Voluntary Human Extinction Movement (VHEMT) adı verilen,
İnsan ırkının gonullu yok oluşunu savunan bir akım var. Oyle hadi hep beraber intihar edelim ya da birbirimizi oldurelim demiyorlar. Onun yerine uremeyerek insanoğlunun sonunun gelmesini hedefliyorlar. Onlara gore dunya insansız daha guzel bir yer. Amacları doğrultusunda da insanlara cocuk doğurmamayı tavsiye ediyor, bu yolda ceşitli kampanyalar duzenliyorlar.

İnsanların neden doğurduklarına dair one surdukleri sebepleri tek tek inceleyip bu sebeplerin ardındaki gercek motivasyonları tespit ederek cozumlerini de listemişler. Buna gore:

1
Sozde Sebep: Karşı konulamaz biyolojik bir durtu bu.
Gercek Sebep: Yeterince araştırılmamış istekler
Cozum: Biyolojik durtulerine sahip olamayanlar icin ceşitli tedavi merkezlerinde veya hapishanelerde kapılar acık

2
Sozde Sebep: Annemlere torun vermek istiyorum
Gercek Sebep: Hala annenin onayını almaya calışan bir cocuksunuz
Cozum: Kendi hayatınızı yaşayın. Annenize de hayatını yaşamasını soyleyin.

3
Sozde Sebep: Cocukları cok seviyorum
Gercek Sebep: İcinizdeki cocuğa da, etraftaki cocuklara da uzaksınız
Cozum: Evlat edinin. Ana okulu oğretmenliği yapın.

4
Sozde Sebep: Ustun genlerim var. Boşa gitmemeli.
Gercek Sebep: Ya bu cumleyi soylerken ortaya cıkan oksimoronu anlamamışsınız ya da megalomansınız.
Cozum: Ustun genlerinizi devredip sizden sonrakilerin yapmasını beklemek yerine siz kendiniz bizzat onlarla harika işlere imza atabilirsiniz.

5
Sozde Sebep: Tarlanızda ya da aile işinizde yardıma ihtiyacınız var
Gercek Sebep: Ucretli yardım almak konusunda cimri olmayın. Cocuk işci kanunları da pek uygun değil.
Cozum: Mekanize olmak ya da teknolojik aletlerden faydalanmak yatırımınızı daha hızlı kara cevirir.

6
Sozde Sebep: Yaşlandığımda biri bana bakmalı.
Gercek Sebep: Yaşlanma korkunuz ya da bağımlı kişilik bozukluğunuz var.
Cozum: Para biriktirip emekliliğini garantiye al. Etrafına da nazik davran ki seni ziyarete gelsinler. Sosyal destek ağını genişlet.

7
Sozde Sebep: Hamilelik ve doğum harika yaşam deneyimleridir.
Gercek Sebep: Hayatınızı yaşama secenekleri sosyal anlamda beyin yıkamasıdır.
Cozum: Hamilelik simulatoru alın. Farklı yaşam deneyimlerine kasın.

8
Sozde Sebep: Aile kurmak kariyerinize ve toplum icindeki saygınlığınıza hizmet eder.
Gercek Sebep: Sosyal guvensizliğiniz var. Sosyal statunuzu guclendirmek icin gostermelik olarak cocuk istiyorsunuz.
Cozum: Bir cast ajansından gerekli zamanlarda cocuk kiralayın.

9
Sozde Sebep: Eşimle aşkımızın simgesi olarak bir can yaratmak istiyoruz.
Gercek Sebep: Ego x 2 – hayal gucu = (3+) kişi
Cozum: Bahcevanlık yapın. Hayvanları koruyun. Aşkınızın adına okul yaptırın.

10
Sozde Sebep: Henuz var olmayan cocuklarımın benim sahip olamadığım şeylere sahip olmalarını istiyorum.
Gercek Sebep: Cocukluk donemi isteklerinin karşılanmamış olması
Cozum: Pişmanlığınızla barışın. Keşkelerle yaşamayın. Mevcut cocuklara yardım edin.

11
Sozde Sebep: Aile ismini devam ettirmek istiyorum
Gercek Sebep: Babamı memnun etmek istiyorum. Kanın devamı safsatasına inanıyorum.
Cozum: Dayanıklı bir şey yaratın ve aile isminizi ona verin. Kanınızın devamı icin Kızılay ’a kan verin.

