gorumce gorumce kıyafetleri gelin sozleri sozleri ile ilgili sozler
Biri evin kızı diğeri aynı evin kızı olma niyetiyle aileye sonradan katılmış iki kadın İkisi de anne-baba der, aynı aile buyuklerine Bu yonuyle birbirlerine kız kardeştir aslında, gelin ile gorumce
Sokakta karşılaşıp hal hatır sordular:
“Ne haber! Nasılsın yıllardır gormuyorum seni” dedi
Arkadaşı ise,
“Sorma eşimden ayrıldım” diye cevapladı
“Yapma ya nasıl oldu?”
“Biliyorsun eşimle anlaşamıyorduk Gorumcelerimle de birbirimizi sevmiyorduk Nihayet yıllar sonra bizi ayırmayı başardılar”
“Keşke, onlarla anlaşmanın bir yolunu bulsaydın Şimdi daha kotu olmuş”
Evet, kimi evliliklerde problemler korduğum gibi Cozulmek istense de cozulmuyor Herkes bir taraftan cekiştiriyor Duğumler, gevşeyip cozulmek yerine iyice oturuyor
Bir de araya aile yakınları girdi mi işin icinden cıkılmaz oluyor Kimi yakınlar, ailedeki yangına su yerine korukle koşabiliyor Neticede ise aile catısı cokebiliyor
Zaten birbirine yabancı olan iki insan bir araya gelmiş Gelenekleri, gorenekleri ve yaşam tarzları farklı olduğundan tek bir dunya meydana getirmeye calışıyorlar
Birbirlerinin huylarına alışmakta zorlanabiliyorlar Uyum sorunu yaşayabiliyorlar Ya da ruhen imtizac edemiyorlar Tam frekansları uyuşacağı zaman araya giren yakınlar parazit oluşturuyor
Esasen kimi evlilikler sağlam bina gibidir Dışarıda fırtına kopsa iceriye zarar vermez Eşler arasında muhabbet ve uyum vardır Ne kayınvalide ne gorumce ne de başkaları aralarını bozamaz
Fakat kimi evlilikler curuk bina gibidir Kucuk bir ruzgÂrla bile sarsılabilir Eşler arasında sağlam bir muhabbet ve uyum yoktur Dışarıdan da menfi mudahale olduğu zaman olmayan muhabbet ve uyumu iyice sarsıyor
Oysa ne kadın ne de erkeğin yakınlarının aileye mudahale etmeye hakları yoktur Boyle bir davranış hicbir acıdan etik değildir
Yeni evlenen gencler, ayrı bir birey ve ayrı bir ailedirler Artık buyumuş ve kendi başlarına evlerini idare edecek olgunluğa erişmişlerdir
Ama bazı insanlar başkalarını idare etme ya da ozel hayatlarını kontrol altında tutma hakkını kendilerinde gorebiliyorlar “Ne demek efendim o benim oğlum veya kardeşim tabii ki, evine karışacağım” vb sozler işitilebiliyor
Ama aynı insanlar, kendi eşlerinin yakınlarının mudahalesine karşı cıkıyorlar İşte burada empati yapmak lazım “Acaba aynı şey bana yapılsa ne der, ne duşunur, nasıl bir hareket sergilerim?” denmelidir
Kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkası icin de istememelidir Cunku bir başkasını incitmek, onun yuvasını sarsmak ya da bozmak kul hakkıdır
Peygamberimiz,
“Akraba haklarını ciğneyen kimse cennete giremez” (Buhari, Edep: 11Muslim, Birr: 19)
“Kim rızkının bol, omrunun uzun olmasını arzu ederse, akrabalarına iyi muamelede bulunsun” buyurmuştur (Buhari, Edep: 13; Tirmizi, Birr: 16)
‘Akrabalar’ kelimesinden anlaşılıyor ki, burada her iki tarafa da gorevler duşuyor
Kimi gelin de erkeğin akrabasıyla butun bağları koparmak istiyor Halbuki eşini seven, eşinin akrabalarını da sevmelidir
Daha doğrusu gelin gorumcesini, gorumce de gelini kız kardeşi gibi sevmelidir Şayet sevmiyorlarsa o zaman da birbirlerinin hukuklarına zarar vermemelidirler
Gulay Atasoy
Gelin-gorumce ilişkisi nasıl olmalı?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Gelin-gorumce ilişkisi nasıl olmalı?