Ağız ici aft ve yaralar ,ağız ici ozonlu su ile temizlendikten sonra lezyonlara ozonlanmışyağ surulerek tedavi edilir. Ozon antibakteriyel, antivirusid, antifungal etki ile dezenfektan etki,antioksidan kapasiteyi arttırıcı etkisi ile doku iyileşmesini hızlandırarak diğer klasik tıbbi tedavilerden daha etkin ve cabuk iyileşme sağlar.Ağız ici, diş ve diş eti hastalıkları ulkemizde ve dunyada en onemli sağlık sorunları arasındadır. Hayatı doğrudan tehdit etmediği icin gereken onem verilmemektedir.
Ağız, sindirim kanalının girişi olduğundan ağız icindeki hastalıklar sindirimin olumsuz etkilenmesine neden olur. Ayrıca ağız ici hastalıklar dişlerin yapısını da etkileyerek diş curukleri ve diş eti iltihaplarına da yol acabilir.
Ağız ve diş sağlığında diş curukleri ve diş eti iltihaplanmaları en onemli hastalık grubundadır. Diş sağlığının bozulması vucuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse butun sistemleri olumsuz etkileyen surekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, bobrek, eklemler vb. yapılarda onemli sağlık sorunlarına yol acabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.Diş hekimliğinde ozon
Curuk dişler ozon ureten bir cihaz yardımı ile tedavi edilebiliyor. Cihazın ozel bir aparatı yardımı ile diş uzerine yoğun bir şekilde ozon gazını puskurtmesi ile uygulanıyor. Anestezi veya herhangi bir alet kullanılmıyor, hastaya ağrı da vermiyor. Ozon gazı, curuk yapan bakterileri ve yaşam ortamlarını yok ediyor, mineralizasyonu da sağlayarak diş curuklerini iyileştiriyor. Bu yontemin en buyuk avantajlarından bir diğeri ise; ozon tedavisi uygulanan dişlerin curuk ataklarına karşı daha direncli hale gelmiş olması.Curuk olmayan sağlam dişlere de ozon uygulayarak diş curumeleri engellenmiş oluyor.
Ayrıca ozonlu su ve ozonlanmış yağ kullanılarak ağız icinde
·Kuvvetli dezenfektan etkisi oluşturuyor,
·Kanama kontrolu sağlıyor,
·Yaraların ve yumuşak dokunun temizliğini yapıyor,
·Yara etrafında oksijenlenmeyi ve metabolizmayı arttırarak iyileşmeyi hızlandırıyor.
Ağız ici iltihapları (Stomatit) ve ozon
Ağız ici iltihapları doğrudan ağızdaki nedenlerle ortaya cıkabileceği gibi bazı genel hastalıkların ilk belirtileri olarak da ortaya cıkabilir.
Sindirim bozuklukları, yuksek ateş, sert yiyecekler, cok sıcak icecekler , sigara , vitamin eksikliği , uygun olmayan diş protezleri , cocuklarda diş cıkarma ve dokuntulu hastalıklar ağızda basit iltihaplanma yapan en sık sebeplerdir.
Etken maddelerin devam etmesi, olaya bakteri, mantar,virus v.s eklenmesi, sistemik bir hastalığın ilerlemesi ulserli hatta kangrenli ağız ici iltihabına donuşebilir. Hastayı oldukca rahatsız eden, ağrılı yaralardır. Ciddi sistemik tedavi gerektirir.
Bu durumdaki hastalar, ağız ici ozonlu su ile temizledikten sonra lezyonlara ozonlanmış yağ surulerek tedavi edilir. Ozon antibakteriyel, antivirusid, antifungal etki ile dezenfektan etki,antioksidan kapasiteyi arttırıcı etkisi ile reaktif oksijen bileşiklerini azaltır, oksijen sağlayarak doku iyileşmesini hızlandırarak diğer klasik tıbbi tedavilerden daha etkin ve cabuk iyileşme sağlar.
Yapılan bir calışmada ulseratif nekrozitan gingivitli hastalar, ozonlanmış yağ ve sodyum perborate ile tedavi edilmişler. Ozonlanmış yağ ile tedavi edilen grupta daha fazla sayıda kişide ve daha erken zamanda iyileşme gozlenmiş.
En sık rastlanan tekrarlayıcı ağız yaralarından birisi aft (aftoz ulser) dir.
Aft dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların ic kısımlarında gorulen kucuk, yuzeysel ulserlerdir. cok ağrılıdır ve 5-10 gun surerler. Ozonlu yağ ile cok daha kısa surede ağrılarda azalma ve ulserlerin kapanması izlenmektedir.
Ayrıca dudak kenarlarında cıkan ucuklar, yeni doğan bebeklerdeki pamukcuklarda da ozonlu yağ , diğer tedavilere gore cok daha erken sonuc vermektedir.

[h=2]Bursa Geleneksel Tıp Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]