Y. Lisans ve Doktora Yapan Oğretmenlere Kotu Haber 11.02.2006

Bakanlar Kurulu uyeleri tarafından hazırlanarak TBMM'ye gonderilen kanun taslağının hep ek ders ucretleri yonu one cıkarıldı. Ancak tasarıda lisansustu oğrenim yapan oğretmenlere yonelik kucuk bir detay bulunmaktadır. Bu detay herkesin gozunden kacmaktadır. Duzenlemenin gozden kacan yonu şudur: Ek ders ucretleri yuksek lisans yapan oğretmenlere %25, doktora yapanlara ise %40 fazlasıyla odenmektedir. Bu kaldırılmaktadır.

--------------------------------------------------------------------------------

Ek ders ucreti odemelerinin, dayandığı kanun maddesi

"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu

Ders ve Konferans Ucretleri:

Madde 176- (Birinci fıkra) Bu Kanunun değişik 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere ders saati başına gunduz oğretimi icin 80, gece oğretimi icin 90 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.

(İkinci fıkra) Bu ucretler;

a) Ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine,

b) Kurumların eleman yetiştirmek uzere actıkları mesleki okullarda ve eğitim merkezlerinde gorevli yonetici ve oğretmenlere, cezaevlerinde gorevli oğretmenlere, kurs, seminer ve hizmet ici eğitim faaliyetlerinde gorevlendirilen oğretmen ve memurlara,

c) Alanlarında master derecesini almış olan oğretmenlere,

% 25, alanlarında doktora derecesini almış olan oğretmenlere ise % 40 fazlasıyla odenir.

(Ucuncu fıkra) Bu madde kapsamında ucretle ders vermek uzere yuksekoğretim kurumlarından gorevlendirilen oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hukumlerine gore ek ders ucreti odenir.

(Dorduncu fıkra) Konferans ucreti her yıl butce kanunlarında gosterilir."

--------------------------------------------------------------------------------

Tasarıda bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmektedir:

"b) 176 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu Kanunun 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, Cumartesi ve Pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.

Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25 fazlasıyla odenir."

DEĞERLENDİRME

Dikkat edileceği uzere ek dersin yuzdelik olarak fazla odenmesine imkan sağlayan, 657 sayılı Kanunun ikinci fıkrasıdır. Bu fıkrada (a), (b) ve (c) bentleri bulunmaktadır.İşte bu bolum kaldırılmakta yerine ise sadece "Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25 fazlasıyla odenir." fıkrası getirilmektedir.

Bu değişiklik ile ek derslerin

1- Alanlarında master derecesini almış olan oğretmenlere yuzde 25,

2- Alanlarında doktora derecesini almış olan oğretmenlere ise % 40 fazlasıyla odenmesi,

uygulaması kaldırılmaktadır.
(Alıntı)
Bu ulkede kendini yetiştirmeye cabalayan, akademik eğitim alarak cebinden milyarca lira harcayan eğitimciler, kendini geliştirmenin cazibesin de kaybediyor!

Bir eğitim bakanlığı, bu kadar mı meslektaşı ve calışanlarına kinli olur?!
Ulkenin geleceğini yok etmek icin oğretmenler bu kadar mı sıradanlaştırılmaya calışılır?!
Ayıptır, gunÂhtır! Eğitimcilerin kendini geliştirmesi icin yeni acılımlar sunulacağına; var olan tek acılım da yok ediliyor. Bir de kariyer basamakları hikÂyesi anlatılıyor nicedir.
Yahu, burası sizin de memleketiniz değil mi kardeşlerim?!
Sanki siz işgÂlcisiniz de, taş ustunde taş bırakmamak icin bu caba nedir??!
Yazıklar olsun bu tasarı komisyonlardan gecerse!..
Gecerse eğer, bu ulkeye de verecek bir dirhem fedÂkarlığı zor bulurlar.
Bu bilim duşmanlığını isimlendirmek istemiyor insan...