hz hatice kimdir hzhaticenin kısaca hayatı hz haticenin kısaca hayatı hatice
İNSANLIK ALEMİNE ŞEREF OLARAK ŞU DORT HANIM YETER : İsanın annesi Meryem , Firavunun iman eden hanımı Asiye , benim hanımım Hatice ve benim kızım Fatıma
Hadis-i Şerif
Dinlerin en mukemmeli olan İslamın ilk mumini ,Peygamber Efendimiz(S.A.)in ilk ve en sevgili zevcesi ,malını İslam ve Peygamber adına harcayan , Ehl-iBeytin annesi buyuk insan Hz.Hatice(r.a)
Rabbimizin rızası , Peygamberimizin değerli hanımı uzerine olsun. AMİN.
Cahiliye doneminde bile adına pak lakabı layık gorulen Hz. Hatice(r.a)faziletli olmasının yanında kıvrak bir zekaya ve ferasete sahipti. Hz. Hatice (r.a) validemiz herkesin Resulullah'ı (s.a.v) yalanladığı bir donemde inanmış , var gucuyle destek olmuştu. Herkesin Resulullah'ı (s.a.v) herşeyden mahrum ettiği zamanda O, butun servetiyle O'nu destekledi.
Yirmibeş yıllık hayat arkadaşına karşı , saliha hanımların en guzide orneği oldu.
Hz. Peygamber'e (s.a.v)evlenmeyi kendisi teklif etti.Cunku Ondan daha emin,durust,vefalı, haya sahibi ve guzel huylu bir kimsenin bulunmadığını gozleriyle gormuştu.
Resullullah (s.a.v) da Hz.Hatice(r.a) ile evlenmesinde isabetli karar verdiğini kısa zamanda anlamıştı. Evlendikten sonra butun dunyaya emsal olacak şekilde bir hayat surdurduler.
Erkek ve hanımlardan en once iman eden odur. O'nun iman etmesiyle butun kavmi iman etti. Olunceye kadar Resulullah'ın (s.a.v) yanından ve yardımından geri kalmadı. Hicretten uc sene evvel 65 yaşındayken Mekke'de vefat etti.
Allah (c.c) ondan ebediyyen razı olsun. AMİN.
Resulullah (s.a.v) Validemiz hayatta oluğu muddetce evlenmediği gibi en hic kimseyi onun kadar sevmemişdi. Butun hayatı boyunca onu andı. Onun sevdiklerini sevdi, tanıdıklarını, yakınlarını olumunden sonra da ağırladı.
Bir gun Hz. Aişe (r.a) validemiz evinde, ihtiyar bir kadın Resulullah'ı (s.a.v) ziyarete geldi. Efendimiz ona fazlasıyla ikramda bulundu. Abasını sırtından cıkardı, yere serdi ve uzerine oturttu. Kadın gittikten sonra Hz. Aişe (r.a) sordu :
Ya Resulullah!... (s.a.v) Kimdi bu ihtiyar kadın?..
Resulullah (s.a.v) cevap verdi :
Hatice'nin ziyaretcisi ve dostlarından idi. (Tirmizi)
İbrahim haric diğer cocuklarının hepsi bereket sahibi Hz. Hatice (r.a) anamızdandı. Efendimizin ,
Hz. Hatice'den (r.a) olan erkek cocukları :
1- Kasım, 2- Et-Tayyib, 3- Et-Tahir .
1- Zeynep, 2- Rukiye, 3- Ummu Gulsum, 4- FÂtıma
Haticetu'l Kubra (r.a)Rabbimizin ve Resulullah'ın (s.a.v) yanında en buyuk rutbeye erişmişti. Nitekim , Cebrail (a.s) , yedi kat goğun ustunden, alemlerin Rabbinden ona selam getirmişti.
Buhariden rivayet olunduğuna gore:
"Cebrail Aleyhisselam Resulullah'a (s.a.v) geldi ve buyurdu : "Hatice'ye Allah'ın selamı vardır."
Validemiz bunu Resulullah'tan (s.a.v) işitince cevaben :
"Allah'ın (c.c) selamıdır, selam O'ndandır, Cebrail'in uzerine de selam olsun." dedi.
olacaktır.
Validemiz hayatı boyunca hur ve şerefli yaşadı. İmanı tam , merhameti sonsuzdu.Hayatta iken Resulullah (s.a.v) onu sayar, ona ikram ve iltifat ederdi.
Hz. Aişe (r.a)' den şoyle bir Hadis rivayet edilmiştir :
"Resulullah (s.a.v) kurban veya eti yenen herhangi bir hayvan kestiginde, "Hatice'nin tanıdıklarına bu etten gonderiniz." buyururdu.
Ben bir gun bunun nedenini sorduğumda buyurdular ki : "Onun sevdiklerini, onun icin seviyorum."
Hz. Ali (r.a) 'den :
"Resulullah (s.a.v) buyurdular ki : "Goklerin ve yerin en hayırlı kadını İmran kızı, Meryem ile Huveylid'in kızı Hatice'dir... (Muslum, Buhari ve Tirmizi)
Yine Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki :
"Ya Hatice!... Cenab-ı Allah (c.c) Cennetinde sana Keseb (ortası oyulmuş lu'lu) den bir koşk yapmıştır ki o koşkte ne gurultu işitilir, ne de yorgunluk vardır."
İşte Cennetle mukafatlandırıldığı apacık mukemmel insan... Haticetu'l Kubra ...Katıksız inanclılık ve mukemmellik timsali...
Allah (c.c) Hz. Hatice (r.a) validemizden razı olsun. AMİN...
HZ.Hatice(r.a)
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- HZ.Hatice(r.a)