kan basıncı kontrol edilir.
- Spinal sıvı sızıntısına bağlı şiddetli baş ağrınız olabilir. Bu olasılık tum epiduraller icin % 1 den azdır. Bu oran doğum ağrısı konusunda deneyimli anestezistlerde cok daha duşuktur.
- Kullanılan ilaclar bazı yan etkilere sebep olabilir: titreme, kulak cınlaması, sırt ağrısı, iğnenin girdiği yerde birkac gun yanma, bulantı, kusma gibi.
- Epidural nadiren de olsa doğumunuzun uzamasına, ıkınma hissinizde azalmaya sebep olabilir.
- Doğum sonrasında birkac saat belden aşağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz.

EPİDURAL NE ZAMAN YAPILMAZ?
- Kan sulandırıcı kullanımında
- Duşuk trombosit sayısında
- Kanama hastalığı varlığında
- Şokta
- Bel bolgesinde enfeksiyon varlığında
- Rahim ağzı acıklığı 4 cm den az ise
- Epidural boşluğunuz saptanamazsa
- Doğum cok hızlı gercekleşiyor ve ilac yapılmasına zaman yoksa epidural yapılamaz.

Epidural hakkında en cok sorulanlar
EPİDURAL YAPARKEN CANIM YANAR MI?
Coğu kadın bunu kucuk bir sinek ısırığı ve basınc olarak tarif eder.

EPİDURAL NE ZAMAN YAPILIR?
Rahim ağzı 4 cm acıldıktan ve gercek doğum ağrıları başladıktan sonra epidural medikasyona başlanır.

EPİDURAL DOĞUM EYLEMİNİ ETKİLER Mİ?
Uygun doz ve konsantrasyonda ilac kullanımı ile bu tur problemler gorulmez.

EPİDURAL BEBEĞİ ETKİLER Mİ?
Doğum anında bebeğin sağlığı ile ilgili pek cok calışma yapılmıştır. Bu calışmalar gostermiştir ki deneyimli bir ekip tarafından uygun şekilde yapılan epidural medikasyon bebek uzerinde direkt olumsuz etkiye sahip değildir. Aksine, diğer ağrı azaltıcı yontemlere gore bebek sağlığı uzerinde cok daha olumlu sonucları vardır.

EPİDURAL YAPILTIKTAN SONRA AĞRIM NE ZAMAN GECECEK?
İlac verilmeye başlandıktan 10-20 dakika sonra ağrınız gecer. Doğum gercekleştikten sonra epidural kateteriniz cıkarılır. İlacın etkisi ise birkac saat sonra tamamen kalkar.

DOĞUMA AKTİF OLARAK KATILABİLİR MİYİM?
Epidural anestezinize bağlı olarak kasılmaları hissedemeyebilirsiniz. Bu nedenle etkin bir şekilde ıkınamayabilirsiniz. Boyle bir durumda bebeğin doğum kanalında ilerlemesine ilave bir yardım gerekebilir, bu karnınızın ustunden hafif bir basınc uygulanması veya vakum olabilir.

[h=2]Bursa Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]