CADDY NEDİR?
Sahaya golf oyuncusuyla birlikte cıkan, cantasını taşıyan, ceşitli atışlarda hangi sopayı kullanması gerektiğini tavsiye eden, malzemeleri camurlanınca temizleyen ve oynadığı sahayı oyuncuya tanıtan gorevlilere caddy (kedi) deniliyor. Alt yaş limiti 11-12. Ust limiti ise yok. Golfu hic bilmeyen caddy adaylarını, kulupler ortalama uc haftada yetiştiriyor. İşini hakkıyla oğrenmesi bir yıl suruyor. Bu surecte hepsi iyi birer golfcu oluyor.
Onlara "caddy" deniliyor. Hemen hemen hicbiri golf sporunun g'sini bilmeden, hatta "Bu adamlar deli mi, bir kucuk topu deliğe atabilmek icin saatlerce oynuyorlar" diyecek kadar burun bukerek başlamışlar bu işe. Golf sahasında oyuncuların cantalarını taşıyıp, sopalarını temizliyor, amator sporculara oynadıkları sahayı tanıtıyorlar. Aralarından Golf Milli Takımı'na girenler ve Turkiye şampiyonu olanlar da cıkıyor.
Antalya'daki caddy'lerin hemen hepsi golf sahaları civarında yaşayan koylu cocuklar. Gunluk kazancları ortalama 20 Euro (yaklaşık 37 YTL). Yoğun sezonda bahşişle ayda 800 Euro'ya cıkabiliyor. Kazanc o kadar cazip geliyor ki, kimileri okulu bile bırakıyor.
Antalya'ya 35 kilometre mesafedeki Belek kasabası, Turkiye'deki golf sektorunun kalbinin attığı yer. En az biner donumluk arazilerden oluşan yedi golf sahasıyla dunyadaki golfculerin coktan dikkatini cekmiş bile. Bu tesislerin hemen hepsinin muşterileri elbette vakti bol, emekli, orta yaşlı veya yaşlı Avrupalı turistler. En cok da golfun anavatanı sayılan İskocya ve İngiltere'den gelen turistler.
Golf turizmi, bolge ekonomisine buyuk katkı sağlarken, civardaki koyluler icin de buyuk iş imkánları yaratmış. Caddy'lik de onlardan biri. Civar koylerde oturan bircok cocuk ve genc kendilerine kucuk yaşlarda iyi gelir getiren bu işi yapıyor. Hatta bu caddy'lik neredeyse Serikli genclerin tekelinde. Hemen hepsinin bir akrabası bolgedeki golf kuluplerinde garson, temizlikci ya da bahcıvan olarak calışıyor, bu vesileyle golfle tanışmışlar.
Antalya National Golf Club'ın muduru Bilun Banninger, golfcu yetiştirebilmek icin civar koylerdeki 9-11 yaş grubu cocuklardan oluşan bir junior takım kurduklarını soyluyor. Antalya Golf Kulubu muduru Uğur Budak ise, civardaki butun gencleri bu oyunu oynamaya teşvik ettiklerini soyluyor.
Caddy olmak icin başvurdukları golf kulupleri onları birkac haftalık eğitimden geciriyor. Sahayı tanıtıyor, golf terimlerini oğretiyor, hepsinden onemlisi golfu oğretiyor. Bir yılın sonunda hepsi iyi birer golfcu haline geldiklerinde, aynı zamanda iyi birer caddy de oluyorlar.
İNGİLİZCE OĞRENİYORLAR
Bir golf oyunu yaklaşık dort saat surduğu icin gunde en fazla iki kez oyuna cıkabiliyorlar. Amator oyuncular buradaki golf sahalarına yabancı, bu yuzden caddy'lerin onların arkasından yurumeleri yasak. Yanlarında ya da onlerinde yurumek zorundalar. Golf muşterilerinin yuzde 99'u yabancı olduğu icin de İngilizce bilmek zorundalar.
Bir oyun icin bahşiş haric 20 Euro (yaklaşık 37 YTL) kazanıyorlar. Oyunlar cok uzun surduğunden yaz aylarındaki bunaltıcı havalarda golf oynanamıyor. Kalabalık sezon guz ve bahar ayları, ozellikle mart. Bu donemde aylık kazancları 800 Euro'ya cıkabiliyor. Ortalaması 400-500 Euro.
Kazandığı paranın tadı damağında kalan bazı caddy'ler maalesef okulu bırakıp sadece bu işi yapıyor. Antalya'daki golf sahalarında ortaokulu bırakıp caddy'lik yapan fakat daha sonra turnuvalara katılacak kadar iyi birer golf oyuncusu olan gencler okumadıkları icin şimdi pişmanlık duyuyor. Zira profesyonel turnuvalara katılabilmek icin en az lise mezunu olma şartı var. Aklı sonradan başına gelen bazı caddy'ler bu gercekle karşılaşınca, okulu dışardan bitirebilmek icin uğraş veriyor.
