fedakarlık ile ilgili yazı
İslÂm hukûkuna gore evli kadın, kocasının evinde bir işci, kocası bir iş veren değildir(137). Ancak musluman bir hanımın, iyi gecimin bir gereği olarak, kocasının evinde severek hizmet etmesi ve ev işlerini gormesi, buyuk bir fedÂkÂrlık semboludur. Bu husûsda kadınların, yapmaları uygun olan hizmetleri yerine getirmekten kacınmaması, erkeğini memnûn etmeğe calışması ve elinden geldiği kadar ona yardımcı olması gerekir (138).
Musluman hanımı, Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in şu hadîs-i şerîfini her zaman kendine rehber edinmelidir:
"Eğer bir kimseye, AllÂh’dan başka birine secde etmesini emredecek olsam, kadınlara, kocalarına secde etmelerini emrederdim. Bunun sebebi, AllÂh’ın erkekler icin kadınlar uzerine kıldığı haklardır." (139)
Nitekim ashÂb-ı kirÂmın hanımları ev işlerinde calıştıkları gibi, kocalarının işlerine bile yardım ederler ve onları memnun etmeye son derece gayret sarfederlerdi. Hz. FÂtıma (r.anha) ile Hz. Ali (r.a.) evlendiklerinde Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, gecim işlerini aralarında taksim ederek, evin dış işlerini Hz. Ali (r.a.)’a, ic işlerini de Hz. FÂtıma (r.anha)’ya vermiş ve Hz. FÂtıma (r.anha)’ya hitaben şoyle buyurmuştu:
"Kızım FÂtıma, sen Ali’ye cÂriye ol ki, o da sana kole olsun." (140)
Hz. FÂtıma (r.anha), babasının bu tavsiyelerine uyarak, kocası Hz. Ali (r.a.)’a gucunun ustunde hic bir masraf yuklemeyip daima eldeki ile yetinirdi. Butun Âile fertlerinin elbiselerini bizzat kendi elleriyle bicip dikerdi. İbÂdet dışında hep ev işleriyle uğraşırdı. Evin ihtiyacı olan suyu, kuyudan cekip cıkarır, omuzuna koyup getirirdi. Bu yuzden ip boynunu kesmişti. Un elde etmek icin devamlı olarak el değirmenini bizzat kendisi ceviriyordu. Nihayet elleri nasırlaşmıştı (141). Ayrıca evini supuruyor, yemek de pişiriyordu (142).
Hz. Ebûbekir (r.a.)’ın kızı Hz. Esm (r.anha) vÂlidemiz, kocası Hz. Zubeyr (r.a.)’ın işlerinde calışır, atının butun hizmetlerini gorur, başının uzerinde tohum ve hurma cekirdeği taşırdı. (143)
İslÂm hanımının evi ve Âilesi, kendisi icin huzûr ve mutluluk yeridir. Âile sorumluluğunu tam mÂnÂsıyla idrÂk ederek, onlara hizmet etmeyi uzerine borc bilmeli ve vazîfelerini hakkıyla başarmalıdır.
Âilede erkek de boş vakitlerinde hanımına yardımcı olmak durumundadır. Nitekim Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, evde uygun zamanlarında elbiselerini yamar, ayakkabılarını ta’mir eder, hayvanları sağardı. (144)
AshÂb-ı kirÂmdan Esved b. Yezîd, Hz. Aişe (r.anha)’ya RasûlullÂh (s.a.v.)’in evde bulunduğu zamanlarda ne işle meşgul olduğunu sorduğunda şu cevabı almıştı: "Ev halkına, ev işlerinde yardım eder, ezÂnı işitince namaza cıkar idi." (145)
Kadının FedÂkÂrlığı:
Dini Bilgiler0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kadının FedÂkÂrlığı: