TARİHCE:

Snowboard'un temelleri kucuk water ski şeklinde ucunda ip olan ve ayakta durulan bolumde kaymayı onleyici puturlerin bulunduğu ve kaydığımız kızaklara benzer snurfer'la atılmıştır. Fikrin sahibi 1960 lı yıllarda Sherman Poppin'di. Daha sonra iclerinde Jake Burton'un da bulunduğu, değişik arayışlar icerisinde olan bir grup universite oğrencisi yarışlar duzenlemeye başladılar. Bu yarışmalar esnasında Burton'un aklına, "ayakları boarda sabitlemek'' fikri geldi ve yarışlarda ellerini kullanmaya ihtiyacları kalmadı. Aynı yıllarda Jeff Grell ilk olarak yuksek arkalı bağlamanın (highjack binding) dizaynını yaparak, Demetre Molovich ise kendi dizaynı olan "Kırlangıc kuyruk" (Swallowtail) ve "laminant konstruksyon"la snowboard'a ve dizaynına katkıda bulunmuşlardır. Bunlar olurken Amerika'da kayak alanlarından sadece %7'sinde snowboard yapılmasına izin verilirken, gunumuzde bu rakam %97'ye cıkmış ve snowboard yaygın bir spor haline gelerek aynı zamanda kendi felsefesini oluşturmuştur. Snowboard felsefesi...

MALZEME:

Snowboard'un Yapısı :
Cekirdek: Boardun merkezinde bulununan ve boardun diğer kısımlarının etrafına inşa edildiği elemandır. Tahta ve kopuk, cekirdekte en sık kullanılan materyallerdir. Tahta; tepkilidir ("canlı" hissi verir), fakat ağır ve pahalıdır. Kopuk; hafif ve ucuzdur, fakat daha az tepkilidir.
Board uretiminde temel olarak iki yapı vardır :
Lamine veya tabakalı yapı; cekirdeğin ustune ve altına fiberglas tabakalar yapıştırılır. Board'un kenarları ayrı bir kaplama ile kapatılır. Ağır olması dezavantajıdır.
Kapsul yapı; cekirdeğin etrafına board'un ustunu ve kenarlarını orten ve tek parcadan oluşan fiberglas bir yapı giydirilir. Kenarların ayrıca kaplanmasına gerek kalmaz. Tabakalıya gore daha hafiftir.
Rim yapı; cekirdek etrafına poliuretan enjekte edilir. Dayanıklı ve esnek bir yapıdır. Genellikle yeni başlayanlarda ve kiralık board'larda kullanılır.

Board Ceşitleri

Freestyle (Serbest Stil): Bu boardlar rampadan havaya ucmak, atlamak, hareketler denemek, half-pipe ve snow parklarda board yapmak icin tasarlanmıştır. Yumuşak ve kısadır, dolayısıyla cabuk donuş başlatılabilir ve manevra kabiliyeti yuksektir. Dengeli olması bakımından geniştir. Bunun yanında yuksek hızlar icin yeterince sert ve stabil değildir. Hava hareketleri icin tasarlanmış olsa da diğer arazilerde de kullanılabilir. Genellikle her iki yone de kayılabilir.

Bozuk kar icin daha uygun uzun burunlu ceşitlerinin yanı sıra burun ve kuyruğunun birbirinin aynısı olan, hem one hem geri doğru kayılabilen, ve yeni başlayanlar arasında populer olan ceşitleri de bulunur. Yumuşak bağlama ve yumuşak ayakkabı ile kullanılır.

Freeride: Diğer bir adı dağın her bolumunde board yapmak anlamına gelen "all-mountain"dır. Adından da anlaşılacağı gibi her tur arazi (pist ici veya dışı) ve kar koşulunda board yapmak isteyenler icin uygun cok yonlu bir boarddur. Genellikle orta derecede kalkık burun ve kuyruğu vardır ve her iki yone doğru da kayılabilir. Freestyle boardlara gore daha uzun, dar ve serttirler. Yumuşak bağlama ve yumuşak ayakkabı ile kullanılır. En populer ve yeni başlayanlar icin de cok uygun bir boarddur. Bu kategori icerisinde "Backcountry" (veya "extreme") adı verilen bir alt kategori vardır. Backcountry boardlar her iki yone de kayılabilen ve daha cok bol kar/ezilmemiş piste gore tasarlanmış boardlardır.

