BURSA’da sağlık hizmetleri alanında gorev yapan oğretmenlere, diyabetli cocukların eğitim ve bakımlarının sağlanması amacıyla eğitim verilmeye başlandı.

Diyabetli cocukların okullarda bakımı konusunda eğitim ve farkındalığın sağlanması amacı ile Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Cocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği işbirliği ile hazırlanan ‘Okulda Diyabet Programı’ protokolu cercevesinde Bursa’daki ilk eğitim Faik Celik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gercekleştirildi. Eğitime Bursa İl Sağlık Muduru Dr. Ozcan Akan, Cocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’nden doktor, hemşire ve diyetisyenler ile sağlık hizmetleri alanında gorev yapan oğretmenler katıldı.

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak iki farklı şekilde gorulduğunu belirten Bursa İl Sağlık Muduru Dr. Ozcan Akan, ozellikle Tip 1 diyabetin cocukluk cağında sık gorulen bir sağlık sorunu olması nedeniyle oğretmenlerin konu hakkında bilinclenmesinin son derece onemli olduğunu belirtti. Tip 1 diyabetin tedavisinde, insulin kullanılması ve kan şekeri takibi gibi uygulamaları nedeniyle surekli yakın takip gerektirdiğinin altını cizen Dr. Akan, “Ulkemizde coğu okul yaşında olmak uzere 15 bin civarında diyabetli cocuk bulunuyor. Bu rakam ile birlikte her yıl bin 500 ile bin 700 civarında cocuğa Tip 1 diyabet tanısı konulmaktadır. Bu sebeple diyabetli cocukların okula başladıkları zaman, kan şekerlerinin okul saatlerinde bakılması ve insulin yapılması uzun ve kısa donemli komplikasyonların onlenmesi acısından onem arz ediyor” dedi.

350 OKULDA EĞİTİM VERİLECEK

‘Okulda Diyabet Programı’ protokolune gore Bursa’da 350 okulda toplam 517 diyabetli cocuğun belirlendiği bilgisini veren Dr. Akan, “Bu okullardaki sağlık hizmetleri alanında gorev yapan oğretmenlere; cocuklarda diyabet bulguları, diyabetli cocukların bakımlarının sağlanması gibi konularda eğitimler veriliyor. Ayrıca cocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması konusunda da oğretmenlerimizin farkındalıklarını arttırmayı amaclıyoruz” ifadelerini kullandı.

Acılış konuşmalarının ardından Cocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’nden doktor, hemşire ve diyetisyenler tarafından Tip 1 diyabette diyet, hipoglisemi tanı ve tedavisi, diyabetli cocuklarda psikoloji konularında sunumlar gercekleştirildi.

kaynak: internethaber