Hadislerden secmeler Bir insan yer doyar,icer kanar ve şunu soylerse; “Elhamdulillahillezi et’ameni ve eşbaani ve sekani ve ervani” anasından doğduğu gun gibi gunahlarından cıkar.

Bir kimse yemek yediği kabı sunnetlerse kab ona istiğfar eder, kendisinden fakirlik,cocuklarından da ahmaklık gider.

Bir kimse calınan şeyi bile bile yerse,gunahta hırsıza ortak olur.

Bir kimseye yanında bir cemaat varken bir hediye verilirse o cemaatte ona ortaktır.

Bir kimse carşıya girdiğinde “La ilahe illallahu vahdehu la şerikeleh,lehul mulku velehul hamdu yuhyi veyumitu ve huve hayyun la yemutu biyedihil hayr ve huve ala kulli şey’in kadir.”derse,Allah ona bir milyon sevap verir.Onun bir milyon gunahını siler ve onu bir milyon mertebe yukseltir ve onun icin Cennette bir koşk bina eder.

Karada veya denizde telef olan mal,zekatın verilmemesinden dolayı olmuştur.Onun icin malınızı zekatla koruyun.Hastanızı sadaka ile tedavi edin.Belayı’da dua ile karşılayın.Muhakkak ki “dua”indirilene de indirilmeyene de fayda verir.İndirilenden acar kurtarır,indirilmeyeni tutar.

Bir kimse abdestli yatarsa Allah onun icin bir melek tahsis eder ve o melek şu duada bulunurllah’ım falan kulunu bağışla,cunku o abdestli olarak yattı.

Dişler misvaklanarak kılınan iki rekat namaz ,misvaksız kılınan yetmiş rek’at namazdan daha hayırlıdır.
Medine halkından bir zat ticaret maksadıyla Şam’a hareket etmiş.Yolda onune bir hırsız cıkmış hem malına hem de canına kast etmiş.Hırsıza:
Ne olur!İşte mallarım,paralarım!Al hepsini,yeter ki canıma kıyma!diye yalvarmış ise de hırsız,razı olmamış.Bunun uzerine hırsızdan abdest alıp iki rek’at namaz kılmasına musaade etmesini rica etmiş.Hırsız buna musaade edince kalkıp abdest almış,iki rek’at namaz kıldıktan sonra ellerini acıp Cenab-ı Hakka uc defa şu niyazda bulunmuş:
Ya Vedudu,Ya Vedudu,Ya Zel-arşil mecidi.Ya Mubdiu,Ya Muıdu,Ya Fe’alun lima yuridu’l es’eluke bi nuri vechikellezi edae erkane arşike ve es’eluke bi kudretikelleti gaderte biha ala halgıke ve bi rahmetikelleti vesiat kulle şey’in La ilahe illa ente,Ya Muğısu eğisni,Ya Muğısu eğisni.Manası: (Ey Vedud,Ey Vedud,Ey yuce arşın sahibi,Ey Mubdi,Ey istediğini tam yapan,arşının temellerini aydınlatan Cemalinin nur’u ile senden diliyorum!Mahlukatına guc yetirdiğin kudretinle,ve her şeyi kapsayan rahmetinle senden niyaz ediyorum!Ey imdada yetişici imdadıma yetiş!Ey i,mdada yetişici imdadıma yetiş(beni kurtar)!..)
Bu duayı okuyup ellerini yuzune surdukten sonra,aniden gayet heybetli,ve guclu bir ata binmiş yeşil elbiseli elinde mızrağı bulunan bir yiğit belirmiş.Hırsızla savaşa başlamış.Hırsızın başına bir darbe indirmiş ve onu yere sermiş.Gelip tacire haydi gel,oldur bu hırsızı,demiş ise de tacir korkudan yerinden kımıldayamamış.Bunu uzerine yine kendisi ikinci bir darbe indirip hırsızı oldurmuş.Hırsızın olduğunu goren tacir gelip o yiğite teşekkur etmiş ve sormuş:
Nereden geldin!Beni bu gozu donmuş hırsızın elinden kurtardın?
Yiğit konuşmuş:
Ben ucuncu katın meleklerindenim!Sen bu duayı bir kere okuduğun zaman gok kapıları yıldırım carpmış gibi oldu!İkinci defa okuduğun zaman,goğun kapıları acılıverdi,ve bir takım ateş ve kıvılcımlar etrafa sacılıverdi.Ucuncu kez okuduğunda,hemen Cebrail Aleyhisselam Allah tarafından bir ferman ile gelip,bana bu hırsızı oldurmemi emretti.Ben de verilen emri yerine getirdim.Hepsi o kadar…
Tacir Medine’ye donduğu zaman başından gecen bu ilginc hadiseyi Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Selleme anlatınca,Peygamberimiz(S.A.V)ona şoyle hitab etti:
Allah sana Esma-i husnayı oğretmiş…Zira bu isimlerle, kim Allah’tan bir şey isterse Allah ona verir.Dua ederse kabul eder.

Cuma’anın ilk saatinde camiye giden bir deve,ikinci saatinde giden bir sığır,ucuncu saatinde giden bir koc boğazlamış gibi sevap alır.Dorduncu saatinde giden bir tavuk kesmiş gibi, beşinci saatinde giden ise bir yumurta tasadduk etmiş gibi sevap alır.İmam minbere cıkınca,artık sahifeler durulur,kalemler kaldırılır,Melekler minberin yanında toplanır,hutbeyi dinlemeye koyulurlar.O anda gelen,artık sadece namaz icin gelmiş olur,faziletten bir şeye hakkı olmaz.

Kim cum’a gecesi Kehf suresini okursa,bulunduğu yerden Mekke’ye kadar Ona bir nur verilir;diğer Cum’aya kadar uc gun fazlasıyla,mağfiret olunur;sabaha kadar yetmişbirbin melek de onun icin Allah’tan mağfiret dilerler;hastalıktan muaf tutulur,sıraca,Zatu’l Cenb,Baras,Cuzzam hastalığından,Deccal’in fitnesinden de emin olur.

Her hastalığın başı; mideyi yemekle doldurup bozmaktır!

Perhiz her ilacın en başta gelenidir!

Kim bir kabristana uğrayıp da onbir defa ihlas suresini okuyup ecrini oradaki olulere bağışlarsa, orada bulunan mevtalar sayısınca ona ecir verilir

Bir mum’in Ayet’el Kursi’yi okuyup da sevabını kabirde yatanların ruhuna hibe ederse,Allah doğudan batıya kadar her olunun kabrine kırk nur idhal eder(sokar).Kabirlerini genişletir,derecelerini yukseltir,okuyana da altmış peygamber sevabını verir.Allah ayrıca her harfine karşılık, kıyamete kadar onun icin tesbih edecek bir melek yaratır.

Babalarınıza iyilik ediniz ki,cocuklarınız da size iyilik etsinler!

Herhangi bir adam,evde hanımına yardım ederse Allah ona Eyyub,Davud,Ya’kup ve İsa’ya (A.S)verdiği sevabı verir.

Sizden aşağı olana bakın,sizden yukarı olana bakmayın ki Allah’ın size vermiş olduğu ni’meti kucumsememiş olunuz ,size yakışan da budur.

Kim tabutu dort yan direğine girip taşırsa,Allah onun tam kırk buyuk gunahını amel defterinden duşuruverir.

Her istediğini yemen de israftan sayılır.

Uc şey ikram edildiğinde red edilmez:Yastık,yağ ve sut.

Cocuk akikası karşılığında alınmış bir rehindir!

En iyi ilac şunlardırğızdan icilen ilac,buruna cekilen damla,yurumek,kan aldırmak ve suluk taktırmaktır.

İki kişi el sıkıştıkları zamanAllah her ikisinin uzerine gokten yuz rahmet indirir;doksanı ilk el uzatanın,onu da ikinci olarak el uzatanındır.

Kim kendi nefsi icin dilenme babında bir kapı acarsa,Allah ona yetmiş tane fakirlik kapısı acar!

Farz ibadetleri ifa ettikten sonra,en efdal ibadet muslumanın kalbine sevinc koymaktır.

Kişi arkadaşının dini uzeredir!Biriniz, onun kiminle duşup kalktığına iyice baksın!

Sofralarınızı yeşilliklerle susleyiniz.Cunku o,Besmele ile birlikte, şeytanı durdurmaz kovar.

Uc şeyden bereket kaldırılmıştıroğuyuncaya kadar sıcak yemekten,ucuzlayıncaya kadar pahalı şeyden,Besmele cekilmeyen şeyden.

Corek otu olum haric,butun dertlere devadır.

Yemekten once kavun yemek,karnı yıkar,hastalığı kokunden sokup atar.

Zeytin yağını yiyin.Onunla yağlanın.Cunku cuzzam hastalığı dahil,tam yetmiş derde devadır!

Ciğ sarımsak ye!Eğer ben meleklerle konuşmasaydım,mutlaka onu yerdim.

Elbiselerinizi durun!ki ruhu ona avdet etsin.Cunku şeytan elbiseyi durulmuş olarak gorduğunde giymez,ama durulmemiş olarak gorduğu elbiseyi hemen giyer.

Kim abdestli olarak yatarsa,ibadet edici olarak yatmış olur.Ruhu da Allah’a secde edici olarak uruc eder(yukselir),goreceği ruya da sadık bir ruya olur.Boyle olmazsa tabii ki bu imkanlara sahip olamaz.
Kişinin ruyası tabir edilmedikce bir kuştur.Tabir edeldiği zaman vaki olur,onun icin onu ancak ileri goruşlu kişilere anlat!

En doğru ruya seher vakitlerinde gorulen ruyadır.

Kişi evinden cıktığı zaman (Bismillahi tevekkeltu alellahi vela havla vala kuvvete illa billahi)derse bir melek şoyle der: ‘Kifayet olundun,hidayet olundun,ve korundun.’Şeytan yanından uzaklaşır.Ona diğer bir şeytan rastlar da şoyle der: ‘Kifayet olunan,hidayet olunan ve hıfz edilen bir adama sen nasıl musallat olabilirsin?’

Aşure gununde oruc tutmak,bir yıllık gunaha kefarettir.

Kim Aşure gunu muslumanlardan on kişiye selam verirse,butun muminlere selam vermiş olur.
Kim bir kahini veya muneccimi gelip tasdik ederse,Muhammed (A.S) uzerine indirileni inkar etmiş olur.

Sizden birinizin kulağı cınladığında beni ansın ve bana salat-u selam getirsin,sonra da şoyle desin ‘Zekerallahu men zekerani bi hayrin’.

Sakın guneşte oturmayınız!Cunku o elbiseyi eskitir,tende cirkin koku peydah eder,icteki gizli hastalıkları hareket ettirip meydana cıkarır.

Tedbir gecinmenin yarısıdır,muhabbet aklın yarısıdır,uzuntu ihtiyarlığın yarısıdır,coluk cocuğun azlığı kolay yaşayanların yarısıdır.

Kul icin yedi husus vardır ki;olumunden sonra kabrinde amel defterine sevap yazılır.İlim oğretenler,su akıtanlar(ceşme yaptıranlar),kuyu kazanlar,ağac dikenler,mescit yapanlar,Mushaf’ı miras bırakanlar,olumunden sonra kendisine dua edecek hayırlı evlad bırakanlar.