
Tartı kilo kaybettiğinizi gostermesine rağmen halen 1 beden daralma olmamışsa, aksine vucudunuzda sarkma veya genişleme varsa, dikkatli olun! Bu durum kaliteli bir şekilde kilo vermediğiniz anlamına geliyor. Kaliteli kilo kaybı; az kilo kaybetmekle bile daha cok sıkılaşmak ve beden daralması demek.Her vucudun alması gereken belli bir kalori değeri, karbonhidrat-protein-yağ dengesi, vitamin ve mineral dengesi var. Bunlar yeterli alınmadığında ceşitli sağlık sorunlarının yanı sıra kas kayıpları oluşuyor. Kas kayıpları da vucutta ciddi sarkmalara neden oluyor. Dolayısıyla sıkı bir vucut ve cokmemiş bir yuz icin diyet yaparken kas oranlarının mutlaka korunması şart.
36 bedene duşeyim derken vucudunuz sarkmasın
Her vucut belli bir yağ, kas ve su oranına sahip. Ayrıca her vucudun belli bir kilo verebilme kapasitesi var. Eğer ideal kiloya yakınsanız, sadece estetik amaclı diyet yaparken cok dikkatli olun! Cunku “Fazla kilo vereyim”, veya “34-36 bedene gireyim” duşuncesiyle yaptığınız duşuk kalorili veya gelişiguzel diyetler kaslarınızda fazla kayba yol acabiliyor. Bunun nedeni ideal kiloya yakın bunyelerin ve ideal oranda kas ağırlığı olanların yağ oranlarının duşuk olması. Israrla fazla kilo vermek istediğinizde yağ oranlarınız cok olmadığı icin doğal olarak kaslardan ve vucudunuzdaki sudan kaybedersiniz. Kas kayıpları da; gevşek bir deri veya sarkmış bir vucut, zaman icinde tekrar alınan kilolar, yıpranmış organlar, değişmiş kan değerleri (yuksek kolesterol, duşuk şeker gibi.) ve vucutta ağrıların oluşması gibi tablolar oluşturabiliyor ve bircok hastalığa davetiye cıkarabiliyor.
Dikkat, bu diyetler kas kaybına neden oluyor!
Metabolizmanın calışabilmesi ve vucudun gunluk fonksiyonlarını yerine getirebilmesi icin enerjiye ihtiyacı var. Ancak zayıflamak icin kalori cok duşurulduğunde enerji ihtiyacı karaciğerdeki ve kaslardaki şekerden sağlanıyor. Bu da uzun surede kas kaybına yol acıyor.
Aynı zamanda duşuk karbonhidrat ile cok protein iceren diyetler de kas kaybıyla sonuclanıyor. Bunun nedeni ise vucut enerjisiz kaldığı icin kastaki depo şekeri kullanması.
Yuksek karbonhidrat ile az protein de yine kas kaybına yol acan diyet turunu oluşturuyor. Cunku kaslar protein yapısında oldukları icin yeterli proteini sağlamak gerekiyor.
KASLARINIZI KORUMANIN 8 PUF NOKTASI
Kilonuz belli bir yerde sabitlenmiş ise zorlamayın: Her vucudun bir kilo eşiği var. Dolayısıyla ideal kilonuza yakınlaşmışsanız ve zayıflamanız durmuşsa diyetle zorlamayın. Kilonuz sağlıklı diyet uyguladığınız takdirde tekrar inmeye devam edecektir.
Proteinden vazgecmeyin: Ne kadar sağlıklı protein alırsanız, o kadar sağlıklı kaslara sahip olursunuz. Ayrıca kaliteli kilo kaybedersiniz. Her gun mutlaka bir oğun et grubu tuketin.
Bitkisel proteinleri ihmal etmeyin: Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bitkisel proteinlere diyetinizde haftada 2-3 kez mutlaka yer verin.
Ekmeksiz oğun gecirmeyin: Tam buğday, tam tahıllı veya cavdar turu ekmek tuketin. Ekmek yerine arada bulgur pilavı, kepekli makarna veya yağsız corba yiyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bunlar birbirinin yerine gecseler de kan şekerlerimizi dengeleme oranları aynı değil. Dolayısıyla zayıflamaya eşit oranda yardımcı olmuyorlar.
Cok duşuk enerjili (kalorili) diyetler yapmayın: Aralarda 1-2 gun yapılabilirsiniz ama bu sureyi uzatmamaya ozen gosterin.
Tek tip ve monoton beslenmeyin: Aralarda değişiklikler yapın. Kahvaltı oğunlerinin iceriğini haftada birkac kez değiştirmeniz bile kilo kaybını kolaylaştırır. Orneğin kahvaltıya yumurta eklemek, ertesi gun tost yemek, arada yulaf ezmesi eklemek gibi…
Kalori değerlerini surekli değiştirin: 1 hafta boyunca aldığınız kalori değerlerini surekli değiştirerek metabolizmanızı şaşırtın. Orneğin bir gun 1500 kaloriyle beslendiniz, 1-2 gun bunu 1200 ’e duşurun, sonra araya sutlu tatlı veya sevdiğiniz bir yemeyi ekleyerek kaloriyi hafif yukseltin.
Sindirim probleminiz varsa mutlaka cozun: Cunku kabızlık karın şişkinliği, gaz problemleri ve odem sorunlarını yaratıyor. Bu da ne kadar diyet yapılırsa yapılsın kilo kaybını zorlaştırıyor.
Duşuk kalorili diyetler hangi sorunlara yol acıyor?
Bağışıklık sisteminin bozulması,
Hastalıklara sık yakalanma,
Depresyon,
Beyin fonksiyonlarında bozulma,
Demir eksikliği,
Osteoporoz,
Bozulmuş kan şekerleri ve insulinleri,
Duşuk tansiyon,
Sağlıksız cilt, sac, tırnak,
Genel olarak sağlıksız bir gorunum,
Adet duzeninin bozulması,
Tiroit hormonlarının aktifliğini yitirmesi,
Yuksek kolesterol,
Bobrek ve karaciğerdeki yuklerin artması.
ALINTIDIR.