tembellikten kurtulma duası rızık artırmak icin dua rızkı artıran dualar rızık artırma duası rızkı artırmak icin dua
Dua okumakla fakirlikten kurtulmak

Sual: (Şu duayı okuyan fakirlikten kurtulur) deniyor. Dua okumakla fakirlikten nasıl kurtulunur?
CEVAP
Dinimiz calışarak kazanmayı emretmektedir. Hazret-i Omer, (Calışın, kazanın, calışmadan rızık beklemeyin! Allahu teÂl gokten para yağdırmaz) buyurdu. Hazret-i Lokman Hakim de, (Calışmayıp muhtac olanın dini ve aklı noksandır) buyurdu.​

Rızık icin endişe etmemeli! Kur'an-ı kerimde, (Her canlının rızkı Allah’a aittir) buyuruldu. (Hud 6) Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(En guzel rızık, helale, harama dikkat edilerek alın teri ile kazanılandır.) [Nesai]​

(İbadet on kısımdır, dokuzu calışıp helal kazanmaktır.) [Deylemi]​

(Rızık icin uzulme, takdir edilen rızık seni bulur.) [İsfehani]​

(Ana-babaya, evlada bakmak, kimseye muhtac olmamak icin calışmak cihaddır.) [İ.Asakir]​

(İhtiyacını halka acan, ihtiyactan kurtulamaz. Allah’a arz eden, ihtiyactan kurtulur.) [Hakim]​

Şu duayı okuyan fakirlikten kurtulur demek, o dua kabul olmuşsa, ona bir calışma kapısı acılır veya ummadığı yerden rızka kavuşur demektir. Hastalığı icin dua eden de şifaya sebep olan ilaca veya başka bir sebeple sıhhate kavuşur. Calışmak rızkı artırmaz. Rızkı veren Allahu teÂlÂdır. Calışmak sebebe yapışmaktır. Sebeplere yapışmak sunnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Omrum uzun, rızkım bol olsun diyen, akrabasını ziyaret etsin, gorup gozetsin!) [İ. Ahmed]​

(Sabah uykusu rızka manidir.) [Beyheki]​

(Allah korkusunu sermaye edinen, rızka ticaretsiz ve sermayesiz kavuşur. Kur'an-ı kerimde, "Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir cıkış yolu ihsan eder ve rızkını ummadığı yerden gonderir" buyuruldu.) [Talak 2, 3 - Taberani]​

(Eve girerken "İhlas" suresini okuyan, fakirlik gormez.) [T.Kurtubi]​

(Sıkıntıya duşen veya borclanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahu teÂl işini kolaylaştırır.) [Şir’a]​

(Gunde yuz kere, La ilahe illallah, el-melikul hakkul mubin, Muhammedun Resulullah, sadikul vÂdil emin diyen, fakirleşmez, zenginleşir, kabirde kendisine yoldaş olur, Cennetin kapısını da acmış olur.) [Hatib]​

(Rızka kavuşan cok hamd etsin! Rızkı azalan istiğfar etsin!) [Hatib] (Hamd; "Elhamdulillah", İstiğfar; "Estağfirullah" demektir. İstiğfar etmek, gunahların affına sebep olan iyilikleri yapmaktır.)​

Cocuklarının gecimi icin sıkıntı ceken birine, Peygamber efendimiz, (Neden istiğfar etmiyorsun? Ben gunde yuz defa istiğfar ederim) buyurdu. Hasan-ı Basri hazretlerine, kıtlık, fakirlik, cocuksuzluktan şikayette bulunuldu. Hepsine de istiğfar etmesini soyledi. Sebebi sorulunca, Nuh suresinden şu mealdeki Âyet-i kerimeleri okudu:
(Cok affedici olan Rabbinize istiğfar edin ki, gokten bol yağmur indirsin; size, mal ve oğullar ile yardım etsin, sizin icin bahceler, ırmaklar versin.) [Nuh 10-12]​

İstiğfar edileceği zaman yuz defa (Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa huvel hayyel kayyume ve etubu ileyh) demeli ve manasını duşunmelidir! Manası şoyledir: (Kendisinden başka ilÂh bulunmayan hay, kayyum ve azim olan Allah’a istiğfar eder, gunahlarıma pişman olup Ona sığınırım.) [Azim, zatı ve sıfatları kemalde, Hay, ezeli ve ebedi bir hayatla diri olan, Kayyum, zatı ile kaim olan, yarattığı her şeyi varlıkta durduran demektir.]​

