

Eskilerden hep duyarız,Cuma gecesi,kadir gecesi , bayram ve ramazan aylarında olen insanların ahiretlerinin daha iyi olacağını melekler

Acaba bunlar doğru mudur? Gercekten mubarek gunlerde olmenin bir fazileti var mıdır?
Aşağıda ki makalede sorularınızın cevabını bulacaksınız melekler

Bir insanın yaşantısı, onun inancını, amelini ve şahsiyetini gosteren bir ayna gibidir. Tanımadığımız bir insanla biraz konuştuktan, beraber yolculuk ettikten veya bir alışverişte bulunduktan sonra onun hakkında belli bir hukme varırız; iyi veya kotu adam deriz. Fakat bir insanın hem iyi taraflarını, hem kotu taraflarını biliyorsak, onun hakkında karar verme hususunda da olcumuz bellidir. İyi yonleri kotu yonlerinden fazla ise iyi: kotu yonleri iyi yonlerinden fazla ise kotudur. Başka bir ifade ile, bir insanın iyilik ve kotuluğu Allah’a olan kuluğu ile olculur. Bir insan inandığı gibi yaşıyor, kulluk vazifelerini yerine getirmeye gayret ediyorsa, o insan Allah katında iyidir ve makbul bir kuldur. Fakat imanı olduğu halde, İslÂma uymayan hal ve hareketleri varsa bu insan gunahkÂr insandır.
Bu ceşit insanlar olunce onları nasıl bir Âkibet beklemektedir? Peygamber Efendimizin bu konudaki ifadeleri acıktır:
“Nasıl yaşarsanız oyle olursunuz; nasıl olurseniz oyle dirilirsiniz.”
Bu gercek başka bir hadiste de şoyle dile getirilir: “Kim ne halde iken olurse, Allah onu o şey uzerine diriltir.”1
Allah’a ve diğer iman esaslarına imanı sağlam olan bir insan, olduğu zaman mu’min ve Musluman sayıldığından Musluman muamelesine tÂbi tutulur. Boyle bir insanın Âhiretteki durumuna gelince, bu hususta Peygamberimizin şu meÂlde bir hadisi vardır:
“Kim Allah’tan başka bir İlÂh olmadığını bilerek olurse Cennete girer.”2
Bir insan oldukten sonra Muslumanların onun hakkındaki şehadetleri ve kanaatleri de onemlidir. Muslumanlar o adamın imanlı, iyi bir insan olduğunu soyluyorlarsa, Cenab-ı Hakkın onların şehadetine gore muamele edeceğine dair rivayetler vardır. Yine, Muslumanların aleyhinde şehadet ettikleri kimse de ona gore muameleye tÂbi olacaktır.
Sualinize gelince; bir insanın amelinin iyi olması icin her şeyden once sağlam bir imana sahip olması gerekir. Bir mu’min mubarek gun ve gecelerin birinde vefat ederse, Cenab-ı Hakkın ona ayrı bir muamele edeceğine dair bir hadis-i şerifte şoyle buyurulur:
“Bir Musluman Cuma gunu veya gecesi olurse Cenab ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.”3
Başta Cuma gunu ve gecesi olmak uzere, Kadir Gecesi gibi diğer gun ve gecelerde vefat edenlere Cenab-ı Hak o vakitlerin hurmetine ayrı bir muameleye tabi tutacaktır. Mubarek gun ve gecelerde yapılan amel ve ibadetlerin sevabı, diğer gunlere gore daha fazla olacağı gibi, o vakitlerde olen mu’minler de ayrıca Cenab-ı Hakkın af ve mağfiretine nail olurlar.
Mesel hadislerde Kadir Gecesinde Cenab-ı Hakkın, Benîkelb kabilesinin koyunlarının sayısınca mu’mini affedeceği bildirmektedir ki, şayet o mu’min boyle bir gecede, olmeden once Cenab-ı Hakkın affına mazhar olmuşsa haliyle bu nimetten faydalanacak ve kurtulacaktır. Fakat îmansız icinde duşmanlık hissi bulunan kimseler bu bahsin dışındadır.
Şimdi Resulullah efendimizin bildirdiği hadis-i şeriflere bakalım:
(Cuma gunu veya gecesi olen mumine kabir azabı olmaz.) [Tirmizi] (Tirmizi, Kutub-i sitte adı ile maruf, en kıymetli altı hadis kitabından birisidir. Cuma gunu olen Musluman, o gunun şerefine kabir azabı gormuyor. KÂfir o gun olurse elbette cezasını ceker.)
(Cuma gunu veya gecesi olen mumin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.) [Ebu Nuaym - Hilyet-ul evliya, İ. Suyuti – Cami-us-sagir, İbni Âbidin - Redd-ul-muhtar] (Gorulduğu gibi bu Âlimler de bu hadis-i şerifi bildiriyorlar. Cuma gunu olen Muslumana kabir azabı olmaması, Allahu teÂlÂnın bir ihsanıdır, bu nimeti dilediğine verir. Buna kimse itiraz edemez.)
(Cuma gunu gunah işlemeden gecerse, diğer gunler de selametle gecer.) [İ.Gazali] (Bu da Allahu teÂlÂnın bir ihsanıdır.)
(Dort gecenin gunduzu de gecesi gibi faziletlidir. Allahu teÂlÂ, o gunlerde dua edenin isteğini geri cevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu gunlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve gunleri.) [Deylemi] (Allahu teÂlÂ, kullarına cok acıdığı icin, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, dua ve tevbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Hic kimsenin, niye Allah bazı gecelere kıymet verdi diye bir sual sormaya hakkı yoktur.)
1 Feyzu’l-Kadîr, 6: 226.
2 Muslim, İman: 43.
3 Tirmizî, CenÂiz: 73; Musned, 2: 176.