kullanılan kelimelerdeki sıcaklık, yaklaşım paylaşmak istedim sizlerle
alıntıdır
Tumay YUKSEK
Sariyahsi Lisesi Turk Dili ve Edebiyati Ogretmeni
AKSARAY
Sınıfta ders anlatıyorsun.Bir oğrenci elinde kalem, sırasının ustune guzel bir eser cıkarıyor. Ne yapacaksın şimdi?Cocuk ileride ressam olabilir, şair olabilir ya da marangoz olabilir. Şimdi kızayım da şevkini mi kırayım cocukcağızın?Ama kızmazsam da sonra yazılıda donecek:
“Oğretmenim, kÂğıdın altına defter koyabilir miyim?KÂğıdım deliniyor, cirkin yazıyorum. Sonra beğenmiyorsunuz.”
Haydi bakalım, cık işin icinden.Tamam “defter koyabilirsin,” desen, tesaduf bu ya defterin ilk sayfasında yazılı ile ilgili kucuk notlar başrolde. Kitap koysa...Yok işe yaramaz. Kitabın yazarı unutmuş, bizim masum oğrencilerimiz de yazarın unuttuklarını tamamlamış. Onun icin de:
“Olmaz, kÂğıdın altına hicbir şey koyma. Delik deşik yaz.Ben mi dedim sana sıraya resim yap, diye.”
Suratlar asılıyor tabî. Bu oğretmen boyledir zaten, hicbir şeye izin vermez. Haydi gene suclu olduk mu?Kader utansın.Devlet malına zarar verdiği icin kızman gerekiyor. Suc. Kızmasan ilerisi daha kotu, o da suc. Ornekler veriyorsunuz hayatlarının icinden:
“Evde ders calışırken, masayı karalasan, cizsen, yerlere kÂğıt atsan annen ne yapar sana cocuğum?”
diye soru soruyorsunuz.Beklemeden cevap hazır.
“Cesaret ister oğretmenim. Annemin gozu beni o anda gorur mu sanıyorsunuz?”
“Annenin gozu seni gormez de binlerce insanın hakkı olan sıraları bozarsan benim gozum seni gorur mu?”
Yeni nesil hazır cevap ya veriyor cevabı hemen:
“Oğretmenim gozluğunuzu cıkarıveririz gormezsiniz. Tamam bir daha karalamayacağım.Zaten yer kalmadı hem yazılıda defter de, kitap da koydurmuyorsunuz. Ne anladık bu işten?O kadar da uğraşmıştım. Boşa gitti emeklerim, hep sizin yuzunuzden...”
Hayda, gene suclu cıktık mı?Bu bizim kaderimiz.Oğrenci zayıf alır, oğretmen vermiştir. İyi alır kendisi almıştır. Zayıf aldığı icin de sıfırcı oğretmen olursun. Ders calış dersin kotu oğretmen olursun, hatalarına kızarsın, “Bir daha yapma.” dersin, nutukcu oğretmen olursun. Vesselam oğrenciye yaranamazsın. Ya da işin ozu, şaştık, bu kelin neresinden opelim?
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İlkokul, Ortaokul
- bu oğretmenler boyledir