Alp Stili: Ozellikle sert ve ezilmiş pistte hızlı kaymak ve hassas donuşler yapabilmek icin tasarlanmışlardır. Plaka (sert) bağlama ve sert ayakkabı ile kullanılır. En sert ve en dar board sınıfıdır. Burunu eğimli, kuyruğu duzdur ve freeride ve freestyle'dan daha stabildir.

Snowboard Ayakkabısı Ceşitleri

Yumuşak Ayakkabılar: Yumuşak bir dış ve ic ayakkabıdan oluşur. Bağcıklarla kapanır. En esnek ve rahat snowboard ayakkabı ceşididir. Yuksek hızlar, hassas donuşler veya yarışlar icin uygun değildir.

Step-In Ayakkabılar: Tam katı olmasa da yumuşak ayakkabılara gore daha sert, destekli ve ağır bir dış ayakkabı ve yumuşak bir ic ayakkabıdan oluşur. Bağcıklarla, bazen de bağcıklara ek olarak bileği saran bir kayışla birlikte kapanır.

Sert Ayakkabılar
Kayak ayakkabılarında olduğu gibi sert, katı bir dış ayakkabı ve yumuşak, destekli bir ic ayakkabıdan oluşur. Kayak ayakkabısından farklı olarak bilekten yanal hareket serbestliği vardır. Klipslerle kapanır ve bazı ceşitlerinde konc sertlik ayarı vardır. Alp stili board ile birlikte kullanılır.

Snowboard Bağlaması
Snowboard bağlamalarının temel gorevi boardunuzun ayağınızda guvenli bir bicimde kalmasını sağlamak ve vucudunuzdaki enerjiyi boardunuza aktarmaktır. Diğer bir gorevi de kayma sırasında oluşan titreşimleri ve şokları bastırırarak yorgunluğu azaltmaktır

NEREDE YAPILIR?

Sarıkamış:
İlk olarak şunu belirtelim: Sarıkamış İlcesinin icerisinde, 2634 m yuksekliğindeki Camurlu Dağ'da, saatte 2400 kişi kapasiteye sahip telesiyej, Turkiye'nin en buyuğu. Ayrıca kış sezonunun en uzun olduğu merkez de burası. Sarıkamış Kayak Merkezi Kars havaalanına 50 km, şehir merkezine ise 60 km uzaklıkta. Sarı cam ormanı arasında, toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pist, butun kayakcıların gozbebeği kristal karla kaplı. Ormanın arasında bolkar ve sen. Yalnız kaymayı sevenlerdensen, burası tam sana gore.

Kartalkaya :
Bolu şehir merkezine 54 km., İstanbul-Ankara karayoluna 28 km. uzaklıktadır. Koroğlu dağları uzerinde yer almaktadır. Kayak alanı 1850 - 2200 m yukseklikleri arasında bulunan merkezde, iki otel mevcut olup, bu otellere ait en uzunu 1400 m olan, 13 adet pist ve 4750 kişi/saat taşıma kapasiteli mekanik tesisler bulunmaktadır. Normal kış koşullarında kar kalınlığı uc metreye ulaşabilmektedir. Kayak icin en uygun zaman aralık-mart arasıdır. Bolkar sevenler buraya bayılacak...

Palandoken :
Şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Kayak alanı 2200-3176 m. yukseklikleri arasında bulunan Palandoken Kayak Merkezi'ndeki pistler dunyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer almaktadır. Pistlerin toplam uzunluğu 28 km. dir. En uzun pisti 12 km. Olup, başlangıc yeriyle varış noktası arasındaki yukseklik farkı 1000 m. dir. Slalom ve Buyuk Slalom yarışmaları icin 2 adet tescilli pisti (Ejder ve Kapıkaya) bulunmaktadır. Kayak Merkezinde 5 adet telesiyej (toplam 4500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli), 2 adet baby lift (toplam 1800 kapasiteli), 1 adet gondol lift (1500 kişi/saat kapasiteli) hizmet vermektedir. Aralık-mayıs arası en uygun zamandır. Normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı almaktadır. Mevsim boyunca "toz kar" uzerinde kayak yapılmaktadır. Kar iyi, bol geniş alan.