Borctan kurtulmak icin, (Allahumme ekfini bihelÂlike an haramike ve agnini bi fadlike ammen sivÂke) duasını okumalı.​

Hadis-i şerifte, (Ya Muaz, şu duayı okursan, dağ gibi borcun olsa da, Allah odetmeyi nasip eder) buyuruldu. Al-i imran suresinin 26. Âyeti okunduktan sonra, şu dua okunur: Ya RahmÂnedduny vel Âhireti ve rahimehum tu’ti minhum m teşÃ‚u ve temne’u m teşÃ‚u ferhamni rahmeten tugni bih an rahmeti men sivÂke. Allahummekdi anni deyni. (Hakim)​

Her turlu tedbire rağmen, zengin olamayan da, haline şukretmeli, fakirliğe sabretmelidir. Cunku hadis-i şerifte (Fakirlik, dunyada kusur ise de, ahirette sustur) buyuruldu. Bir kişi "Ya Resulallah! Vallahi seni seviyorum" dedi, bunu uc kere tekrar etti. Resulullah efendimiz, ona (Beni seven, fakirlik icin bir zırh hazırlasın. Cunku beni sevene fakirlik, dağın tepesinden inen selden daha suratli gelir) buyurdu.​

Mal ne kadar cok olursa hesabı vardır, haramdan kazanılmışsa azabı vardır. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(O gun, size verilen her nimetten sorguya cekileceksiniz.) [Tekasur 8]​

Sual: Peygamber efendimizin, Eshab-ı kiramdan Ebu UmÂme hazretlerine, dertten ve borctan kurtulması icin oğrettiği bir dua varmış. O dua nasıl?
CEVAP
Eshab-ı kiramdan, Ebu Said Hudri hazretleri anlatıyor:
Resulullah efendimiz, bir gun, mescide girdi ve Ensar’dan Ebu UmÂme’ye rastladı ve kendisine, (Y Eb UmÂme! Ne diye, namaz vaktinin dışında seni mescitte oturur halde goruyorum?) diye sordu. Ebû UmÂme, (Beni saran dertler ve borclar yuzunden y Resûlallah) dedi. Resulullah, (Sana bir du oğreteyim, bunu okuduğun zaman, Allah derdine dev verir, borcunu odettirir. Sabah ve akşam bu duÂyı oku) buyurdu. Dua şoyledir:​

(Allahumme innî eûzu bike minel-hemmi vel-hazen ve eûzu bike minel-aczi vel-kesel ve eûzu bike minel-cubni vel-buhl ve eûzu bike min galebetid-deyni ve kahrir-ricÂl.)
[YÂ Rabbi, kederden, dertten, Âcizlikten, tembellikten, korkudan, cimrilikten, borcumu odeyememekten ve insanların kahrından sana sığınırım!]​

Ebû UmÂme hazretleri buyurdu ki:
(Bunu okudum, Allahu teÂlÂ, derdimi giderdi, borcumu da odetti.) [Ebu Davud]​

Borctan kurtulma duası
Sual: Borctan kurtulma duası var mıdır?
CEVAP
Gerekli borc duaları sitemizde yazılıdır. Bir tanesini daha bildirelim. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Ya MuÂz! Sana bir dua oğreteyim mi? Uhud Dağı kadar borcun olsa da, Allah onu odemek nasip eder. Şoyle dua et:
Allahumme mÂlikel-mulki tu’til-mulke men teşÃ‚u ve tenziul-mulke mimmen teşÃ‚u ve tuizzu men teşÃ‚u ve tuzillu men teşÃ‚u bi-yedikel-hayr inneke al kulli şey’in kadîr. Tûlicul-leyle fin-nehÂri ve tûlicun-nehÂre fil-leyli ve tuhricul-hayye minel meyyiti ve tuhricul-meyyite minel-hayyi ve terzuku men teşÃ‚u bi-gayri hisÂb. [Buraya kadar olan kısım, Âl-i İmran suresinin 26-27. Âyetleridir. Aslına bakarak okumalı.] Rahmened-duny vel-Âhireti ve rahîmehum tu’tîhim men teşÃ‚u ve temneu min-hum men teşÃ‚u, irhamnî rahmeten tu’nînî bih ammen sivÂke.) [Taberani]​

(dinimizislam)​

benim devamli severek okudugum Dualar ve tavsiyede ederim Melekler inanarak her an okuyabileceginiz faydali her derde deva Dualar.​