1- Kadın insan olma acısından erkek gibidir :
Daha once, diğer toplumlarda Kadın insanmıdır, değilmidir; tartışması yapılmaktaydı. Kimisi akıllı hayvan, kimisi yarım kalmış bir erkektir diyordu. İslam;ın kadınlar hakkında getirdiği temel islahatlardan biri budur.
Cenab-ı Hak buyuruyor . Ey insanlar sizi tek bir nefisten yaratan Rabbinizden korkun (Nisa suresi 24)
Allah resulu buyuruyor : Muhakkak kadınlar erkeklerin bir parcasından başka bir şey değildir;
2- Daha onceki din adamlarının kadına yapıştırdıkları lanetlik durum bertaraf edildi.
3- Kadın dindar olmaya, iman ve ibadete ehliyetlidir :
Eğer iman edip ibadet yaparsa cennete girer. Kufredip isyan ederse cezalandırılır. Bu konuda erkekten hicbir eksik yonu yoktur.
Cenab-ı Hak buyuruyor :
Erkek ve kadından kimi inanmış olarak bir iyilik yaparsa onu hoş bir hayatla yaşatırız. Ahirette ise onların ucretini yaptıklarının en guzeliyle veririz.(Nahl Suresi 97)
Rableri onlara karşılık verdi : Ben sizden erkek kadın, hicbir calışanın işini zayi etmiyeceğim. Hep birbirinizdensiniz. (Al-, İmran Suresi 195)
Bu temel esas Kuran-ı Kerimin bircok ayetinde vurgulanmıştır.
Musluman erkekler ve musluman kadınlar, mumin erkekler ve mumin kadınlar, itaata devam eden erkekler ve itaate devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar. Allaha gonulden saygılı erkeler ve saygılı kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar, Allahı cok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar, işte bunlar icin bağış ve buyuk bir mukafat hazırlanmıştır.(Ahzab Suresi 35)
4- İslam, kadına miras hakkı tanımıştır :
Kucuk olsun, buyuk olsun, evli olsun bekar olsun, isterse annesinin karnında bir kız cocuğu olsun, ona her durumda miras hakkı vermiştir.
5-İslam eşler arasında hakları tanzim etmiştir :
Kadına da erkeğin hakları gibi haklar tayin etmiştir.
Cenabı Hak Buyuruyor:
Erkeklerin kadınlar uzerinde bulunan hakları gibi kadınların da erkekler uzerinde hakları vardır. Erkeklerin kadınlar uzerinde hakları bir derece daha fazladır. (Bakara Suresi 228)
6- İslam Boşanma Meselesini duzene Koydu :
Erkeğin bunu oyuncak haline getirmesi ve bu konuda diktaya başvurması engellenmiş oldu. Boşanmaya bir sınır koydu bu sınır talaktır. Onceden araplarda bunun sınırı yoktu. İslam talakın meydana gelmesi icin belli bir zaman tayin etmiştir. Boşanmanın tesiri icin bir iddet muddeti vardır. Bu zaman kadın ve erkek icin yeniden duşunup taşınma imkanı sağlar.
7- İslam evlenilecek kadınların sayısına sınır koydu :
Bu sınırı dort kadınla belirledi. İslamdan once araplarda ve cok evliliği kabul eden milletlerde daha once, herhangi bir sınır yoktu.
8- İslam kadında bulunduğu soylenen uğursuzluğu nehyetti :
İslam oncesi arapların ve diğer milletlerin kadında bulunduğuna inandıkları uğursuzluk telakkilerini kokunden kazıdı.
Cenab-ı Hak buyuruyor :
Onlardan birine kız mujdelendiği zaman ici ofkeyle dolarak yuzu kapkara kesilir, kendisine verilen mujdenin kotuluğunden dolayı milletinden gizlenirdi. Onu utana utana tutsun mu, yoksa toprağa mı gomsun! Ne kotu hukmediyorlar. (Ahzab Suresi 58-59)
9- İslam Kız Cocukların Katlini Yasakladı :
İslamdan once diğer toplumlarda kız, ya diri diri toprağa gomuluyor veya putların onune bırakılıyor, olunceye kadar orada kalıyor yahut da herhangi bir dilek icin kurban ediliyordu. Kızının ileride birinin karısı olmasından kendince ar duyan, bunun icin de kızını diri diri gomen babaya Kuran sert bir bicimde tenkit eder:
Kız cocuğun hangi suctan oturu oldurulduğu kendisine sorulduğu zaman; (Tekvir suresi 8-9)
Beyinsizlikleri yuzunden, koru korune cocuklarını oldurenler ve Allahın kendilerine verdiği nimetler, Allaha iftira ederek haram sayanlar mahvolmuşlardır; onlar sapıtmışlardır, zaten doğru yolda da değillerdi.(Enam Suresi 140)
10- İslam, kadın erkek arasında yargı eşitliği getirdi :
İslam hukuku ister bir erkek, ister bir kadın katil olsun, oldurene olum cezası verir.
Hz.Omer zamanında bir kadını erkekler birlikte oldurmuşlerdi. Katil erkeklerin oldurulmeleri icin Hz.Omer emir verdi ve hepsi olduruldu.
İslam zina icin, erkekle kadına aynı cezayı getirdi. Kadına karşı işlenen suclar, ister şahsına, ister malına, ister şerefine karşı olsun erkeğe karşı işlenelerle aynı seviyeye getirildi. Hatta bazı konularda kadın hakkına daha cok onem verilmiştir.
r0;Bir erkek iffetli bir kadına zina isnad eder de, sonra dort şahid getiremeyenlere seksen değnek vurun, ebeddiyen onların şahitliğini kabul etmeyin.(Nur Suresi 4)
11- İslam kadına mulkiyet hakkı verdi:
İslam, kadına mulkiyet hakkı, aynı zamanda sorumluluk vermiştir. Avrupa 1882de cıkarılan bir kanunla ancak evli kadınlara mulk edinme hakkı tanıdı.
Kurran bu husuta şu hukmu koyar:
Erkeklere kazandıklarından bir pay, kadınlara da kazandıklarından bir pay vardır. (Nisa Suresi 32)
12- İslam, kadınında eğitimine onem verdi :İslam, kadını cehaletten kurtarmış ve onun durumunu yukseltip şerefli kılmıştır. İslam tarihinde bunun ornekleri coktur. Eğitilmiş musluman kadınlar eğitim ve oğretime buyuk yardım yapmışlardır.
13- İslam, kadına ikram edilmesini emretmiştir :
İslam kadına, kız olsun, eş olsun, anne olsun hep ikram edilmesini emretmiştir.
Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu.
(Ahkaf Suresi 44)
Bir adam Resullulaha gelerek, ben Allah yolunda cihad etmek istiyorum, dedi. Resulullah ona dedi ki: r0;Anan sağ mıdır?Adam evet dedi. Allah Resulu:Onun ayağına dikkat et cennet oradadır buyurdu.
İslam’n Kadınla İlgili Temel İlkeleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İslam’n Kadınla İlgili Temel İlkeleri