SAĞLIK İCİN SPOR - Twovanities (Guzellik Hakkında Her Şey)

5 Mart 2016

Merhaba,

Okuduğum makalelerden edindiğim bilgiler ve spor/dans gecmişimden edindiğim subjektif değerlendirmelerime dayanan nacizane fikirlerimi yazdım. Sağlıklı bir hayat icin sporun onemi tartışılmaz. Umarım yazdıklarım sizin icin de faydalı olur, keyifle okursunuz.

Vucut geliştirme denince aklımıza şampiyonalar, dev kaslara sahip iri erkekler/kadınlar geliyor coğu zaman. Oysa basit tanımıyla vucut geliştirme, kas sistemimizi maksimum seviyeye cıkararak optimum metabolizma hızı ve yaşam kalitesi sağlamamız demektir. Yani sağlıklı bir vucut icin herkes vucut geliştirmeye yonelik calışmalı.

Kadınlar, kas yapılandırmasında erkeklere gore bazı dezavantajlara sahip. Kadınlarda testosteron hormonu duşuk, ostrojen hormonu yuksek salgılanır. Testosteron hormonu kas kutlesinin gelişimini tetikleyen onemli bir bileşendir; ancak yine de kadınlarda da az da olsa salgılandığı icin kas gelişimimizin onunde buyuk bir engel değildir bu durum. İkincisi de yapısal olarak her bunyede farklı olmak uzere genelde erkeklerin kas/yağ oranı kadınlarınkinden daha buyuktur. Yani doğuştan daha fazla kas kutlesi ile doğuyor erkekler, tabii ki bu da cok buyuk bir engel değil, isteyen her kadın calıştığı surece guclu kaslara sahip olabilir.

Gelelim herkesin ilgilendiği egzersiz sistemlerine. Kardiyo mu yoksa ağırlık mı calışmalıyız? Yoksa tenis, yuzme gibi aktif sporlar mı yapmalıyız? Bana sorarsanız en sevdiğiniz aktiviteyi bulun ve hayatınızın bir parcası haline getirin; ama kısaca on plana cıkan ozelliklerini acıklayayım. Kardiyo, kalori acığı yaratmak icin idealdir. Kas yapmadan (kaslarının buyumesini istemeyen kadınlar icin ozellikle) cokca kalori yakmanızı sağlar. Ağırlık calışmaları ise tam tersi kasları buyutmek ve guclendirmek icindir. Vucudumuzda kas kutlesinin buyukluğu demek, durduğumuz zaman bile kalori yakabilmemiz demektir. Ben bu yuzden herkesin kas geliştirmeye yonelik egzersizler yapmasını oneriyorum. Metabolizma acısından spor yapmak hem kalori yakımı hem de kas yapımını uzun vadede sağlar. Pilates ve yoga ise plaza calışanlarının yukselen değeri haline gelse de bilincli ellerde yapılması cok onemli. Pilates doğru bir şekilde yapılırsa vucuttaki kaslar ve omurga sistem icin yapabilecek en guzel iyi sporlardan biri.

Ozellikle ailelerin cocuklarını spora yonlendirmeleri, onların hayat boyu sağlıklı gelişimlerini korumaları icin yapacakları en guzel şey.
Şimdi duşununce beni cok kucukken tenisle tanıştırdığı icin anneme ne kadar teşekkur etsem az, hayatım boyunca kotu alışkanlıklardan uzak durmak ve spor yapamadığım donemlerde bile hayatıma hareket katmak gerektiği bilincini taşıdım bu sayede.

Biraz daha detaya girecek olursak, vucudumuzda iki tip kas bulunur: cizgili ve duz kaslar. Cizgili kaslar, yani iskelet kasları geliştirilebilir yapıdadır, ancak her kas grubunun da kendi icinde gelişme ivmelerini etkileyen farklı faktorler vardır. Yani kasların buyumeleri ve guclenmeleri faklı şeylerdir. Peki, kaslar nasıl buyur? Kaslar lif, yani ipliksi yapıdadır. Bu yapıdaki lif taneleri hasar gordukce vucudumuz protein kullanarak bu lifleri onarır, boylelikle kaslar buyumuş olur. Uzerine surekli yama yapılan bir battaniyenin bir sure sonra kalınlaşması gibi duşunebilirsiniz bu durumu. Kasların hasar gormesi icin alışkın olduğundan daha fazla basınc ya da cekmeye maruz kalması gerekir. Kaslar hasar gormeden basınca maruz bırakılırsa buyumez, guclenir. Bu yuzdendir ki dunyanın en guclu insanları vucut geliştirme şampiyonları değil, guc egzersizi yapan sporculardır. Bunun yanında daha once bahsettiğim gibi vucuttaki kas gruplarının da yapısal olarak nasıl tepki vereceği değişkendir; orneğin goğus kasları az sayıda agresif egzersizlerle guclenirken, bacak kasları icin cok sayıda hafif egzersizler gerekmektedir. Fazlasıyla fitness eğitmenlerinin alanına girdiğim icin bu konuyu burada bırakıyorum; ancak ilgilenenler yerli yabancı kaynaklardan mutlaka gelişmeleri takip etmeli. Cunku vucudumuzu ne kadar tanırsak sağlığımızın kıymetini o kadar biliriz.

Herkese sağlıklı gunler

Esra Nesipoğulları

kaynak: twovanities . com