Veda Hutbesİ
VEDA HUTBESİ
BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHîM
Peygamber Efendimiz Ved Hutbesinde buyurdular ki:
"Hamd Allahu teÂlÂya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yargılanmak diler ve O'na tovbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amelerimizin gunahlarından Allahu teÂlÂya sığınırız. Allahu teÂlÂnın doğru yola ilettiğini saptıracak, saptırdığını da doğru yola iletecek yoktur.
ŞehÂdet ederim ki, Allahu teÂlÂdan başka ilÂh yoktur. O, birdir. O'nun eşi, ortağı yoktur. Ve yine şehÂdet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve resûludur.
Ey Allahu teÂlÂnın kulları! Ben size, Allahu teÂlÂdan sakınmanızı tavsiye ve O'na itÂate sizi teşvik ederim. Size hayr olan şeyden soz acmak ister ve bundan sonra derim ki:
Ey insanlar! Sozumu iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedî olarak bir daha birleşemiyeceğim. İnsanlar! Bu gunleriniz nasıl mukaddes bir gun ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mubÂrek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, nÂmuslarınız da oyle mukaddestir. Her turlu tecÂvuzden korunmuştur.
EshÂbım! Yarın Rabbinize kavuşacaksınız ve bu gunku her hÂl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız. Sakın benden sonra eski sapıklıklara donup de birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup işitenden daha iyi anlayarak muhÂfaza etmiş olur.
EshÂbım! Kimin yanında bir emÂnet varsa onu sÂhibine versin! FÂizin her ceşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. LÂkin borcunuzun aslını vermeniz gerekir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız. Allahu teÂlÂ'nın emriyle, fÂizcilik artık yasaktır. CÂhiliyetten kalma bu cirkin Âdetin her turlusu, ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım fÂiz de Abdulmuttalib'in oğlu (amcam) AbbÂs'ın fÂizidir.
EshÂbım! CÂhiliyet devrinde gudulen kan dÂvÂları da tamÂmen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan dÂvÂsı Abdulmuttalib'in torunu (amcamoğlu) Rebîa'nın kan dÂvÂsıdır.
Ey insanlar! Harbedebilmek icin haram ayların yerlerini değiştirmek, şuphesiz ki, kufurde cok ileri gitmektir. Bu, kÂfirlerin kendisiyle dalÂlete duşuruldukleri bir şeydir. Bir sene, helÂl olarak kabul ettiklerini (bir ayı), obur sene haram olarak îlÂn ederler. CenÂb-ı Hakk'ın helÂl ve haram kıldıklarını sayısına uydurmak icin bunu yaparlar. Onlar, Allahu teÂlÂnın haram kıldığını helÂl, helÂl kıldığını da haram ederler. Hic şuphe yok ki zaman, Allahu teÂlÂnın yarattığı gundeki şekil ve nizÂmına donmuştur.
Ey insanlar! Bugun şeytan, sizin şu topraklarınızda yeniden te'sir ve hÂkimiyetini kurma gucunu ebedî sûrette kaybetmiştir. Fakat siz; bu kaldırdığım şeyler dışında kucuk gorduğunuz işlerde ona uyarsanız, bu onu memnûn edecektir. Dininizi korumak icin bunlardan da sakınınız!
Ey insanlar! Kadınların haklarını gozetmenizi ve bu hususta Allahu teÂlÂ'dan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları, Allahu teÂlÂ'nın emÂneti olarak aldınız; onların nÂmuslarını ve iffetlerini Allahu teÂl adına soz vererek helÂl edindiniz. Sizin kadınlar uzerinde hakkınız; onların da sizin uzerinizde hakları vardır.
Sizin kadınlar uzerinde hakkınız; onların, Âile mahremiyetinizi, sizin hoşlanmadığınız hicbir kimseye ciğnetmemeleridir. Eğer rÂzı olmadığınız her hangi bir kimseyi Âile yuvanıza alırlarsa, onları hafifce dovup sakındırabilirsiniz. Kadınların da sizin uzerinizdeki hakları, meşrû bir şekilde, her turlu yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir.
Ey mu'minler! Size bir emÂnet bırakıyorum ki, ona sıkı sarıldıkca, yolunuzu hic şaşırmazsınız. O emÂnet, Allahu teÂlÂ'nın kitÂbı Kur'Ân-ı kerimdir. (Başka rivÂyetlerde; Sunnetim ve Ehl-i beytim diye bildirilmiştir.)
Ey mu'minler! Sozumu iyi dinleyiniz ve iyi muhÂfaza ediniz! Musluman, muslumanın kardeşidir ve boylece butun muslumanlar kardeştir. Din kardeşinize Âid olan herhangi bir hakka tecÂvuz, başkasına helÂl değildir. Meğer ki gonul hoşluğu ile kendisi vermiş olsun.
EshÂbım! Nefsinize (kendinize) de zulmetmeyiniz. Kendinizin de uzerinizde hakkı vardır.
Ey insanlar! Allahu teÂl her hak sÂhibine hakkını (Kur'Ân-ı kerîmde) vermiştir. Cocuk kimin doşeğinde doğmuşsa, ona Âittir. Zin eden icin mahrûmiyet vardır. Babasından başkasına Âit soy iddi eden soysuz, yÂhud efendisinden başkasına intisÂba kalkan nankor, Allahu teÂlÂ'nın gazÂbına, meleklerin ve butun muslumanların lÂnetine uğrasın! CenÂb-ı Hak, bu gibi insanların ne tovbelerini, ne de adÂletle şehÂdetlerini kabûl eder.
Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir; hepiniz Âdem'in cocuklarısınız, Âdem ise topraktandır. Allah katında en kıymetliniz, takvÂsı cok olanınızdır. Arabın Arab olmayana bir ustunluğu yoktur. Ustunluk ancak takv iledir.
ŞAHİT OL YÂ RAB
Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar, ne diyeceksiniz?!. EshÂb-ı kirÂm; Allahu teÂlÂnın dînini tebliğ ettin. Vazîfeni yerine getirdin. Bize vasiyet ve nasîhatten bulundun, diye şehÂdet ederiz. dediler.
Bunun uzerine Resûl-i ekrem sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, mubÂrek şehÂdet parmağını kaldırarak cemÂat uzerine cevirip indirdiler ve; "ŞÃ‚hid ol y Rab! ŞÃ‚hid ol y Rab! ŞÃ‚hid ol y Rab!" buyurdular.
Hz Muhammedin Veda Hutbesİ
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Hz Muhammedin Veda Hutbesİ