12
Sozde Sebep: Kucuk bir ‘ben ’ gormek istiyorum.
Gercek Sebep: Kendinle fazla meşgulsun. Egonu tatmin edememişsin.
Cozum: Kendine sana benzeyen bir oyuncak bebek yaptır. Kendinden memnun olmaya calış.

13
Sozde Sebep: Allah boyle istiyor.
Gercek Sebep: Daha buyuk surulere ihtiyacı olan dogmacılara koru korune inanıyorsunuz.
Cozum: Tanrıdan ne algılıyorsan, onun gerceğini araştır.

14
Sozde Sebep: Eşim bebek istiyor.
Gercek Sebep: Partnerinizi kaybetme korkusu yuzunden o ne isterse onu yapıyorsunuz
Cozum: Gercek istekleriniz hakkında eşinizle konuşun. Eşiniz belki de tam aksine, sizin bebek istediğinizi sanıyordur. İkna icin bebek simulatoru alın.

15
Sozde Sebep: Kendi kanımdan bir cocuk istiyorum.
Gercek Sebep: Egonuz ve ırk bilinciniz yuksek.
Cozum: Farklı genetik kombinasyonlara sahip insanlara değer verin.

16
Sozde Sebep: Ruhani bir şey bu benim icin.
Gercek Sebep: Başka sebepler kolaylıkla curutulebiliyor cunku. Boyle ufuruk bir sebep soylemenizin başka acıklaması olamaz.
Cozum: Gercek ruhani deneyimler bulun.

17
Sozde Sebep: Hep cocuk istedim. İnsanlar bunu yapar zaten.
Gercek Sebep: Sorgulanmamış kulturel şartlanmalara sahipsiniz.
Cozum: Alternatifleri araştırın. Beklentileri sorgulayın. Evlat edinin.

18
Sozde Sebep: Cocuk, ilişkimizi kuvvetlendirir.
Gercek Sebep: Başarısız evlilik korkusu.
Cozum: İlişkinizi kuvvetlendirmek icin eşinizle iletişimi sık ve sağlıklı tutun. Evlilik terapilerine katılın.

19
Sozde Sebep: Bebekleri seviyorum.
Gercek Sebep: Gercekleri goremiyorsunuz. Bebekler kısa surede cocuklara donuşur. Onlar da yetişkinlere.
Cozum: Oyuncak bebek alın. Bebek bakıcılığı yapın.

20
Sozde Sebep: Anne olmak bir kadın icin en yuce mertebedir.
Gercek Sebep: Biatınızın ozgur tercihiniz olduğu konusunda kandırılmışsınız.
Cozum: Annelik ya da babalık uremeden de yapılabilir. Evlat edinin.

21
Sozde Sebep: Belki de benim cocuğum dunyayı kurtaracak?
Gercek Sebep: Buna psikolojide Tanrının Annesi kompleksi deniyor.
Cozum: Eğer bir şeyi duzeltmek/kurtarmak istiyorsanız kendiniz yapın. Kurtarıcıyı doğurmanız gerekmiyor.

22
Sozde Sebep: Bu sefer erkek/kız istiyoruz.
Gercek Sebep: Yuksek egonuz var. Cinsel kimlik guvensizliğiniz var. Mevcut cocuklarınızla ilgili hayal kırıklığınız var.
Cozum: Elinizdekilerin kıymetini bilin. Mevcut cocuklarınız cinsiyeti kendilerininkine tercih edilmiş olan kardeşlerine arıza cıkarabilir.

23
Sozde Sebep: Ne biliym. Sadece istiyorum.
Gercek Sebep: Sadece istiyorsunuz.
Cozum: Uremeyi secerseniz ‘sadece istediğiniz ’ bircok diğer şeyi yapamayacaksınız. .

24
Sozde Sebep: Beni hep sevecek ve asla terk etmeyecek olan biri olacak.
Gercek Sebep: Reddedilme korkunuz var. İlişkinizde problemler soz konusu.
Cozum: Sevgi almak icin sevgi vermelisiniz. Değişimi kucaklayın ve kaybettiklerinizle yaşamayı oğrenin.

