Ağrılı cinsel ilişki - disparoni nedir?Kadında disparoni (DYSPAREUNİA) zor ya da ağrılı cinsel ilişki anlamına gelir. İlişki başında, ilişki sırasında ya da ilişkiden sonra ağrı olabilir.
Kadınlar ender olarak cinsel zorlukları hakkında tıbbi yardım ararlar. Bu durumdisparoninin sıklığının saptanmasını neredeyse imkÂnsız kılar.
Saklama eğiliminin temel sebeplerinden biri kadınların ağrıyı hayatlarının ayrılmaz bir parcası olarak kabullenmeleri bir diğeri ise sağlık personeli tarafından aşağılanma korkusudur.
Diğer yandan bu durumun mevcut olabileceği fikrine alışık değillerdir ve bu konu hakkında kendi partnerleri ile konuşmaktan bile cekinebilirler. Tum bu sebeplerden dolayı disparoni ve vajinismus bir sır olarak kalır.
Ağrılı cinsel birleşmenin belirtileri nelerdir?
Belirtiler vucut zorluklarını belli başlı şekillerde acığa cıkardığı icin nispeten acıktır. Aşağıda bu durumdan muzdarip insanların yaşadıkları şikayetlerin bir listesini bulacaksınız. Doğal olarak her kadın farklı belirtilerle karşımıza gelebilmektedir.
Yuzeysel vulvar ağrı, hassasiyet
Vulvar kaşıntı, yanma
Leğen kemiği arkasında baskı hissi, ağrı
Birleşme başlangıcında vajina girişinde ağrı
Birleşme sırasında burulma hissi
Vajinanın orta kısmında yanma yada kramp tarzı ağrı
Vajinal kuruluk, surtunme ya da irritasyon
Birleşme sırasında iceriden geren vurma hissi
İdrar yolunda yanma ve idrar yapma isteği
Birleşme kadınlar icin cinsel olarak uyarılmanın gercekleştiği bir aktivite olarak bilinse de gercek her zaman bu şekilde değildir. Kadınların buyuk bir kısmı birleşme sırasında orgazm olamaz, Klitoral uyarılma birleşme ile birlikte uyarılma surecinde zevk hissini arttırır. Orgazmın onemi kadınlar arasında farklılık gosterir. Bazı kadınlar icin her cinsel birleşmenin olmazsa olmazı gibi gorurlerken bazı kadınlar icin beklenen bir sonuctur ancak olmazsa olmaz değildir. Bu kadınlar icin duygusal doyum her zaman on plandadır.
İlişki sırasında ağrı bircok sebepten olabilir. Vucut ve zihin arasındaki ilişkilerin acığa cıkartılmasına gerekli onem verilmezse ya da doktorun konu hakkındaki bilgisi yeterli değil ise disparoni tanısı zorlaşabilir. Ancak hastanın dikkatlice incelenmesi problemin kesin sebebini belirleyebilir ve tedavi planını basitleştirebilir.
Ağrılı cinsel birleşmenin tıbbi sebepleri nelerdir?
Vajinal enfeksiyonlar
Dermatolojik durumlar (liken skleroz, vulvar distrofi vb.)
Enfeksiyon, kist, myomlar, endometriozis, kronik iltihabi hastalıklar, tumorler, rahim ağzı ve rahmin hastalıkları gibi bircok pelvik bozukluk
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Orneğin Herpes Simpleks Virusunun (ucuk) sebep olduğu lezyonlar. Aşağıdaki yazı yirmi beş yaşında, evli, ilişki sırasındaki ağrı sebebi ile kocasıyla aylardır ilişkiye girmeyen bir kadının yaşadıklarını yansıtmaktadır. Problem bundan on sekiz ay once kocamın dudağındaki bir ucuğun benim cinsel bolgeme bulaşması ile başladı.
Cok ağrım oluyordu. Benim icin oldukca travmatik bir olaydı. Ozellikle doktorum bana soğuk davrandığında kendimi daha kotu hissetmiştim. Şu anda yara gecmiş olmasına rağmen ağrıdan cok korktuğum icin tekrar ilişkiye girmeyi denemekten cekiniyorum.
İrritabl barsak sendromu, kronik kabızlık, hemoroit gibi sindirim sistemi hastalıkları. Birleşme sırasında penisin barsakları hareket ettirmesi sebebiyle ağrı oluşur. Ayrıca gayta kacırma şikayeti olan kadınların bu durumun ilişki sırasında tekrarlamasından korktuğu icin disparoni şikayeti olabilir.
İdrar yolu (sistiti) ve barsak sonunun bozuklukları
Vulva hastalıkları (vulvanın irritasyonu, vulvada ağrı, vestibulit vb.)
Kasık bolgesine alınan radyoterapi, Ostrojen eksikliği (vajinada kuruluğa ve hucre katmanının incelmesine sebep olarak ilişki sırasında nemlenmeyi, uyarılmayı engeller. Ostrojen eksikliği sıklıkla yaşlılığa bağlı ya da ameliyat sonrası yumurtalıkların calışmasının durması sonucu oluşur.
Şeker hastalığı (diyabet) mantar enfeksiyonlarının daha sık gorulmesine sebep olur bu sebeple kaşıntıya bağlı hasar oluşur.
Klitorisin irritasyonu ya da enfeksiyonu.
