Ağız kokusu kendimizin anlamakta gucluk cektiğimiz fakat cevremizdekiler tarafından anlaşılan ve genellikle cok yakın olmadığın surece soylenmesi zor olan bir durumdur.
Ağız kokusunun genel olarak nedeni ağızdaki bakterilerdir.Yeterli ağız bakımı yapılmadığında, az su icildiğinde ,dil yuzeyi temizlenmediğinde veya tukuruk azaltıcı ilaclar alındığında ortaya cıkabilir. Coğu sebebi ağız kaynaklı olmasına rağmen kimi zaman bir sistemik hastalığın, ust solunum yolu hastalıklarının belirtisi olarak da acığa cıkabilir.
Sabah uyandığımızda oluşan koku gece tukuruğun azalmasına bağlı olarak ağzın kurumasından oluşur. Bu koku fizyolojik olarak kabul edilir ve yemek yeme veya fırcalama sonrası gecer.
Surekli devam eden koku coğu zaman diş curuğu, hareketli protezlerin surekli ağızda kalması, sabit protezlerin hijyenine yeterince dikkat edilmemesi, dişeti hastalığı, alkol ve sigara kullanımı gibi oral nedenlerden kaynaklanır.
Diğer nedenleri ise karaciğer ve bobrek hastalıkları,diyabet (aseton kokusu),sinus ve akciğer hastalıkları olabilir.
Ağız kokusunu onlemek icin:
Oncelikle iyi bir ağız bakımı doğru diş fırcalama arayuz fırcası ve dil temizliği ile koku gecer. Oral nedenlerden kaynaklandığı durumlarda kimi zaman (dişeti hastalığı gibi) tedavi edilmesi gerekir ve tedavi edilmediği surece gecmez. Ağız bakımı iyi yapılmasına rağmen gecmeyen koku varsa kesinlikle diş hekimi kontrolu yapılmalıdır. Bazı durumlarda ağız bakımına ek olarak klorheksidinli gargaralar ağız duşları kullanılması gerekebilir.
Tum ağız bakımı yapılmasına ve tedavi edilmesine rağmen hala gecmeyen koku varsa kesinlikle ic hastalıkları konsultasyonu yapılmalıdır. Hangi hastalığın belirtisi olduğu araştırılmalıdır.Bu hastalık tedavi edildikten sonra veya kontrol altında olduktan sonra ağız kokusu gececektir.
Sonuc olarak ağız kokusu az ya da cok bir şekilde olursa onemsenmeli gerekli onlemler alınmalı hala gecmiyorsa zaman kaybetmeden bir hekim kontrolu yapılmalıdır.

[h=2]Ankara Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]