Sahaya cıkan her oyuncu caddy almıyor. Bu nedenle bir golf kulubunde en yoğun sezonda 20-25 caddy gorev yapıyor. Okula devam edenler sabahcı ve oğlenci oldukları icin donuşumlu calışabiliyor. Turkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun soylediğine gore, Turkiye'deki Golf Milli Takımı'nın tamamı caddy'likten gelen bu genclerden oluşuyor.
Dunyada, caddy'likten gelip de en iyi golf oyuncularının asistanlığını yapan caddy'ler de var. Mesela Forbes Dergisi'ne gore, yaklaşık 100 milyon dolarlık yıllık geliriyle dunyanın en cok para kazanan sporcusu 32 yaşındaki golfcu Tiger Woods'un caddy'si Steve Williams da bir dolar milyoneri oldu.
Ailem golf nedir bilmiyor
National Golf Club'ın mutfağında calışan komşumuz bahsedene kadar caddy nedir, hatta golf nedir bilmiyordum. 1995'te başladım. Caddy'lik yaptığım ilk iki yıl, bunlar deli mi, niye kucucuk bir topun peşinde koşuyorlar, diye duşunuyordum. Golf terimleri cok yabancı geliyordu. Sonra golf oyuncusu oldum. Muthiş zevkli bir oyun olduğunu gordum, hırslandım. Ailem hálá golf nedir bilmiyor. Turnuvalara katılıyorum, iyi golfcuyum ama bu yetmiyor. En azından liseyi bitirmeliyim.
Milli takıma girmeme ailem izin vermedi
Antalya Golf Kulubu'nde temizlikcilik yapan ablamdan duydum bu işi. Başvurum kabul edilince 12 yaşında caddy'liğe başladım. Kuralları oğrettiler. Golf deyince etrafımdakiler, "O da ne" diyordu. Tertemiz hava, spor, para cok hoşuma gitti. Caddy'lik yaparken milli takıma girecek kadar iyi bir oyuncu oldum ama ailem izin vermedi.
Cocuğuma da oğreteceğim
Ablam caddy'ydi. Antalya Golf Kulubu'nde dort yıldır caddy'lik yapıyorum. Hem maaş hem de bahşiş alıyoruz. Bir yaşında bir cocuğum var, kısmet olursa ona da golf oynatacağım. Golfu de, yaptığım işi de cok seviyorum. Surekli ayakta durmaktan ayaklarım da ağrımasa daha guzel olacak. Golf gorunduğunun aksine cok eğlenceli bir oyun.
Hayatımı bundan kazanıyorum
12 yaşında hafta sonları muşterilerin cantalarını taşıyarak başladım. İyi para kazanıyordum. Bir sure hem caddy'lik yaptım, hem golf oynadım. Uc yıl once caddy'liği bıraktım. Profesyonel Golfculer Birliği PGA'den diploma aldım.Şimdi profesyonel golf eğitmenliği kazancıyla geciniyorum. Bu iş beni cok mutlu ediyor. İngilizce oğrendim, Almanca'ya başladım.
Ayda 2000 Euro kazanıyorum
17 yaşımda caddy'lik başvurusu yaptığımda, tek arzum iş bulmaktı. Eğitmenler vuruşlarımı beğenip turnuvalara katılmam icin teşvik etti. İlk katıldığım Turkiye Gencler Turnuvası'nda dorduncu oldum. Şimdi PGA'dan ilk kademe eğitmen diplomam var. Ders başına 45 Euro alıyorum. Cok iyi bir sezonda ayda 1500-2000 Euro kazanıyorum.
Golf eğlenceliydi, okulu bıraktım
Beş yıldır calışıyorum. Abim de caddy'di. Bu işin parasını sevdiğim icin okumadım. Golf de eğlenceli gelince okulu bıraktım. Ama ileride iyi bir golf oyuncusu olsam bile okul sorunu hep karşıma cıkacak. İlk başladığımda golfun ne olduğunu bilmiyordum, ama şimdi bayılıyorum.
Abim de caddy'di
Beş yıldır caddy'lik yapıyorum. Abim de bir caddy'ydi. Ayda ortalama 400 Euro kazanınca okulu bıraktım. Abim şimdi bir golf eğitmeni. Okumam icin cok ısrar etti ama yapmadım. Caddy'liğin zor bir tarafı yok. Belki kocaman golf sahalarında cok fazla yurumek zordur ama genciz dayanıyoruz.
Caddy'ler İngilizce konuşuyor ayda 800 Euro kazanıyor
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Caddy'ler İngilizce konuşuyor ayda 800 Euro kazanıyor