Yapılan egzersizlerin temposu, egzersizin hedeflerinin gercekleştirilebilmesi icin onemlidir. Sık yapılan egzersizlerden birisi olan koşuda da bu durum gecerlidir. Koşu egzersizi koşu bandı ile yapıldığında hız değeri bir ekrandan okunabilir ancak dış ortamdaki koşularda hızın olculmesi icin farklı yontemlere başvurulması gerekir.

Koşu Hızı Nasıl Hesaplanır?

Koşu hızının hesaplanması icin mumkunse uzerinde mesafe değerleri yazılı olan bir yuruyuş ya da koşu parkurunda koşulmalıdır. Bu şekilde koşulan mesafe belli olacağından saat ya da kronometre ile zaman olcumu yapıldığında hangi mesafenin hangi hızla koşulduğu hesaplanabilir ve farklı tempolarda koşu egzersizleri yapılabilir. Koşu hızının hesaplanması icin diğer bir yontem de interaktif harita hizmetlerinden faydalanmaktır. Bu hizmetler sayesinde koşulacak olan bolgedeki başlangıc ve bitiş noktaları arasındaki mesafe hesaplanarak bu mesafenin koşu suresine bolunmesi ile koşu hızı bulunabilir. Hız olcme ozellikli spor saatleri de koşu hızının hesaplanması icin kullanılabilir. Bu saatlerin icinde bulunan ozel akselerometre parcası sayesinde koşu egzersizlerinde anlık hız kontrolleri yapılabilir. Aynı zamanda akselerometre ozelliğine sahip olan akıllı telefonlarla da koşu hızı olcumu yapılabilir. Koşu hızı olcumunde akıllı telefonlara yuklenen uygulamalardan da faydalanılabilir. GPS ozelliği bulunan akıllı telefonlara yuklenen spor uygulamaları ile koşu sırasında konum surekli telefon tarafından takip edildiği icin koşu mesafesinin koşu suresine oranlanması ile telefon uzerinden koşu hızı anlık olarak belirlenebilir. Bu amacla akıllı telefon kol bandı şeklinde bir kılıfla kullanılırsa telefon uzerinden olcumler kolaylıkla takip edilebilir. Koşu hızının hesaplanmasında kullanılabilecek bir diğer yontem de adım genişliği hesabıdır. Bu yonteme gore koşu sırasında atılan adım 1 metre ya da yarım metre olacak şekilde ayarlanabilirse, 1 saniyede atılacak adım sayısı ile koşu hızı hesabı yapılabilir. Eğer adım uzunluğu standart şekilde ayarlanabilirse sadece kronometre kullanarak istenen hızda koşu yapılması mumkun olur. Koşu hızının olculmesi icin hız gostergesi olan bisikletli bir arkadaştan da yardım alınabilir. Bunun icin koşu esnasında bisikletlinin koşucu ile aynı hızda hareket etmesi gerekir. Bisikletin hız gostergesindeki değer aynı zamanda koşucunun da hızını vereceğinden bu değere gore koşu hızının temposu istenen seviyede ayarlanabilir.