Erciyes :
Kayseri şehir merkezine uzaklığı 25 km'dir. Orta Anadolu'nun en yuksek dağı olan Erciyes'in (3916 metre) doğu ve kuzey yamaclarında yeralan kayak alanları 2200-3100 metre yukseklikleri arasındadır. Kullanılan uc pist mevcut olup, birinci etap 1450 m uzunluğunda 900 kişi/saat, ikinci etap 1250 m uzunluğunda 800 kişi/saat kapasiteli iki adet teleski, 2575 m uzunluğunda 900 kişi/saat kapasiteli tele-siej ve 2 adet 300 m'lik baby-lift bulunmaktadır. Kayak merkezinde bir kayak evi, Ozel İdareye ait otel olup Dedeman tarafından işletilmekte olan bir adet otel bulunmaktadır. Yeni başlayanlar icin uygun pistlere sahip.

Uludağ :
Bursa şehir merkezine uzaklığı 36km'dir. Kayak alanı 1750 - 2543 m yukseklikleri arasında bulunan merkezde, en uzunu 2000 m uzunluğunda olan 11 pist bulunmaktadır. Ayrıca 8 adet telesiyej ve 7 adet teleski tesisi mevcuttur. Kayak sezonu Aralık-Mayıs aylarını kapsayan Uludağ'da, kış koşullarında yuksekliği 2-3 mt'yi bulan kar,mevsim başında toz kar, mevsim sonunda ıslak kar ozelliği gosterir. Kalabalıktan kurtulabilirseniz, kesin eğlenirsiniz.

DUNYA

Jackson Hole, Wyoming (ABD):
Sorfculer icin Hawaii neyse, burası da boardcular icin aynı şey. Olumcul yamaclardan, acemiler icin duz pistlere kadar herşey var. Ama dikkatli olun, burası sizin ne kadar iyi kaydığınızı ortaya cıkaracak. Doğal rampalar, dev cukurlar, kayalar ve halfpipelar, hepsini bulmak mumkun. Ne kadar zorlanırsanız, o kadar iyi olacağınız kesin. Ustaların yanında 1 hafta kaymak sizi onlardan biri yapabilir belki...

Val Gardena / İTALYA :
İniş yarışmalarının dunyaca unlu merkezi Val Gardena. Bu sizi yanıltmasın. Snowboard icin de bir o kadar uygun. Alplerin kristal karında, kimsenin kaymadığı yerlerde board yapabilirsiniz. Hem atlayacak suruyle rampa da bulabilirsiniz.

Chamonix / FRANSA :
Fransa'nın unlu kayak merkezinin off-pist alanlarında butun gun snowboard yapıp, bu sporda unlu Fransız sporcuların gosterilerini izleyebilirsiniz. Hatta birkac hareket bile kapabilirsiniz. Avrupa'nın en iyi organize olmuş raylı ulaşım sistemlerinden birine sahip. Fransanın extreme spor merkezi burası deniyor.

Snowbird (ABD):
Burası profesyonellerin merkezi. Her seviye icin uygun, pek cok pist mevcut. Ayrıca snowboard icin ozel bir parkı bulunmakta. Amerika'nın en buyuk halfpipelarından birine sahip. Ayrıca merdivenler, trabzanlar, eğlence kutuları ve atlama rampaları parkın heryerine dağıtılmış. yani, aradığınızdan fazlası var...

Aspen (A.B.D) :
Ucsuz bucaksız tepeleriyle A.B.D.'nin en unlu kayak merkezleri arasına girmeyi başarmıştır. Dort ana tepeden oluşmasına rağmen, ulaşım sisteminin cok ust duzeyde olduğu bu kayak merkezinde ne yazık ki kaymak sizin icin biraz masraflı olacaktır. Tabi eğer bu sorun değilse sayısız dağ restoranı, konaklama yeri ve harika pistler sizi bekliyor.