25
Sozde Sebep: Emeklilerimizin gecimi icin ekonomimizin genc calışanlara ihtiyacı var
Gercek Sebep: Cocuklarınızı milli ekonomiye feda ediyorsunuz yani?
Cozum: Otomasyon, ucretli kolelik ihtiyacını azaltır. Doğmamış cocukların doğmama hakkı da vardır. O hakka dokunmamalısınız.

26
Sozde Sebep: Dunyaya bizim gibilerden daha fazla gelmeli. Sayımız azalıyor. (Beyaz Turk soylemleri)
Gercek Sebep: Elitistsiniz. Yabancı duşmanlığınız var. Soy geliştirmek soykırımdan daha kolay ortbas edilir elbette.
Cozum: Başkalarını da sizin fikirlerinize katılmaları konusunda ikna edin. Boylece sizden bir fazla, onlardan bir az olur.

27
Sozde Sebep: Neden cocuk yapmayalım ki? Gezegenimizin icine edilmiş zaten.
Gercek Sebep: Hem nihilist hem doğurgansınız. İlginc.
Cozum: Masum bir insanın ekolojik bir afet icinde yaşamasının ve olmesinin etiğini duşunun.

28
Sozde Sebep: Bir ceşit olumsuzluğu yakalamak istiyorum.
Gercek Sebep: Olum ve yok olma korkunuz var.
Cozum: Olumu kabullenin. Genlerinizi değil, kulturunuzu aktarın. Sokrates ’in cocuklarını kimse bilmez ama fikirleri yuzlerce yıldır bilinir.

29
Sozde Sebep: Biyolojik saatim geldi.
Gercek Sebep: Kadınların 30lu ve 40lı yaşlarında artan cinsel iştahı muhafazakar toplumlarda kabullenilmesi zor bir durumdur.
Cozum: Toplum tarafından icinize yerleştirilmiş olan o sanal saatli bombayı imha edin. Cocuk yapmadan seks yapmak sorun değildir.

30
Sozde Sebep: Bilmeeeem.
Gercek Sebep: Hic duşunmezsiniz. Zihniniz tertemizdir. Cehalet guzeldir.
Cozum: Uremeden once duşunurseniz uremekten vazgecebilirsiniz.

31
Sozde Sebep: Anne olmak icin cok gec olduğunda pişmanlık duymak istemiyorum.
Gercek Sebep: Gelecek korkunuz var.
Cozum: Her şeyi tecrube etmek zorunda değiliz. Doğurmadığınız icin pişman olmak doğurduğunuz icin pişman olmaktan iyidir.

32
Sozde Sebep: (Henuz olmayan) Cocuklarımın var olmanın tadını cıkarmalarını istiyorum.
Gercek Sebep: Mevcut cocuklarınızın mutsuzluğunu goz ardı ediyorsunuz.
Cozum: Varlığın mutluluğu yerine mutluluğun varlığını yuceltin.

33
Sozde Sebep: Uremek kadını guclendirir, ona itibar kazandırır.
Gercek Sebep: Kendinizi gucsuz hissediyorsunuz. Toplumun annelere gosterip diğerlerinden sakındığını sandığınız itibarı istiyorsunuz.
Cozum: Anneler itibardan ziyade kuru teşekkur duyarlar. Ailenin kıcını toplamak insana itibar kazandırmaz. Kendinize başka guc ve itibar kaynakları bulun.

-----------------------------------------

Benim cocuk sahibi olmak isterken one surduğum sebepler 23, 28 ve 31. maddelerle bağdaşıyordu. Olum ve gelecek korkum varmış. Doğrudur. Var. Anksiyetelerimin kaynakları bunlar hep.

Yonc da cocuk sahibi olmanın en ve hatta tek iyi yanının 'seni her zaman sevecek biri olması' diye belirtirdi. (Madde 24) Onun da sevgi alışverişini oğrenmesi gerekiyormuş demek ki.

Şovalye ise bebekleri sever. (Madde 19). Ama coğunlukla bir sebebi de olmaz. (Madde 30) Gercekleri goremiyor ve pırıl pırıl bir zihne sahip yani. Teyit edilmiş oldu.

Duella ise listeye biraz değişiklikle mudahil oluyor. Kendi emekliliğinin garantisi icin bizim urememizi ister. (Madde 25) Eminim kalan iddiaların hepsine de satır satır katılıyordur.

kaynak: hafiye . blogspot . com . tr