Marmaralıyım işim gereği g.dogu anadolu bolge sınırlarında yaşıyorum. Fark etmez; zira bu iğrencliği; ikinci sınıflılığı ic anadoluda da gordum doğu karadenizde de adana mersinde de; doğu ve guney doğuda zatennn var. Bu bahsettiğim genelde eğitim seviyesinin duşuk olduğu kırsal yerlerde var. Konu: MİRAS. Evet kadınlara mirastan pay verilmiyor. Cok uzucu. Cok sinirlerim bozuluyor. Kıza diyorum ki ailene baş kaldır bu senin hakkın diyorum; abilerime saygısızlık yapamam diyor. Hakkını istemek saygısızlık olmuş. (Her ne kadar doğru bulmasam da) bu bolgelerde gecerli olan şeriat kurallarında var olan kadına verilen erkeğin yarı oranında olan pay bile verilmiyor. Dusunun bu bile yok. Yani din kurallarını bile işimize geldiği gibi uyguluyoruz. Cok doluyum bu konuda. Toplum muhendisliği yapmayın diyorlar ya; hayır toplum muhendisliği yapılmalı bunun yanlış olduğu anlatılmalı. Oralardaki imama dedim tesettur ki kuranda tek bir ayette gecer fakat miras onlarca ayette anlatılır tesettur u anlattığın kadar kadınlara miras verilmesini de anlattın mı diyorum. E damada mı gitsin mallar diyor. Ya sanane ya sanane! Allah izin vermiş hukuk izin vermiş damadın hakkını sorgulamak sana mi duşuyor! Buna kultur diyorlar buna abiye babaya saygı diyorlar. Bi teyze ogluna ev almış kızına da alacak mısın diyorum ona da kocası alsın diyor.
Mersinli bir arkadaşımın babası bir ev kendine bir ev oğluna bir ev yine kendi ne aldı dedim niye senin ustun e yapmıyor haksızlık değil mi ? Hic haksızlık gibi duşunmedim bence değil bizim orda hep boyle kulturumuz bu sen anlamazsın diyor. Bu hangi kafa ??? Bu nasıl bir oğrenilmiş caresizlik ? Ben mi ailemi sevmiyorum ki en ufak adaletsizliklerinde testi cekiyorum. Belki uzun oldu affedin ama burası aynı zamanda ic dokme yeri olarak yazıyor. İcimi doktum.....
Bir gun koy koy gezip kadınlara ve erkeklere hakkı hukuku anlatmak istiyorum....
Ve duşunuyorum da tek mantıklı sebep şu geliyor :: bu iğrencliği genelde mazur gorun "devletin adaletinin daha az hissedildiği" yerlerde goruyorum. Şehirde cok yok ama koylerde var mesela. Tek acıklamam şu oluyor: hani devlet teorisini anlatırken derler ya "biz devlete bizi koruması karşılığında ozgurluğumuzu ve vergilerimizi vereceğimizi vaat ettik boylece devlet oluştu" onun gibi mi acaba ...
Yani devlet az hissedilen yerlerde abiye babaya korunma karşılığında miras; ev ici kolelik; ataerkillik; vb gibi hakları biz kadınlar kendimiz verdik sanırım. Kendime tek aciklayabildigim bu....
Bu konu oyle oturmuş ki konusulmuyor bile oralarda... cesur olun kadınlar! Cesur olun. Uc beş lira icin kendine yapılmış saygısızlık olarak goruyorsa o abi olmaz olsun zaten!
Sizin kulturunuzun ta icine!
Kadınca0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadınca
- Sizin kulturunuzun ta icine!