2016 Turkiye Bikini Fitness Şampiyonu Simge Topcu: Muhteşem bir başarı oykusu

Pınar Ulus

16 Aralık 2016

Bugune kadar kurekten snowboard ’a bircok spor turu denedim; fakat hicbiri vucut geliştirme eğitmeni bir koc ile calışmaya başladığım ve halen cok fazla zevk alarak her gun vucudumun sınırlarını biraz daha zorlayarak geldiğim bu fitness antrenmanları kadar beni mest etmedi.

Gectiğimiz yıldan bu yana ozellikle hafta ici her gun aksatmadan sabah antrenman ve akşamları da yapabildiğim kadar koşu yapmaya calışıyorum. Bu alanda giderek daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda goruyorsunuz ki, fiziksel calışmalar kadar beslenmeniz ve vucudunuzun su yani sıvı dengesi de cok onemli.

Hepimiz son donemde bircok farklı kaynaktan fitness ve ozellikle bayanlar icin nispeten daha zor olan kas geliştirebilme ile ilgili kaynaklara erişebiliyoruz; fakat bu surec, aslında ozveri, sabır ve gercekten ‘inanmayı gerektiren yani disiplin isteyen bir surec.

Bu yazımda 2016 ’da duzenlenen Turkiye Vucut Geliştirme ve Fitness Yarışması ’nda Bikini Fitness dalında şampiyon olan sevgili hocam değerli Simge Topcu ’dan cok onemli tavsiyeleri sizler icin, kendi yorumları ile derleme şansı buldum.

Unutmayın ki; sağlıklı olmak zayıflamak veya zayıf olmak değildir, guzel bir vucut; sıkılaşma, guclenme ve dayanıklılığın dengesinde oluşur. Şimdiden kolay gelsin ve ilham olsun.

Simge Topcu, bir şampiyon olarak, şampiyonluğa giden seruveninizi bizlerle paylaşabilir misiniz?

Fitness ve vucut geliştirmeye merakım 2013 ’un yazında başladı. O gunlerden beri yarışmaları takip edip, yurt dışındaki sporcuları izliyorum. 2016 yılına kadar gecen surecte kendimi cok geliştirdim. 3 sene boyunca turlu antrenman ve beslenme sistemleri denedim. 2016 Nisan ’da ilk yarışma tecrubemi edindim, 2. oldum. Hemen ardından Eylul ayında duzenlenecek diğer yarışa hazırlanmaya başladım. 4,5 aylık yoğun bir tempoydu bu surec. Gucumun tukendiği, diyetin zorladığı, her şeyin ustume geldiği donemler oldu. Bunu musabık sporcuların hepsi yaşıyor elbette.

Ben tek başıma hazırlanma kararı almıştım; beslenmemi ve antrenman planlamamı, podyuma cıkarken yapmam gereken her şeye kendi kararlarımla hazırlandım. Bu sebeple omuzlarımda daha buyuk bir yuk vardı. Yaşadığım en guzel seruvendi, benim icin başlangıc niteliğindeydi bu şampiyonluk. İnşallah ulkemi Avrupa ’da ve dunyada en iyi şekilde temsil edip gururlandıracağım. En buyuk arzum kesinlikle bu.

Ozellikle bayanlara vucut geliştirme ve kas yapım surecinde en cok neye dikkat etmelerini onerirsiniz?

Oncelikle kadınların ağırlık calışmaktan korkmaması gerektiğinin altını cizmek isterim. Belirgin kas goruntusune ulaşılması sanıldığı kadar kolay değil. Kas kutlesini arttırmak isteyen her kadına onerim; duzenli ağırlık antrenmanları ve proteinden zengin, dengeli bir beslenme planı. Bu işin kesinlikle en onemli kısmı beslenme. Bunun unutulmaması lazım.

Uzaktan verdiğiniz eğitimlerde nasıl sonuclar ve yorumlar alıyorsunuz? Bu eğitim surecinde en cok nasıl fayda gorulebiliyor?

Benim amacım daima bilgileri paylaşmak olmuştur. Kişilerin doğru sandığı pek cok yanlış var. Ve elbette habersiz oldukları son derece onemli ‘doğrular ’. Ben işin mantığını kavratıp kendi kendine yetebilecek bir seviyeye getirmek istiyorum oğrencilerimi. Eğitim surecinden ciddi anlamda buyuk fayda sağlayan onlarca oğrencim oldu. Herkesin motivasyonu ve istekleri bambaşka elbette. Ancak hayatında, gorunuşunde, kendinde bir şeyleri değiştirip guzelleştirmek icin istekle bana gelen kimse, bu gune kadar bir gelişim gostermeden gitmemiştir. Daima guzel sonuclar aldık. Bu yuzden de oldukca mutluyum.

Bize onereceğiniz ‘ilk 3 altın kural ’ neler olurdu?

Benim 3 altın kuralımı paylaşabilirim;

Birinci Kural: Kendine odaklan! Yani sadece kendi işine odaklan İkinci Kural: Hedeflerin ve rotan daima belli olsun. Cunku bu kişiyi motive eden, yolda tutan yegane şeydir. Ucuncu Kural: Cok sev. Cunku sevgi ile bağlı olduğun her şey de tutku da vardır. İşini, hayatını, yaptıklarını seviyorsan, tutkuluysan, başarmak icin daima gucun olacaktır.

Bir spor salonuna gitme şansımız olmadığı durumda, bu yolda nasıl ilerleyebiliriz?

Ben ilk spora başladığımda yaklaşık 5 ay evde ve sokakta antrenman yapmıştım. Bahane uretmeye cok alışkınız maalesef, ama cozum uretmek daha onemli. 4 tane ağırlığım, 2 tane direnc lastiğim ile tum vucut calışıyordum. Hatta uzun bir sopanın ucuna 5 kg. ’lık su şişelerini bağlayıp squad yapmışlığım dahi var. Aslında uzaktan eğitim de biraz bunun icin var bence. Danışmanlık yaptığım coğu kadın evinde spor yapıyor, onlar icin antrenmanlar hazırlıyorum. İnsan istedikten sonra koşullar ne olursa olsun başarmanın bir yolunu buluyor.

Alıntıdır.