Talim ve Terbiye Kurulu (TTK), oğretmenlerin gunluk ve yıllık plan yapma zorunluluğunu kaldırdı.

TTK, "Ders Kitaplarında Aranacak Nitelikler Yonergesi"nde planladığı değişiklikle, ilkoğretim oğretmenlerinin her akşam "gunluk plan", her yıl da "Unitelendirilmiş yıllık plan" yapma zorunluluğuna son verdi. Ancak, eğitim cevreleriyle sendikalar, atılan bu adımı olumlu bulmakla birlikte, alınan kararı "eksik bir adım" olarak nitelendirdi. Turkiye'de ders programlarının, eğitim suresinin her yerde aynı olmasının yanlış olduğuna dikkat ceken eğitim cevreleri, yoresel-lokal programlama, planlama ve zamanlama olmamasıyla birlikte, İstanbul'un en gozde okulunda uygulanan ders programının, aynı zamanda yurdun en ucra koşesindeki bir okulda da işlenmek zorunluluğu olduğunu kaydediyor. Bu 2 okulun oğrencisinin de aynı ders konularından sınav yapılmak suretiyle birbirleriyle yarıştırılmalarının yanlışlığına da vurgu yapılıyor.

Oğretmenler, eğitim hakkı ve fırsatının her cocuğa eşit oran ve kalitede sunulamadığı gibi oğretmenler de dahil tum eğitim bileşenlerinin eğitim imkan ve materyallerine ulaşma ve kullanma imkanından aynı oranda yararlanamamakta olduğunun gozardı edilip eksikliğine dikkat cekiyor.

Ote yandan, "gunluk ve yıllık" planlamanın kaldırılmasına ilişkin olarak, Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkan Gurkan Avcı, alınan kararın yerinde bir karar olduğunu acıkladı. Avcı, 250 bin ilkoğretim oğretmeni ilgilendiren karara ilişkin goruşlerini şoyle acıklıyor:

"Plan yapmadığı icin bircok oğretmenimiz soruşturma gecirdi, surgun edildi, ceza aldı. Eğitimde pek işlevi kalmayan gunluk ve yıllık plan hazırlama zorunluluğunun kaldırılması, zaten gerekli bir hal almıştı. İlkoğretimdeki 250 binden fazla oğretmeni ilgilendiren değişiklikle oğretmenlerin artık gunluk ve yıllık planları internet siteleri ve dergilerden edinmek zorunda kalmayacak olması, olumlu bir gelişmedir. Şimdi oğretmenler plana değil, oğrencisine daha cok zaman ayırabilecek.