kadına şiddet sozleri
Peygamber Efendimiz (sas) şefkat kahramanıdır. Aile ici anlaşmazlıklarda hicbir zaman şiddet yolunu oğutlememiştir. Kur’an-ı Kerim’in ilk mufessiri ve yorumcusu Peygamberimiz (sas)’dir. Kur’an’da gecen emirleri O’ndan daha doğru ve net şekilde anlayan birini duşunmek mumkun değildir.
Oyle ise kadın dovme konusunda Peygamberimiz (sas)’in aile hayatına bir bakalım. O’nun ornek aile hayatında var mı boyle bir kadın dovme olayı?
Efendimiz (sas)’in aile hayatında kadın dovmeyi teşvik değil, ayıplama sozlerini okumak mumkundur.
Hanımına karşı şiddet kullananlara, akşam yatağına alıp da birlikte yatacağı ailesini gunduz doven adamı ayıplayan ikazdan sonra sozlerini şoyle bağlamıştır:
- Bana gore sizin hayırlınız, ailesine karşı hayırlı olandır!
Bundan sonra ailesine karşı hayırlı olma orneğini de bizzat kendi aile hayatında vermiştir.
Nitekim bir defasında Aişe validemizle bir konuda anlaşamamışlar, farklı duşunmuşler.
Aişe validemiz oyle değil şoyle, demiş. Efendimiz de hayır oyle değil boyle, demiş.
Akla gelir ki Efendimiz (sas) sert bir karşılık vererek hanımını susturup sonucu kendi dediği şekilde bağlamıştır. Hayır, gercek oyle değildir. Efendimiz’in teklifi şoyle olur:
- Aişe! sen oyle değildir boyledir diyorsun; ben ise hayır oyle değil şoyle, diyorum. Bu işin sonu nasıl olacak? Senin dediğin mi olacak benim dediğim mi? İstersen babanı cağır, durumu ona anlatalım, onun hakemliğine razı olalım. O ne derse oyle olsun. Razı mısın?
- Elbette!.. diyen Aişe validemizin babası Hz. Ebu Bekir (ra) gelir, aralarında hakem olur. İşte bu sırada ibretli bir karşılıklı konuşma gecer.. Efendimiz (sas):
- Sen mi once anlatacaksın ben mi? diye sorar. Aişe validemiz:
- Sen once anlat; ama doğru anlat! deyiverir. Bu doğru anlat! Sozcuğu baba Hazreti Ebu Bekr’in beyninde şimşek gibi patlar ve der ki:
- Allah’ın Rasûlu eğri de anlatır mı ki boyle bir şart ileri suruyorsun? Bundan sonra elini kaldırıp kızına ikaz darbesini indirmek uzere iken Efendimiz (sas)’in şefkatli gonlu razı olmazda der ki:
- Ya Eba Bekir, biz seni buraya aramızda hakem olasın diye cağırdık, yoksa kızını dovesin diye değil!
Boylesine haklı bir zeminde bile Efendimiz (sas)’in şefkatle dolu kalbi, dovmeye de, dovulmeye de izin vermemiş, rıza gostermemiştir. Kendi sunnetinde, ozel hayatında da asla kadın dovme orneği vermemiştir. Tekrar ettiği sozu hep aynı olmuştur:
- Bana gore sizin hayırlınız, ailesine de hayırlı olandır!.
Hayırlı oma orneğini de işte boyle dovmeye engel olarak vermiştir
Ahmed Şahin
ailem.zaman.com.tr
Peygamberimiz kadına şiddete izin vermedi?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamberimiz kadına şiddete izin vermedi?