Ağız ve diş sağlığı, iyi bir beslenmenin en onemli gostergelerinden biridir. Amerikan Diyetisyenler Derneği ve Diş Hekimleri beslenme tavsiyeleri ile ağız sağlığını korumanın mumkun olabileceği goruşundeler. Bu nedenle gunden gune diyetisyenler ve diş profesyonelleri birlikte calışmalar yapıyorlar. Calışmalar gosteriyor ki diş sağlığını etkileyen bircok etmen olabilmesine rağmen beslenme bu konuda onemini her zaman koruyor. Sağlıklı beslenme ve ağırlık kontrol onerileri diş sağlığı onerileri ile ortuşuyor bu da bize bir kez daha doğru beslenmenin onemini gosteriyor.
SAĞLIKLI DİŞLER İCİN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Sert kabuklu meyveler kucuk parcalar halinde doğranmış olarak yenilmeli ısırılmamalı (elma veya havuc gibi)
Patlamış mısır ve cipslerden uzak durulmalı yenilmesi halinde hemen diş fırcalanmalı
Sert ekmekli sandwıchler kucuk lokmalar halinde yenilmeli diş etine zarar vermekten kacınılmalı
Diyet kalitesinin duşukluğu ve yetersiz beslenme de diş kaybını arttıran başka bir nokta bu sebeple ozellikle kalsiyum ve fosfordan zengin besinlerin tuketimine diş sağlığı icin onem verilmeli
Curuklerin nedenleri nelerdir? Dişlerinizi nasıl koruyorsunuz?
Yıllardır yenilen şekerli besinler ile diş curukleri arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Ancak diş curuklerinin gelişmesi ve gelişmemesi bircok faktore bağlıdır. Genetik ozellikler, tukuruk miktarı ve akışı onemli faktorler arasındadır.
Bakteriler ağzınızda oluşan gorunmeyen bir film olan diş plağı icerisinde bulunur; diş yuzeyine ve diş eti cizgisi boyunca yapışır.
Curuk oluşum sureci, karbonhidratların (şeker ve nişasta) asit yapmak uzere ağzınızda ki bakterilerle karışması sonucu başlamaktadır. Ağzınızda bakterilerin oluşturduğu asitler diş minesini aşındırarak diş curuklerine neden olur.
Diş curuğune karşı oluşturulacak ilk savunma, plağın fırcalama ve diş ipi ile temizlenmesi ve besinin ağızda bekleme suresinin sınırlandırılmasıdır. Yemek sonrası su icmek, yiyecek parcacıkları ve şekerlerin ortamdan uzaklaştırılmasına ve ferahlamaya yardımcı olur. Ancak bu uygulamalar ağzınızda ki bakterileri azaltmaz.
Peki bazı besinler diğerlerine gore daha mı fazla diş curuklerini artırır? Burada onemli olan ne sıklıkla ve ne kadar sure ile dişlerinize temasta olduğudur. Oğun aralarında ne kadar sık karbonhidratlı besin tuketirsiniz. Sert şekerlemeler veya pestil turu emerek uzun surede tuketilen besinler bakterileri daha cok besler. Gercekte karamel gibi yapışkan besinler ağızda ekmek veya cipsten daha hızlı cozunur ve ağzı daha hızlı terk eder.
Birkac oneri!
Gunde iki kez dişlerinizi fırcalayın ve gunluk bakımını yapın.
Duzenli olarak diş hekiminize kontrole gidin.
Peynir, sut, elma ve havuc gibi besinlerin iceriğindeki bazı maddeler, ağızdaki asit miktarını azaltıyor, diş curuklerinin onune geciyor…
Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını guclendirir. Peynir, ayrıca tukruk akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.
Sut, iceriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş curuklerini engellemektedir. Ancak, sute katılan şeker curuk riskini artırır.
Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit iceriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Elma ve havuc gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur.
Şekersiz veya xylitol, karbamid, bikarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat iceren sakızlar da tukruk akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş curumelerini engeller.

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]