Bircok gebe normal doğumdan cok ağrılı olabileceği ve bu ağrıya dayanamayacağı endişeleriyle uzaklaşmaktadır. Cevresinden dinlediği hikayeler bu korkularını daha da korukler. Epidural anestezi bu noktada ağrısız doğumun kapılarını sonuna kadar acmıştır. Bu yontem gunumuzde doğum eylemi sırasındaki ağrıların giderilmesi ya da azaltılmasında kullanılan en populer aractır. Normal doğum planlayan bir gebe ağrısız bir doğumun nasıl olabileceği onusunda bilgili olur ilgili yontemlerin kar-zarar hesaplarını yapabilirse doğum kararını daha iyi verebileceğini duşunuyorum.


Epidural anestezi ile ilgili yeterince bilgi alabilmek icin oncelikle doğum ağrıları hakkında bilgilenmek gereklidir. Doğum ağrılarının algısında iki temel faktor rol oynar. Duygusal ağrıların nedeni "korku ve bilgisizlik"tir. Bu faktorler doğum sancılarının şiddetini olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyebilir. Doğum ile ilgili eğitim, ağrıyı ortadan kaldırmasa da onunla başetmeyi bize oğretir. Kendisini nelerin beklediğini bilen bilincli bir anne adayı ağrıya cok daha kolaylıkla direnebilmektedir. Doğum ağrılarının ana nedeni ise fonksiyonel ağrılardır. Rahim kasılmaları, rahim kanalının acılması, bebeğin aşağıya doğru inişi ve doğum sırasındaki tıbbi girişimler fonksiyonel ağrıların diğer nedenleridir. Bu bolgedeki sinirsel uyaranların beyine iletilmesi sonrasında ağrı hissi oluştrur.


Epidural anestezi vucudun belirli bir bolgesindeki ağrı iletimini durduran bolgesel anestezi ceşididir. Anestezi uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Sezaryen gibi bel seviyesi altında yapılan pek cok ana cerrahi girişim epidural anestezi altında yapılabilir. Epidural anestezi omuriliği cevreleyen ve "dura" adı verilen zarın etrafına lokal anestezik ya da narkotik analjezik madde verilerek ağrı uyarılarının beyine ulaşmasının engellenmesi sonucunda ağrı hissinin ortadan kaldırılmasıdır. Verilen ilacların dozuna bağlı olarak epidural anestezi ile motor fonksiyonlarda baskılanabilir. Anestezi yapılan seviyenin altında ağrıyla beraber hareket kabiliyeti de kaybolabilir. Sezaryen icin bu şekli tercih edilir.


Epidural anestezinin normal doğumda uygulanmasındaki amac sadece ağrıyı gidermek olduğundan, epidural aralığa sezaryen ameliyatlarına gore daha az dozlarda lokal anestezik ile birlikte guclu ağrı kesiciler de verilir. Ağrısız doğumda duşuk dozlarla sadece ağrı hissi giderilir ve doğum eylemi sırasında gebe rahatlıkla yuruyebilir. Epidural Anestezi Uygulanması Normal doğumda rahim ağzı acıklığı yaklaşık 4 cm'ye ulaştığında (aktif faz) yani geri donuşsuz bir hal aldığında epidural anestezi yapılabilir.


Ağrıların sıklığı ve şiddeti de bu donemde artacaktır. Gebe yan yatar ya da oturur pozisyondayken kateterin yerleştirileceği beli omurları seviyesindeki alan antiseptik sıvılar ile iyice temizlenir, steril ortuler ile sadece uygulama alanı acık kalacak yekilde kapatılır. Kateterin yerleştirileceği alana lokal anestetik madde verilerek kateterin yerleştirilmesinde duyulabilecek hafif ağrının giderilmesi sağlanır, sonrasında kateter uygun seviyeden omurların arasına kadar itilerek dura zarının onundeki epidural boşluğa kadar ilerletilerek yerleştirilir. Kateterin dıştan cilde sabitlenerek kayması engellenir. bu uctan gereken ilacların verilmesi ile anestezi sağlanır. 15 dakika icinde gebe ağrı hissetmemeye başlar. Kasılmalar devam eder. Gerektiği taktidre ilaclar yeniden verilebilir ve ağrısız sure uzatılabilir. Epizyotomide de ek bir anesteziye gerek kalmadan vajen tamiri ağrısız olarak yapılır. İşlem sonrası kateter cıkartılabilir.


Sezaryen sonrası ise 24-36 saat sonra kateter cıkartılır. Anestezi amaclı epidural kateter takılması işlemi hastalar acısından son derecede kolay tolere edilebilir, acısız ve rahat bir uygulamadır. Kateterin epidural boşluğa girdiği anda bacakta elektrik carpmasına benzer bir his oluşması dışında hastada rahatsızlık oluşmaz. İşlemin uygulamasında en onemli nokta ise işlemi yapan anestezi uzmanının deneyimidir. Epidural Anestezinin Avantajları Ağrı etkin bir bicimde giderilir. Zamanında uygulandığında soğum suresi kısalabilir. Annenin uyanık olarak doğuma katılması sağlanmış olur.


Genel anestezi risklerini yaşamaz. Epidural Anestezinin Riskleri Epidural anestezide risk sanılanın aksine deneyimli uzmanlar tarafından yapıldığında son derece azdır. En sık gorulen yan etki ani tansiyon duşmesidir (hipotansiyon). Bu problemi onlemek icin, işlemden hemen once damar yolundan yaklaşık bir litre kadar sıvı hızlı bir şekilde verilerek damar yolunun dolması sağlanır. Ayrıca, işlem sonrası baş ağrıları (