20 bin sozleşmeli oğretmen alımı icin yapılacak mulakatta MEB, 60 bin adaya ancak KPSS puanlarının 3 puan aşağı ve yukarısında not verebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sozleşmeli oğretmen alımı icin mulakata KPSS ayarı getirdi. Bakanlığın talimatıyla sozlu sınava alınacak 60 bin adaya, komisyonlar tarafından ancak KPSS puanlarının 3 puan aşağı ve yukarısında not verilebilecek. Danıştay’ın yapılan sozlu sınavlardaki hukuksuzluklara ilişkin verdiği kararın ardından yonetmeliği yeniden duzenlemek zorunda kalan MEB, gostermelik değişiklikle sınav olcutlerine “Eğitim Bilimleri” ve “Genel Kultur” başlıklarını ekledi. Değişikliğin ardından sınavın yuzde 20’si sozlu sınav olurken, yuzde 80’i yine mulakat olarak kaldı. Sozlu sınav oncesinde başvuruları alınan oğretmen adaylarını ‘gizli’ guvenlik soruşturmasına tabi tutan bakanlık ilk olarak bu sonuclara gore hareket edecek.

Bakanlığın mulakat oncesinde MİT ve Emniyet Genel Mudurluğu’ne oğretmenlere “sakıncası var mı” sorusuna olumsuz yanıt alan adaylar mulakatlarda KPSS’ye yakın not uygulamasından yararlanamayacak. İlk guvenlik soruşturmasından gecemeyen adayların, Bakan Yılmaz’ın daha once acıkladığı gibi, atama sınırı olan 60 puan altında bırakılarak ilk etapta elenmeleri bekleniyor. İlk guvenlik soruşturmasından gecirilen adaylar, yeterli puanı almaları durumunda atama surecinde de onlarca belge talep eden MEB’in uzun suren ikinci guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması surecinin ardından goreve başlayabilecek. Danıştay’ın, “Sozlu sınav adı altında mulakat yapılması hukuk dışıdır” kararının ardından yonetmelik değişikliğine giden bakanlık sozlu sınava yeni unsurlar eklemek zorunda kaldı. Sınav değerlendirme olcutlerine, “Eğitim Bilimleri” ve “Genel Kultur” başlıklarını ekledi. Yargı kararına karşın sozlu sınav oranı yapılan değişiklikle bile yuzde 20’de kaldı. Yeni sistemde oğretmen adayları 10 puanlık eğitim bilimleri, 10 puanlık genel kultur ve yuzde 80 oranında mulakat değerlendirmesi iceren 4 puanlık 20 ayrı başlıkta değerlendirilecek.

‘HUKUKSUZLUK TESCİLLENDİ’

MEB’in mulakat uygulamasına tepki gosteren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Sozlu sınav yonetmeliğinde yapılan değişiklikler, gecmiş donemde yapılan mulakatların hukuksuz olduğunu bir kez daha gosterdi. Binlerce aday guvenlik soruşturması ile eleniyor ancak bu verilerin kimler tarafından nasıl hazırlandığına ilişkin bir bilgi yok. Bakanlığın +3/-3 uygulamasının yazılı bir talimat olmadığı icin hukuki bir karşılığı yok. Hakkaniyet dışı uygulamalar devam ediyor” dedi.

kaynak : internethaber