İzmir Ataturk Lisesi'nin mezuniyet toreni sırasında oğrencilerin, Onuncu Yıl ve İzmir Marşı okumasına engel olmak istediği ileri surulen okul muduru hakkında soruşturma başlatıldı

İzmir Ataturk Lisesi'nde, 13 Mayıs Pazar gunu, 12'nci sınıf oğrencilerinin mezuniyet programında kep atma toreni sırasında geleneksel olarak Onuncu Yıl Marşı ve İzmir Marşı okunmak istendi. Okul muduru, iddiaya gore, 'siyasi gosteri' olarak kabul edip, marşın okunmasına izin vermedi. Oğrenciler ise toren sırasında okul mudurunun bu kararına uymadı ve marşı soylemeye başladı. Bunun uzerine oğrencilerin sesinin duyulmasını engellemek icin hoparlorden yuksek sesle farklı şarkılar calındı. Bu sırada, oğrenciler ile velileri de cep telefonlarının kamerasıyla kayıt yaptı. Goruntulere gore, okul muduru Selamettin Demirhan, "Ben bu okulda okul marşından başka bir marş soyletmem" dedi. Yaşananlara oğrenciler ile veliler tepki gosterirken, bazıları kursuye yurudu. Bir veli, "Burası Turkiye Cumhuriyeti, gorev yapmak istemiyorsanız cekilin gidin" dedi. Goruntuler, kısa surede sosyal medyada da paylaşıldı. Tepkiler uzerine acıklama yapan İl Milli Eğitim Muduru Omer Yahşi, konuyla ilgili araştırma yaptırdığını ve bilgi beklediğini soyledi. OLAY MECLİSE TAŞINDI İzmir Ataturk Lisesi'nde yaşanan tartışma meclise de yansıdı. CHP İzmir Milletvekili TBMM Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonu uyesi Mustafa Ali Balbay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru onergesi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın İzmir Ataturk Lisesi Muduru Selamettin Demirhan'ı gorevden almasını da isteyen Balbay, soru onergesinde, şunları kaydetti: "Onuncu Yıl Marşı ve İzmir Marşı'nın engellenmeye calışılması, tam anlamıyla bir aymazlıktır. İzmir'in koklu okullarından İzmir Ataturk Lisesi, fikri hur, vicdanı hur, irfanı hur bir eğitim yuvasıdır. 130 yıllık dev bir cınarın, boylesine cumhuriyet değerlerinden uzak, boylesine laik ve cağdaş eğitim anlayışından yoksun bir anlayışla yonetilmesi kabul edilemez. Bakanlık bu olayı munferit, anlık bir gelişme olarak gormemeli derhal harekete gecip bu okulun velisi, mezunu, oğrencisi ve emekcisine kulak vermeli. Mudure en guzel yanıtı gencler, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sozleriyle verdi. Ataturk'un gencliğe hitabesi orada hayata gecti. Oğrencilerin alnından, yureğinden opuyorum." İzmir Marşı'nın sadece İzmir'in değil, tum ulkenin ortak paydası olduğunu vurgulayan Balbay, Bakan Yılmaz'a şu soruları yoneltti: "Onuncu Yıl Marşı ve İzmir Marşı'nın engellenmeye calışılmasını bakanlık olarak nasıl karşılıyorsunuz? Cumhuriyet değerlerinden uzak, laik ve cağdaş eğitim anlayışından yoksun İzmir Ataturk Lisesi Muduru Selamettin Demirhan'ı gorevden almayı duşunuyor musunuz? İzmir'in koklu okullarından İzmir Ataturk Lisesi, fikri hur, vicdanı hur, irfanı hur bir eğitim yuvasıdır. 