Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı Yuksekoğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 7100 Sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.

Kanuna gore, "yardımcı docentlik" kadrosu yerine "doktor oğretim uyesi" kadrosu ihdas edildi.

Oğretim elemanları, yuksekoğretim kurumlarında gorevli oğretim uyeleri oğretim gorevlileri ve araştırma gorevlilerinden; oğretim uyeleri ise profesor, docent ve doktor oğretim uyesinden oluşacak.

Doktor oğretim uyesi; doktora calışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı veya Yuksekoğretim Kurulunca (YOK) tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlilik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi olarak tanımlanacak.

UAK bunyesinde Yonetim Kurulu oluşturulacak

Kanunla Universitelerarası Kurul (UAK) bunyesinde Yonetim Kurulu oluşturulacak.

Yonetim Kurulu; UAK Başkanı ile fen ve muhendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından ucer ve guzel sanatlar alanından bir olmak uzere 11 uyeden oluşacak.

Uyeler, farklı universitelerde gorev yapan profesor oğretim uyeleri arasından UAK tarafından bir yıl icin secilecek. Suresi dolan uye yeniden secilebilecek. UAK, YOK'e uye secmek dışındaki gorevlerini Yonetim Kuruluna devredebilecek.

Yonetim Kurulu, ayda en az bir defa toplanacak. Yonetim Kurulu uyelerine, Yuksekoğretim Genel Kurulu uyelerine odenen tutarda huzur hakkı odenecek.

UAK, docentlik başvurularında ilgili bilim ve sanat alanında juriler oluşturarak adayların yayın ve calışmalarını değerlendirip, yeterli yayın ve calışmaya sahip olan adaylara docentlik unvanı verecek.

Doktor oğretim uyesi

Yuksekoğretim kurumlarında acık bulunan doktor oğretim uyesi kadroları rektorlukce ilan edilecek.

İlan edilen bu kadrolara fakultelerde dekan, diğer birimlerde mudurler; biri o birimin yoneticisi biri de o yuksekoğretim kurumunun dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek, bunlardan, adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isteyecek. Dekan veya ilgili mudur, yonetim kurullarının goruşunu aldıktan sonra onerilerini rektore sunacak.

Atama, rektor tarafından en cok dort yıl sure ile yapılacak. Her atama suresi sonunda gorev kendiliğinden sona erecek. Gorev suresi sona erenler yeniden atanabilecek.

Doktor oğretim uyeliğine atanabilmek icin doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı veya YOK tarafından tespit edilen belli sanat dallarından birinde yeterlilik kazanılmış olması koşulu aranacak.

Docentlik ve atama

Docentlik başvuruları, UAK tarafından belirlenen takvime gore yılda iki kez yapılacak.

Docentlik başvuruları icin aranacak şartlar:

"Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine YOK tarafından tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak. YOK tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 puan veya uluslararası gecerliliği YOK tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak. Docentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek. Universitelerarası Kurulun goruşu uzerine YOK tarafından her bir bilim disiplininin ozellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte ozgun bilimsel yayın ve calışmalar yapmak."

UAK, adayın başvurduğu bilim veya sanat dalından beş kişilik juri ve bu juri icin iki yedek uye tespit edecek. Docentlik sınav jurisinde yer alan asıl ve yedek uyeler, hazırladıkları ayrıntılı ve gerekceli kişisel raporlarını Universitelerarası Kurula gonderecek.

UAK tarafından yeterli yayın ve calışmaya sahip olduğuna karar verilen adaya docentlik unvanı verilecek.

Yuksekoğretim kurumları docent kadrosuna atama icin objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar da belirleyebilecek. Bu ek koşullar arasında sozlu sınavın yer alması halinde sınav, UAK tarafından oluşturulacak jurilerce yapılacak.

Docentlik unvanına sahip olanlar, ilan edilen docent kadrosuna başvuracak.

Başvuran adayların durumlarını incelemek uzere rektor, en az biri universite dışından olmak uzere uc profesor tespit edecek. Bu profesorler her aday icin ayrı ayrı olmak uzere birer rapor yazacak, kadroya atanacak birden fazla aday varsa tercihini bildirecek. Universite veya yuksek teknoloji enstitusu yonetim kurulunun bu raporları goz onunde tutarak alacağı karar uzerine rektor atamayı yapacak.

Oğretim uyesi, haftada asgari 10 saat, oğretim gorevlisi ise haftada asgari 12 saat ders verecek ancak yuksekoğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde gorev yapacak oğretim gorevlilerine ders ucreti odenmeyecek.

Tezsiz yuksek lisans ucretleri

Kanunla, tezsiz yuksek lisans ucretlerinin belirlenmesi yetkisiyle ilgili duzenlemeye gidildi.

Universite veya yuksek teknoloji enstitulerinde ikinci oğretim kapsamında yurutulecek tezsiz yuksek lisans programlarının acılması ile bu programlarda fiilen ders veren oğretim uyelerine odenecek ek ders ve sınav ucretleri YOK tarafından belirlenecek.

Lisansustu tezler, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından gizlilik kararı alınmadıkca, bilime katkı sağlamak amacıyla YOK Ulusal Tez Merkezi tarafından elektronik ortamda erişime acılacak.

Kanunla, Yuksekoğretim Personel Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, doktor oğretim uyelerinin mali hakları duzenlendi.

Bu kapsamda yapılacak değişiklikle, doktora oğretim uyesi kadrosunda bulunanlara Devlet Memurları Kanunu'na tabi en yuksek devlet memuru brut aylık tutarının yuzde 175'i, her ay universite odeneği olarak odenecek.

Harp okullarında ve astsubay meslek yuksek okullarında duzenleme uyarınca atanmış oğretim uyesi bulunmayan dersler ile oğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak yer alan veya konu kapsamı itibarıyla oğretim elemanında mesleki tecrube ve ihtisas gerektiren teorik ve uygulamalı dersler icin, ilgili bilim dalında eğitim ve oğretim gormuş veya mesleki tecrube ve bilimsel yayınla tanınmış asker veya sivil kişiler gorevlendirilebilecek.

Asker oğretim gorevlileri ilgili kanuna gore atama veya gecici gorevli olarak, sivil oğretim gorevlileri ise rektorun teklifi uzerine Milli Savunma Bakanının onayıyla boş oğretim gorevlisi kadrolarına atanabilecek veya sozleşmeli olarak calıştırılabilecek.

Harp okullarının araştırma gorevlisi olarak ihtiyac duyacağı asker kişiler Turk Silahlı Kuvvetlerinin atanmaya ilişkin esas ve usullerine uygun olarak, diğerleri ise Milli Savunma Bakanlığının izni ile araştırma gorevlisi kadrolarına en cok uc yıl sureyle atanacak.

Ayrıca kanunla Universitelerarası Kurula 10 kadro ihdas edildi.

Kaynak
__________________