Ben orta yaşlı biriyim. İyice yaşlandığımda, şimdiki kadar rahat hareket edememekten korkuyorum. Kaslarımı genc tutmam mumkun mu? Mehmet T./İstanbul

Mehmet Bey, yaşlanınca vucudumuza neler olacağını etrafımızda gorduklerimizden dolayı az cok biliyoruz. Hareketlerimiz yavaşlayacak, kaslar yumuşayacak, adımlar kuculecek ve dengemiz bozulacak. Cevremizdekilerin coğu boyle olabilir. Araştırmalar da bunu gosteriyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken onemli bir nokta var. Bu şekilde yaşlananların hemen hepsi bizim 'sedanter' dediğimiz tipte yaşayanlar. Yani hareketsiz, spor yapmayan, tembel yapıdaki insanlar... ABD'li bir ortopedi profesoru bu konuda bir araştırma yapmış. Yaşlanmasına rağmen spor yapmaya devam eden veya orta yaşlardan itibaren spor yapmaya başlayanların, yaşlanınca ne durumda olduklarını incelemiş. Oyle surpriz sonuclar cıkmış ki araştırmacılar bile şaşırmış.

Cozum sizsiniz!

Evet, yaşlılık beraberinde yavaşlamayı getiriyor ama bunu mumkun olduğunca azaltmak sizin elinizde. Araştırma, insan vucudunun uyum yeteneği ve iyi performans icin gerekenlerin yaş ile sınırlanmadığını ortaya cıkarmış. Orneğin spor yapmaya 62 yaşında başlayan biri, bir sene sonra maraton koşmuş. Bazıları 60 yaşında, 50 yaşındaki hallerinden daha iyi dereceler elde etmişler. Araştırmacılar, kaslarımızı ve iyi bir performans icin gereken kas enzimlerini, ileri yaşa rağmen korumanın mumkun olduğunu soyluyor. Ancak buradaki en onemli koşul, hangi tur egzersizin nasıl yapılacağını cok iyi bilmek ve bunu omur boyu surdurebilmek.

En azından yuruyun

Egzersiz mumkun olduğunca yoğun yapılmalıdır. 'Sık mı, yoğun mu?' diye sorarsanız; yoğun ve zorlayıcı calışmaların katkısının daha fazla olduğunu soyleyebilirim. İleri yaştaki iyi performans, zorlu egzersiz ile daha yakın ilişkilidir. Haftada kac kez yapılacağı ise size kalmıştır. Dinlenme aralıkları uzun tutulabilir. Daha hızlı yurumek, daha uzun yaşamayı sağlar. Yuruyuşten kastım spor yapmak değil, gun icindeki yuruyuş hızınız. Araştırmacılar 500 yaşlı kişiyi 10 yıl sure ile izlemişler ve hızlı yurume alışkanlığı olanların, diğer sağlıklı kişilere gore daha uzun yaşadıklarını gormuşler. Rakamlar ise cok carpıcı! 9 yıl sonra bakıldığında, yavaş yuruyenlerin yuzde 77'si, orta hızda yuruyenlerin ise yuzde 50'si hayatta değilmiş. Hızlı yuruyenlerin ise sadece yuzde 27'si aramızdan ayrılmış!

(alıntıdır)