130 yıllık dev bir cınarı, boylesine bir anlayışla yoneten zihniyete karşı bakanlık olarak ne yapacaksınız? İzmir Ataturk Lisesi oğrencilerinin, velilerin ve mezunlarının boylesine mutlu bir gunde boyle bir olayla karşı karşıya kalmasının sorumlusu kimdir? İzmir marşı sadece İzmir'e ait değil tum ulkenin ortak bir paydasıdır. Bu marşın altında siyasi nedenler arayanları bakanlık olarak nasıl karşılıyorsunuz?" CHP İZMİR İL BAŞKANI'NDAN TEPKİ CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yucel de yaptığı acıklamayla okul mudurunu kınayıp, şunları kaydetti: "Okula siyaset sokmaya, aklınca birilerine yaranmaya calışanlara boyun eğmeden, hep bir ağızdan İzmir Marşını soyleyerek Ataturk Lisesi'nin tarihine ve ismine yakışan duruşu sergileyen genclerimizi ve onların velilerini canı gonulden kutluyorum" dedi. Kendisinin de aynı okuldan mezun olduğunu belirten Deniz Yucel, "İzmir Marşı'nı siyasi bir slogan olarak değerlendirip, Ataturk Lisesi'nde soylenmesini engellemeye calışan bir şahsın, boylesine koklu bir eğitim yuvasında mudur yapılması akıl alır şey değildir. Bu durum devlet yonetiminde liyakatin hice sayılmasının korkunc bir orneğidir. Kahramanlığın, Ataturk'e duyulan sonsuz sevgi ve minnetin, bu topraklar uğruna can vermiş şehitlerimizin ve buyuk zaferin marşı olan İzmir Marşı'nı ve Cumhuriyetimizin 10. yılı icin yazılan marşı, sırf iktidara yaranmak ve Ataturk Lisesi'ne siyaset sokmak adına engellemeye calışan zihniyeti şiddetle kınıyorum. Tum engellemelere rağmen korkmadan ve boyun eğmeden, Ataturk gencliğine ve Ataturk Lisesi'nin 130 yıllık koklu gecmişine yakışan bir tavırla ve yuksek sesle, İzmir Marşını soyleyen tum Ataturk Lisesi oğrencilerine ve genclerimize destek veren velilerimize tebriklerimi, teşekkurlerimi sunuyor, hepsini canı gonulden kutluyorum. 130. yıl mezunları bu tavırlarıyla asla unutulmayacaklardır." SORUŞTURMA BAŞLATILDI İzmir'in en eski okullarından Ataturk Lisesi'nin mezuniyet toreninde oğrencilerin, Onuncu Yıl ve İzmir Marşı okumasına engel olmak istediği ileri surulen okul muduru Selamettin Demirhan hakkında idari soruşturma başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nca mufettiş gorevlendirildiği, olayın araştırılacağı belirtildi. Ote yandan Ataturk Lisesi Mezunları Derneği uyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi, bugun okulun giriş kapısında bir araya gelerek, İzmir Marşı'nı okudu. Katılanların coğu, ellerinde Ataturk resimli Turk bayrağı taşıdı. Bazı kadınların Ataturk resimli tişort giyip, kalpak taktığı goruldu. Protestoya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yucel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Koray Ukunc, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır, Atila Sertel ve milletvekili aday adayı DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko da katıldı. Basın acıklamasını okuyan Mezunlar Derneği Başkanı Murat Sarac, şunları soyledi: "Boyle bir olayın yaşanmasından dolayı son derece uzgunuz. Kurtuluş Savaşı'na ve Mustafa Kemal Ataturk'e adanmış marşların altında siyasi nedenler aramak, bu ulkenin geleceğini şekillendirecek genclerin anlık tepkilerini bastırmaya calışmak abesle iştigaldir. Bu olayı bireysel bir hata, anlık bir gelişme veya yanlış anlaşılma olarak gorebilmeyi cok isterdik. Bu noktada idareden gelecek bir telefonu, bu genclerden dilenecek kuru bir ozru bile kabul edebilirdik. Ancak son donemlerde okulumuzda art arda yaşananları hatırladıkca bu olayın da nedenlerini ve amaclarını gayet iyi biliyoruz ve artık yeter diyoruz. Cunku bu, kişisel hatalardan kaynaklanan değil; zihniyet sorunudur. Bu yondeki tavrımızın net ve kesin olduğunu tum kamuoyuna bildiririz."

Kaynak