Ağız ve diş sağlığı bozulan kişi yiyecekleri yeterince oğutemez, konuşurken sesleri cıkarmakta zorlanır ve ( kaybedilen dişlerin yerine gore) estetik olarak hic hoş olmayan bir gorunum soz konusu olur.
Bu nedenle sistemli ve yeterli bir ağız – diş bakımı gereklidir.
Ağız bakımında en onemli gorev kişinin kendisine duşmektedir.
Yeterli zaman ayırarak, sistemli bir şekilde yapılan bakım ile bircok sorunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Biz diş hekimlerine duşen gorev ise 6 ayda bir yapılan kontrollerle yapılan bakımı denetlemek, gozden kacan – ihmal edilen – bolgeleri izleyip temizlemektir.
Gunumuzde, cağdaş ulkelerde Tedavi edici hekimliğin yerini Koruyucu hekimlik almıştır.
Ozellikle dişhekimliği gibi mecbur olunmadıkca gitmekten kacınılan, ancak son ana gelindiğinde de sevimsiz ve pahalı bir yığın tedavi gerektiren bir dalda, Koruyucu – Onleyici hekimliğin ne denli faydalı ve başarılı olacağı ortadadır.
Yani :
Dişleriniz sizi diş hekimine gitmek zorunda bırakmadan, siz dişlerinizi bakıma goturmelisiniz ?
Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?
1. Diş fırcası : İyi bir diş fırcası baş kısmı kısa, duz saplı ve orta sert naylon kıllardan uretilmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırcalarının dişleri daha iyi fırcaladığını soylemek doğru olmaz. Aslolan sizin diş fırcalamaya ne kadar zaman ayırıp ne kadar doğru fırcaladığınızdır.
Doğru Diş Fırcalamayı resimlerle gormek isterseniz burayı tıklayınız.
2. Diş macunu : Diş fırcasının mekanik fırcalamasının etkisini arttırır. Burada cok sık sorulan bir soruya da cevap vermek gerekiyor.Bize gore “En iyi” ya da “İdeal” bir diş macunu yoktur.En iyi diş macunu size diş fırcalamayı bir zevk haline getiren,tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur.Ancak zaman zaman diş macununuzu değiştirmeniz devamlı aynı aşındırıcı maddeye maruz kalmanızı onleyecektir.
3. Diş ipleri : Diş fırcasının tam temizleyemediği diş ara yuzeylerini temizlemekte kullanılır.
4.Ağız gargaraları : İcerdikleri maddelere gore ağızda (ozellikle fırcanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engeller, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı calkalamak,bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırcalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece artı bir koruma ve bakım yontemidir.
5. Diş arası fırcaları: Diş araları ile kopru altlarını temizlemekte kullanılan ozel yapılı fırcalardır.

[h=2]Kastamonu Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]