Danıştay'ın 'sozleşmeli oğretmenlik genelgesini iptal'kararıyla zor gunler geciren ve tedirginlik yaşayan sozleşmeli oğretmenlerin imdadına Milli Eğitim Bakanlığı yetişti. Buna gore, sozleşmeli oğretmenlerin statusu kadrolu oğretmenlerin statusune ulaştırılıyor. Bakanlık, şu anda gorev yapan yaklaşık 20 bin oğretmeni daimi sozleşmeli olarak kadroya alacak.
Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı anlaştı. Sozleşmelilerle ilgili yeni duzenleme onceki gunku plan ve butce komisyonunda kabul edildi. Yasanın yururluğe girmesiyle birlikte 4/C statusunde calıştırılan yaklaşık 20 bin oğretmen 4/B'ye gecirilerek, kanuni kazanımlara kavuşturuluyor.
"Kısmi Zamanlı Gecici Oğretmen" olarak mevzuatta yer alan ancak isimleri kamuoyunda "Sozleşmeli" olarak bilinen oğretmenler, 657 sayılı kanununda yapılan değişiklikle 4/B statusune geciriliyor.
Boylece 4/C kapsamında eğitim-oğretim başlarında sozleşmeleri yenilenme zorunluluğu, 4/B'ye gecişle birlikte yılda bir kez 1 Ocak tarihlerinde yapılacak.
Mevcut uygulamada eğitim-oğretim doneminde girilen ek ders ucreti oranında maaş alan sozleşmeliler, artık bir yıl boyunca maaş alabilip, girilen oranda ek ders ucreti alabilecek. 4/B kapsamına alınmalarıyla sozleşmeli oğretmenler, MEB'in kadrolu oğretmenlerinin tum yasal haklarına sahip olacaklar.
Sozleşmeliler, mazeret ve normal tayin gibi tum yasal haklarla donatılırken, maaş farklılığı da ortadan kaldırılıyor. 657 sayılı kanunda yapılacak olan değişiklikle birlikte soz konusu oğretmenler artık 'Gecici Personel' tanımlamasından 'Sozleşmeli Personel' tanımlaması yapılmasıyla isimleri değiştiriliyor.
Mevcut uygulamada sozleşmeli oğretmenler, ek ders ucreti olarak saat başına ucreti 10 YTL olup haftalık en fazla 24 saat, ortalama ise 15-20 saat duruma gore derse alabiliyorlar.
Aylık ortalama 80 saat, ek derse giren bir sozleşmeli oğretmen, 800 YTL maaş alıyordu. Bakanlık, normal statudeki kadrolu oğretmenlerde uygulama cercevesinde sozleşmelileri de kadro karşılığı maaş ve ek ders ucreti uygulamasına gececek. Ote yandan Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın devlet kurumlarında 4 ceşit istihdam uygulaması yer alıyor.Memur, Sozleşmeli, Gecici personel ve işciden den oluşan personel sınıfları arasına girecek olan sozleşmeli oğretmenler, kriterlerini Bakanlar Kurulu'nun belirlediği 4/C'den 4/B kapsamına gecmeleriyle artık 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamındaki haklara kavuşup yasa cercevesinde calışacaklar. Yeni duzenlemeler, tamamen mevcut MEB'de calışmakta olan sozleşmeli oğretmenleri kapsıyor. Bakanlık, 657 sayılı yasada yapılan değişiklikle birlikte sozleşmeli oğretmenlik de Danıştay'ın uzerinde durduğu sakıncaları ortadan kaldırarak, alımlara devam edecek.

[Alıntıdır]
__________________