Ağız kokusu hem ozel yaşamı, hem de sosyal yaşamı olumsuz yonde etkileyen, dikkate alınması gereken bir problemdir.
Kotu ağız kokusu (halitosis), ağız ve diş sağlığı kadar genel sağlık hakkında da onemli ipucları verir. Ağızda kotu koku varsa, mutlaka ciddîye alınmalıdır.
Ağız kokusu, diğer adıyla halitozis, ağız veya ağız dışından kaynaklanan kotu veya hoşa gitmeyen koku olarak tarif edilir. Ağız kokusu, duşunulduğunun aksine nadir rastlanan bir olgu değildir. Dunya nufusunun %25'inin bu rahatsızlıktan etkilendiği duşunulmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olanların coğu bu hastalıktan zaman zaman şikayetci olmaktadır. Kişiler arası ilişkiyi, iletişimi, kendini ifade etmeyi etkilemesi nedeniyle ağız kokusu, bir hastalık olarak cok onem kazanmış, hatta kişinin ozguvenini sarsan bir durum haline gelmiştir. Bu nedenle gunumuzde artık ağız hijyeni klinikleri dunyanın değişik bolgelerinde acılmakta ve ağız kokusunu giderici urunlerin tuketimi giderek artmaktadır.
Ağız kokusu bir patolojik bir durumdur ve bircok hastalığın da habercisidir. Sık rastlanan bir durum olmasına ve bircok hastalıkla beraber gorulmesine karşın doktorlar arasında gozden kacabilen bir bulgudur.
Ağız kokusu bircok farklı nedenle oluşur ve farklı şekilde sınıflandırılır.
1.Fizyolojik Ağız Kokusu: Bu tip ağız kokusunun nedenleri bazı gıdaların midedeki sindirim işlemi (sarımsak, soğan, alkol, baharatlı gıdalar vb.), veya iyi temizlenmemiş ağız boşluğu, duzgun olmayan diş hekimliği restorasyonları (dolgu, protez vb.), curuk dişler, dişeti problemleri, sigara tuketimi, mensturasyon sırasındaki hormonal değişikliklerdir.
Fizyolojik ağız kokusu, sistemik bir hastalık veya patoloji ile ilgili değildir ve gecicidir. Genellikle diş fırcalama, antiseptik solusyonlar ile kontrol altında tutulabilir.
2. Patolojik Ağız Kokusu: Bu tip ağız kokusunun %80-90'ı ağız ici sebeplerden olmakla beraber bircok ağız dışı sebepten de kaynak alabilir.
Ağız icinden kaynaklanan ağız kokusu sebeplerine bir ornek vermek gerekirse, dişeti hastalıkları, dil tabakası, yemek artıkları, ağız ici yaralar, kirli takma dişler, tukuruk miktarındaki azalma bunlardan birkacıdır.
Tukuruk bezinin fonksiyonlarındaki bozukluklar da ağız kokusuna neden olabildiği gibi, antidepresan, antipsikotik ve narkotik ilacları da tukuruk azlığına neden olabilmektedir.
Burun akıntısı ve ruflu hastalığı da ağız kokusunda etkili olmaktadır.
Ağız dışından kaynaklanan ağız kokusunda ilk şuphelenilmesi gereken bolge burundur. Burunda oluşacak tıkanıklık, burun solunumu yerine ağız solunumu yapılmasını ve buna bağlı olarak ağızda kuruluk dolayısıyla ağız kokusu oluşmasını sağlamaktadır. Başlıca ağız dışı kaynaklı halitozis nedenleri olarak karşımıza cıkmaktadırlar. Başlıca ornekler peritonsiller abse, retrofarengeal abse, tonsillit, sinuzit, yabancı cisimler, atrofik rinit, kıkırdak septumu etkileyen burun tuberkulozu, sifiliz, rinoskleroma, adenoit, nazofarengeal abse, larenks kanseri, larenjit olarak verilebilir. Bunlar dışında akciğer absesi ve kanseri, bronşektazi, nekrotizan pnomoni, ampiyem gibi alt solunum yolu hastalıkları da halitozis nedeni olabilmektedir. Diğer sistemik hastalıklardan, gastrointestinal sistem rahatsızlıkları (mide kanseri, hiatal herni, pilor darlığı, osefagus rahatsızlıkları, kronik bobrek yetmezliği, karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği, kanserleri gibi), kronik bobrek hastalıkları, losemi ve agranulositoz, karsinoid, AIDS, multipl skleroz ve metabolik hastalıklar gibi hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilmektedirler.
Ağız kokusunun tedavisi; ağız hijyenine dikkat etmek, diş ve dil fırcalamak, dişlerin arasını temizlemek, diş eti iltihaplarını tedavi ettirmek esaslarına dayanır. Ağız kokusu olan hastalar, sigara icmeyi azaltmaları icin cesaretlendirilmeli, zararlı gıdalardan uzak durmalı, duzenli aralıklarla beslenmeli, diş doktorlarını duzenli aralıklarla ziyaret etmelidirler.
C.Cansın OZGUR
Ağız Diş Cene Hastalıkları ve Cerrahisi
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ağız kokusu bircok hastalığın habercisi
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ağız kokusu bircok hastalığın habercisi