FAYDALI BİLGİLER:

Ayaklarınız gunboyu şiştiği icin ayakkabı denemek icin oğleden sonra veya akşam saatlerini tercih edin.
• Board yaparken kullandığınız bir corap var ise ayakkabıyı bu corap ile deneyiniz.
• Kullanacağınız corabı sentetik veya yun karışımı seciniz. Bu size maksimum sıcaklık sağlayacaktır.

Hangi Boy Board Almalıyım? :
Snowboard'un uzunluğu da, genişliği de sizin icin doğru boydaki snowboard'u bulmanız icin onemli faktorlerdir.

Uzunluk:
Sizin icin doğru olan uzunluğu bulmak icin, board'u kilonuzla orantılamalısınız. Unutmayın ki bu yontemler sadece bir başlangıc yapmanız icindir.
Kişisel tercihleriniz, board'unuzun uzunluğunu secerken en onemli faktor olacaktır.
Kısa bir board, ucundan tutuğunuzda, omuzunuz ve ceneniz arasında bir yere gelecektir. Kısa board'larla manevra yapmak kolay olduğundan, kaymayı oğrenmek icin oldukca iyidirler, ayrıca bir cok numara yapan park ve pipe kayıcıları tarafından tercih edilirler.
Orta boy board, ceneniz ve burnunuz arasında bir yere gelecektir. Bu uzunluk, orta duzeyden ileri duzeydeki snowboardcular icin, parklar ve dik yokuşlar dahil olmak uzere bir cok farklı arazi ortamında kullanılabilen bir buyukluktedir.
Uzun board'lar goz hizanızla kafanızın birkac santimetre uzerinde bir aralıkta olurlar. Uzun board'lar, yuksek hız carving, deep power ve big mountain araziler icindir. Boylarına gore ağır olan biniciler de yukarıdaki yontemleri uygulayabilirler, ancak daha katı flexboard'ları tercih etmelidirler. Hafif binicilerin de gevşek flexboard'lara ihtiyacı vardır.

Genişlik (waist width):
Board uzunluğunda kişisel tercihlerinizi goz onunde bulundurabilirsiniz ama genişliğinde boyle bir şansınız yoktur. Board genişliği direk olarak ayakkabı numaranız ile ilişkilidir. Doğru board genişliğini bulmak icin en iyi cozum, boardu yere koyup uzerine cıkmaktır. Bağlamalarınızı bağlayın ve kayarken durduğunuz şekilde olmaya dikkat edin. Kayma pozisyonunda durduğunuzda botlarınız, snowboardun kenarlarıyla aynı hizada veya birazcık taşıyor olmalıdır.

Snowboard Ayakkabısı Secimi
Board ayakkabısı kayış performansını en etkileyen etkenlerin başında gelir. Ayakkabı secimi icin oncelikle ne tur(stil) board yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Stilinize gore en uygun board'u secmek performansınızı arttıracaktır,
Serbest Stil (Freestyle): Yuksek hızlar ve hassas donuşler icin uygun bir stil değildir. Esneklik ve hareket rahatlığı icin yumuşak, kısa ayakkabılar tercih edilir.
Freeride: Her tur arazi ve kar koşullarında board yapmak isteyenler icin cok yonlu ve en populer stildir. Freestyle ile Alp stili arası "ortalama" bir stildir. İyi destek sağlayabilmesi acısından yuksek, yarı-sert ayakkabılar tercih edilir.
Alp Stili: Yuksek hız, hassas donuşler ve yarış stili. Performans on planda, konfor ikinci plandadır. En iyi destek icin sert ayakkabı kullanılır.
Snowboard Bağlaması Nasıl Secilir?
Bağlama secimini yapmadan once board turunuzu (freestyle, freeride veya alpin) ve bu stile uygun ayakkabı (yumuşak, step-in veya sert) tipinizi belirleyin. Secmiş olduğunuz ayakkabı turu ile uyumlu bir bağlama secmelisiniz. Yumuşak ayakkabı yumuşak bağlama ile, sert ayakkabı ise sert bağlama ile kullanılır.