Ağrılı cinsel birleşmenin fiziksel sebepleri nelerdir?
Vajinal yolla doğum, epizyotomi, histerektomi, sezeryan, idrar yolu yada ortopedik duzeltme ameliyatları sebebiyle oluşan yapışıklıklar, yaralar, sinir uyarımında bozukluklar
Doğumsal olarak kıs vajina, arkaya doğru uzanmış ya da sarkmış rahim,
Kızlık zarının sağlam olması (elastik olmaması)
Erkek cinsel organının kadının vajinasına uygun olandan kalın ya da uzun olması ya da erkek cinsel organındaki bir bozukluk sebebiyle birleşme zorluğu (Peyroni Hastalığı, peniste şekil bozukluğu)
Vajina girişinde ufak bir yara ya da kesiğin olması.
Ağrılı cinsel birleşmenin fonksiyonel sebepleri?
Aşırı yapılan temizliğe, kullanılan temizlik malzemelerine, sıkı camaşırlara, surtunmeye sebep olan sporlara (bisiklet, atcılık gibi.), kimyasallara, yiyeceklere, doğum kontrol yontemlerine ve ilaclara alerjiye bağlı vajina ve vulvada oluşan hasar
Hormonal değişikliklere, kullanılan belirli ilaclara (alerji ilacları, bazı sakinleştiriciler, tansiyon ilacları vb.), yetersiz sıvı alımına, kemoterapiye, klorla temizlenen havuzların kullanımına, duygusal strese, ilişki oncesinde yetersiz on sevişmeye bağlı vajinanın nemlenmesi ve kayganlaşmasında yetersizlik...
Vulvanın ekosistemindeki değişiklikler (ileriki bolumlerde ayrıntısı ile anlatılacaktır.). genel anlamında vajinada bulunan iyi ve kotu bakterilerin dengesinin bozulması sonucu oluşur.
Bu bakteriler vajinanın enfeksiyonlara karşı oluşturduğu ir koruma mekanizmasıdır. Bu denge arka arkaya antibiyotik kullanımı, karbonhidrattan zengin diyet, uzun sure nemli ortama maruziyet (ıslak mayo gibi), uzun sure vucuda temas halinde kalan hjyenik pedler, ostrojen seviyelerindeki artış gibi sebeplerle bozulabilir.
Ağrılı cinsel birleşmenin psikofizyolojik sebepleri nelerdir?
Lohusalık donemi kadının hem hormonal hem de biyolojik olarak kendini gebelik oncesi doneme donuş icin hazırladığı bir surectir; sezaryen yada epizyotomi kesisinin iyileşme sureci, değişen gun ici programlamalara uyum sağlanması. Bircok kadın icin bu donem mutluluk icinde gecen bir iyileşme donemidir.
Ancak bazı durumlarda aşağıda yaşadıklarını anlatan 29 yaşında ilk doğumunu yapan bir anneninki gibi travmatik olabilir: Zorlu bir doğumum olmuştu. Bebek bir hafta kadar yoğun bakım unitesinde kaldı. Benim ise doğum sırasında leğen kemiğimde ayrılma olmuştu.
Destek bandı kullanarak yurumeden once gunlerce tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldım. Şimdi, doğumumdan yaklaşık bir yıl sonra bebeğim ve ben tamamıyla iyileştik. Ancak kasığımda ağrı olacak korkusuyla halen ilişkiye giremiyorum. Bu sebeple ozgurluğume ve bağımsızlığıma da elveda demek zorunda kaldım.
İlişkide yaşanan sorunlar, guc kavgaları, partnere karşı şiddet, başka partner tercihi, zayıf iletişim ve stres sebebiyle ilişki sırasında ağrı hissedilmesi...
Disparoni etkilenen kadınlar icin buyuk bir catışma ve endişe sebebi olabilir. Kadın uzerinde strese ve kişiler arası ilişkilerde zorluğa yol acar. Birleşme mumkun olabilse de eşlik eden ağrı sebebiyle cinsellik hakkında oluşan negatif duşunce cinsel fonksiyonlarda ve cinsel tatminde azalmaya yola acar. Cinsel ilişki sırasında ağrı genelde fiziksel ve duygusal tatminsizliğe sebep olur. Malesef bircok kadın bu ağrı ile yaşamayı kabullenerek kendilerini ilişkinin temel taşı olan sağlıklı bir yakınlaşmadan uzaklaştırırlar.
Ağrılı cinsel ilişkinin tedavisi nedir?
Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) altta yatan sebep belirlendiğindetedavi edilebilen bir sorundur. Eğer sağlık personeli tıbbi ve cinsel gecmiş ile ilgili detaylı bir hikÂye alabilirse coğu sorunu cozebilir. Tıbbi ve fiziksel problemlerin bilinen tedavilerle ustesinden gelinebilir.
Fonksiyonel sebepler ise altta yatan sorunun ortaya cıkartılması icin hastanın hayatının anlaşılması ve eğitilmesini gerektirmektedir.
Fiziksel yetersizlik uzucu ve cozulememiş bir problem olarak kaldığı surece psikofiziksel sebepler zihin ve vucudun bir butun olarak anlaşılmaya başlanması ile tedavi edilebilir.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ağrılı cinsel ilişki - disparoni nedir?
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ağrılı cinsel ilişki - disparoni nedir?